ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ніл Хасевич — створювач світового іміджу українських повстанців

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 28 Листопада 2021, 13:16

Він народився в листопаді 1905-го на Рівненщині. Уродженець села Дюксин, став людиною, яка, використавши свій талант графіка в агітаційно-пропагандистській діяльності, забрендувала на світовому рівні визвольну боротьбу українців проти московітів у період 1942-1952 років.

У чотирнадцять років Ніл потрапив в аварію на залізниці, де втратив ліву ногу, а його матір загинула. Ці обставини вплинули на його подальшу долю, адже він був вихідцем з дуже бідної родини й компенсація, що він отримав від власників залізниці, на якій трапилась трагедія, стала можливістю навчатись в академії красних мистецтв у Варшаві.

Ніл Хасевич навчався на відділенні живопису, але згодом обрав модну в ті часи графіку. Прискіпливість, з якою художник ставився до роботи, можна проілюструвати прикладом, коли він від руки гусячим пером переписав Пересопницьке Євангеліє, у процесі досконало вивчивши накреслення кириличного шрифту.

Він був популярним графіком свого часу. Роботи Ніла Хасевича були завсідниками художніх виставок і салонів Львова, Праги, Берліна, Чикаго, Лос-Анджелеса. 1937 року Ніл Хасевич здобуває третій грошовий приз на міжнародній виставці гравюр по дереву у Варшаві. За два роки там же виходить друком художній альбом «Книжкові знаки Ніла Хасевича». Цього ж року в американському місті Філадельфія побачив світ художній альбом «Екслібрис Ніла Хасевича». Водночас художник співпрацює з українськими часописами «Шлях» та «Волинське слово». Митець невтомно шліфував професійну майстерність. Його портрети князя Володимира Великого, екслібрис президента УНР в екзилі Андрія Левицького, серія творів в альманасі «Дереворити» високо оцінені фахівцями.

Дослідники його творчого спадку часто порівнюють Хасевича з іншими відомими митцями: Іваном Трушем, Юрієм Нарбутом, Василем Кричевським.

Але відмова приймати польську ідентичність ускладнювала шлях до визнання. Тож після закінчення навчання Ніл повертається в рідне село та тривалий час працює мировим суддею. Згодом його село було повністю знищене під час німецького авіанальоту в часи Другої світової, з ним і багато праць художника, які, за свідченнями очевидців, були мало не в кожній хаті.

Ніл Хасевич вів активну політичну роботу, був членом крайового проводу ОУН та Української головної визвольної ради.

Із зародженням УПА вступає до її лав (псевда: «Бей-Зот», «Левко», «Рибалка», «333», «Старий», «Джміль»). Упродовж 1943-1944 років очолював політико-пропагандистську ланку групи УПА «Північ», якою командував Клим Савур (Дмитро Клячківський). Після смерті свого друга та провідника Хасевич ще впродовж семи років лишався на бойовому посту. Доробок воєнної й повоєнної доби — 150 дереворитів, які видано за океаном в альбомах «Волинь у боротьбі» та «Графіка в бункерах УПА» (1950-1952 рр.).

Ніл Хасевич — розробник бофонів, відзнак, плакатів та агітаційних листівок УПА. Зокрема, «Зот» створив ескізи Хреста Заслуги і Хреста Бойової Заслуги та медалі «За боротьбу в особливо важких умовах», якою він сам і був затим нагороджений. Його роботи були передані за кордон і розглянуті на засіданні ООН, де було порушене питання щодо визвольної боротьби українців на теренах Радянського Союзу. Це й стало підставою для розпорядження з Москви про ліквідацію митця.

1952 року, незадовго до своєї загибелі, Ніл Хасевич встиг передати за кордон лист. Він зберігся в західних архівах. Ось про що писав воїн-митець: «У своєму житті я втратив уже все, але як довго залишиться бодай одна краплина моєї крови, я буду битися з ворогами свого народу. Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних і здорових людей у світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива. Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б’ються… Слава Україні!»

Загинув Ніл Хасевич, застрілившись у криївці, під час облави групи МДБ під керівництвом Бориса Стекляра (працівника КДБ, що ще донедавна був серед живих і мешкав в Україні).

Цікавий нюанс, що старий МДБіст останок життя був змушений ходити повз пам’ятник, встановлений у Рівному тому, кого він сам і ліквідував.

Професійний рівень і плодотворність Ніла Хасевича не мають аналогів у підпільній боротьбі інших народів у часи Другої світової війни та у повоєнний період. Обдарований графік міг би насолоджуватись богемним життям та власною мистецькою самореалізацією у спокійному закордонні, та обрав своєю місією складну й небезпечну боротьбу за незалежність України.

Саме завдяки Нілу Хасевичу ми складаємо собі візуальне уявлення про боротьбу УПА. Він є тим, хто забрендував та наділив визвольну боротьбу чіткою та змістовою айдентикою.

А його твори актуальні й досі. Бо українці, як і пів століття тому, ведуть збройну боротьбу проти московських окупантів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Офіцер (за напрямком розшукової діяльності)

Харків

Харківський зональний відділ ВСП

Сапер інженерно-саперного підрозділу

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Майстер БПЛА

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Заступник командиpа бойової машини, навідник-оператор

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328