ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Екологічна катастрофа від Кремля: як зміни клімату впливають на безпекову ситуацію в Україні

Лонгрід
Прочитаєте за: 6 хв. 25 Листопада 2021, 20:28

Сучасне розуміння безпеки включає в себе не лише питання, безпосередньо пов’язані з військовою справою, але й теми, які на перший погляд не дуже до цього дотичні. Мова йде про клімат та про те, як його зміни визначають захист цивільного населення. Для України ця тема є питанням національної безпеки у зв’язку з російською збройною агресією. Детально про взаємозв’язок кліматичних змін та безпекових викликів далі в матеріалі.

Упродовж останніх 5-10 років кліматична проблематика вже вийшла виключно за екологічні межі захисту навколишнього середовища, а також стала економічною темою. Від екологічної ситуації залежить виробництво, а відтак й робочі місця, інфраструктура та соціальна сфера.

Євросоюз у 2019 році затвердив нову Зелену угоду, згідно  з якою Європа має стати нейтрально кліматичним континентом до 2050 року. Така амбітна мета може бути досягнена лише, якщо зменшити викиди парникових газів у атмосферу та повністю перелаштувати економіку на відновлювальні джерела енергії. Це вітряки, сонячні батареї або гідроелектростанції.

Нещодавно у Глазго відбувся міжнародний саміт (COP26), де світові лідери обговорювали реагування на сучасні виклики змін клімату. Там було заявлено амбітні цілі, які тепер необхідно впроваджувати як на національному, так і глобальному рівні: мінімізувати вирубку лісів, зменшити викиди метану вдвічі до 2030 року, запобігти зростанню температури Землі більше ніж  на 1,5 градуса за Цельсієм.

Хоча все це в тій чи іншій мірі вже було прописано в Паризькій кліматичній угоді 2015 року, але за цей період багато що змінилося, й клімат став актуальним як ніколи раніше. Традиційна економічна модель, яка існувала ще з часів індустріальної революції, відходить в минуле, і тому для сучасного світу більш відповідною є модель глобально конкурентної та стійкої промисловості. Нині кліматичні проблеми є викликом не лише для певної країни чи регіону, а світу загалом. У матеріалі від Стокгольмського дослідницького інституту міжнародного миру згадується навіть поняття «кліматичної дипломатії».

На початку листопада під час свого виступу в Глазго Президент України Володимир Зеленський заявив, що «планета отримує дві екобомби в центрі Європи – окуповані Крим та частина українського Донбасу».

Вищезгадані речі для України набувають стратегічного значення хоча б тому, що внаслідок військової агресії Росії маємо екологічну катастрофу на тимчасово окупованих територіях. Крим перетворено на величезну базу ядерних відходів, а на Донбасі знищено інфраструктуру, заводи та шахти.

За даними дослідження ГО Truth Hounds, із 200 шахт Донецького вугільного басейну в експлуатації наразі перебувають лише менше половини (97). А з тих, що працюють, 75 розташовані на непідконтрольній території. Конкретно на екологічну ситуацію в регіоні впливають два фактори – це, власне, бойові дії та російський окупаційний режим. Кремль у буквальному сенсі вивіз промислові потужності.

Ризики, які постали перед Україною, полягають у наступному: затоплення місцевої землі, руйнація будівель, забруднення ґрунтових та поверхневих вод, викиди шахтних газів у атмосферу тощо. До цього ще треба додати неможливість моніторингу стану шахт по той бік лінії розмежування.

За даними групи з вивчення гібридних загроз Українського кризового медіацентру, до російсько-української війни на Донбасі перебувало 4240 потенційно небезпечних об’єктів. І за ці 7 років більшість з них були суттєво пошкоджені – не кажучи вже про вибухи на складах боєприпасів.

Згадаймо навіть масштабні лісові пожежі на Луганщині – не кажучи вже про вразливість ліній електропередач чи збій у водопостачанні. Усе це прямо чи опосередковано пов’язано з бойовими діями, які веде проти України Росія. Через це важливо документувати екологічний стан на лінії розмежування та сприяти ознайомленню з цією інформацією міжнародної спільноти (ОБСЄ, ООН). Ця екологічна катастрофа вплине не лише на Україну, але й Європу теж. І наша кліматична безпека – це безпека решти теж.

Окрім загроз, пов’язаних із екологічною ситуацією в Криму та частині Донецької й Луганської областей, клімат є також фактором євроатлантичної інтеграції України. Останнім часом Північноатлантичний альянс усе більше уваги почав приділяти саме питанням кліматичних змін та як все це впливає на сферу безпеки та оборони. Тому необхідно враховувати й кліматичні акценти у відносинах Україна − НАТО.

У комюніке після червневого саміту глав країн-членів НАТО прописано окремий 58 пункт, присвячений питанням клімату. Там чітко заявлено, що Альянс розуміє, що кліматичні зміни «є загрозою, яка впливає на безпеку союзників у євроатлантичному регіоні та в ширшому сусідстві».

До того ж тоді було затверджено План дій НАТО щодо кліматичних змін та безпеки. У цьому документі заявлено такі завдання: збільшити готовність союзників до кліматичних змін, включивши це одним із безпекових ризиків для цивільного населення, активізувати підтримку наукових досліджень. Так само важливо співпрацювати з представниками промисловості. Не менш амбітною метою було висловлено плани з картографування викидів парникових газів на військових об’єктах.

Наша держава теж зі свого боку робить важливі кроки для реагування на кліматичні ризики. Так, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України у жовтні було затверджено Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 р. А в концепції «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 р. зроблено акценти на зменшення відходів, електротранспорті та енергоефективності.

Яскравим прикладом міжнародного долучення України до вирішення проблем, пов’язаних із кліматичними змінами, є діяльність багатонаціонального інженерного батальйону «Тиса». До останнього належать українські, румунські, словацькі та угорські військовослужбовці.

На батальйон покладені завдання з порятунку цивільного населення від стихійних лих (здебільшого повеней) на прикордонних територіях. Враховуючи зростання уваги до питань клімату, досвід цього батальйону може стати гарним зразком для подальшої інтеграції України до НАТО.

Отже, лише спільними зусиллями Україна разом із партнерами по НАТО та ЄС зможе створити відповідний рівень кліматичної безпеки. Враховуючи Чорнобильську трагедію, екологія для нашої держави має бути серед пріоритетів національної безпеки.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення дальнього стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію в підтримці законопроєктів про допомогу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Діловод

від 25000 до 130000 грн

Запоріжжя

75 батальйон 102 бригада

Інспектор прикордонної служби (1 кат.), фельдшер

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

медбрат/медсестра 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Діловод Окр Бат сил ТрО м. Дніпро

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 Окремий Батальйон 128 Окремий Бригади ТрО м.Дніпро