ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Аби серце не боліло: рекомендації кардіолога, як зберегти «мотор» здоровим

Військова медицина Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 22 Листопада 2021, 10:09

Фахівці Державної служби статистики констатують, що у 2020 році з 100 померлих українців ‒ 66 осіб мали захворювання серця та серцево-судинної системи. За 8 місяців 2021 року в Україні загальна кількість жертв інфарктів, інсультів, наслідків ішемічної хвороби серця тощо становила  276 070 осіб.

Як зберегти серце здоровим та не потрапити до сумної статистики, з нашими читачами поділилася начальниця відділення функціональної діагностики ВМКЦ ПнР, лікар вищої категорії, кардіолог-гематолог старший лейтенант медичної служби Шило Неля. 

Щоб уникнути проблем із серцем, насамперед слід звернути увагу на те, як ви харчуєтеся

Фахівчиня розповідає, що її відділення, де здійснюють обстеження роботи серцево-судинної системи, органів дихання, головного мозку, за минулий рік відвідало понад 18 тис. осіб. Більшість пацієнтів мали проблеми саме з «мотором». 

‒ Основними факторами ризику хвороб серця та інсульту є неправильне харчування, фізична інертність, стреси, вживання тютюну та алкоголю, ‒ розповідає лікарка. 

Аби уникнути проблем із серцем, насамперед слід звернути увагу на те, як ви харчуєтеся. У щоденному раціоні повинні бути свіжі овочі, фрукти, продукти, які містять Омега-3 кислоти – це морська риба, горіхи, рослинні олії. Якщо ж ви відчуваєте, що дефіцит жирних кислот у раціоні існує, зверніть увагу на біологічні добавки із вмістом Омега-3. Їх можна придбати в найближчій  аптеці. Також кардіолог рекомендує зменшити обсяг вживаної солі до  6 грамів на добу. 

Через постійний контроль стану свого організму більшість проблем можна уникнути, або відтермінувати

Велике значення для здорового серця має маса тіла. Із зростанням ваги підіймається тиск, оскільки об’єм крові, який необхідно прокачати серцю, зростає. А це зі свого боку призводить до зношення серцевого м’яза. 

Раз на рік проходьте диспансеризацію, яка включає в себе клінічні аналізи крові та сечі, кардіологічне дослідження, велоаргометрію – вона допоможе виявити приховану ішемічну хворобу в людей старше 40 років, УЗД серця ‒ у разі підтвердженої гіпертонії.

Крім того, якщо вам за 40 і ви живете у стані постійного стресу, слід почати приймати, за призначенням лікаря, препарати, що перешкоджають тромбоутворенню – антиагреганти.

‒ Коли за результами клінічного аналізу крові пацієнта ми бачимо будь-які згущення, наприклад, підвищений гемоглобін, рекомендуємо розширити водний режим та знову ж призначаємо цю групу препаратів. Особливо це стосується тих, хто має генетичну схильність, – тобто в роду були чи є родичі з хворобами серця, особливо, якщо це батьки. Через постійний контроль стану свого організму більшість проблем можна уникнути або принаймні відтермінувати, ‒ розповідає лікар.

Консультація кардіолога потрібна після перенесеного COVID-19

Слід показатися кардіологу, якщо маєте загальне погане самопочуття, підвищення тиску, головний біль, пов’язані з цим, зростаючу задишку. Консультація кардіолога потрібна і після таких перенесених захворювань, як грип та ОРВІ. 

‒ Нині, на жаль, в цьому плані актуальна коронавірусна хвороба. COVID-19 дає ускладнення у вигляді міокардиту ‒ захворювання, яке характеризується гострим або хронічним запальним процесом у серцевому м’язі. Головна небезпека патології полягає у відсутності вікового порога. Міокардит може розвиватися як у дітей, так і у людей похилого віку. Нерідко людина відчуває цю проблему, але іноді це стає несподіваною «знахідкою» під час діагностики. Тому профілактичний діагностика після перенесених вірусних захворювань – найкращий засіб для попередження міокардиту.

Якщо ж ви потрапили до групи «сердечників»

Якщо ж ви потрапили до групи «сердечників», не нехтуйте призначеннями – приймайте прописані препарати на постійній основі та за тією схемою, яку було рекомендовано. 

Крім того, гіпертонікам, пацієнтам, які мають ішемічну хворобу серця, кілька разів на рік слід здавати аналізи на вміст холестерину у крові.

‒ Холестерин повинен бути присутнім у організмі. Це – будівельний матеріал для судин. Але якщо ліпопротеїди низької щільності виробляються у надлишку, вони потрапляють в судинне русло та створюють там атеросклеротичні бляшки. І якщо ця проблема утворилася, її вже не вирішити дієтою. Тому ми призначаємо препарати для зниження холестерину. 

Наостанок – про сало 

А наостанок лікарка розвінчала міф про сало ‒ нібито улюблений всіма українцями продукт і є джерелом «шкідливого» холестерину. Насправді цей продукт, якщо вживати його невеликими порціями, дуже корисний. Справа в тому, що свиняче сало містить арахідонову кислоту, що відноситься до корисних Омега-6 ненасичених жирних кислот та входить до складу клітинних мембран, а також є частиною ферментів серцевого м’яза. Крім того, ферменти, що містяться в ньому, мають жовчогінну дію і допомагають, як це не дивно, розщепленню холестерину.

До речі, всі перераховані вище діагностичні дослідження можна пройти у відділенні функціональної діагностики ВМКЦ ПнР за направленням лікарів. Шило Неля розповідає, що обладнання, яким забезпечено відділення, відповідає найсучаснішим вимогам. Так, наприклад, за допомогою холдеру можна провести безперервну реєстрацію електрокардіограми протягом 24 годин і більше. 

‒ За допомогою цього обстеження можна виявити в людини гіпертонію, особливо в нічний час доби, адже доведено, що саме в цей час трапляється більша частина серцевих катастроф, або простежити, чи допомагає призначене лікування, ‒ розповідає лікарка. 

Також у відділенні є апарати для проведення електрокардіограми та велоаргометрії – про ці обстеження ми писали вище. 

Крім того, тут можна пройти низку обстежень нервової системи, судин головного мозку і нижніх кінцівок, визначити функцію зовнішнього дихання під час астми та інших розладах і навіть перевірити слух!

Фахівці, які виявляють хвороби по незрозумілих пересічній людині графіках та зображеннях на моніторах, мають звання лікарів вищої категорії та кандидатів медичних наук.

 ‒ Наше відділення працює на майже всіх вузьких медичних фахівців нашого шпиталю. Без цієї апаратури обстеження організму пацієнта було б неповним і недосконалим, ‒ зауважує старший лейтенант медичної служби Н.Шило. 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир міномета

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

Стрілець-зенітник ПЗРК

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Навідник (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Навідник зенітного артилерійського відділення в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Старший сапер-гранатометник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Санітарний інструктор

від 25000 до 55000 грн

Павлоград

Військова частина А4759