ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Якщо війна не «відпускає» – спробуйте службу в оперативному резерві

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Листопада 2021, 14:43

Павло – один із перших добровольців міста Погребище, що на Вінниччині, який ще весною 2014 року прийшов у військкомат для мобілізації на захист країни.

– Я все життя мріяв бути у війську, адже батько і дядько в мене військові, ‒розповідає чоловік. – В юності з цим не склалося, але з початком війни усі питання відпали самі собою.

Після мобілізації солдат Павло Сердюк потрапив у 9-й Вінницький батальйон територіальної оборони, у складі якого номером розрахунку кулеметної обслуги був направлений на схід країни в район Маріуполя.

– Як би ми морально не готувалися до бойових дій, реальність для багатьох стала шоком, дисонансом із попереднім мирним життям. Адже переважна більшість нашого підрозділу була добровольцями, а не професійними військовими, ‒ пригадує Павло. – Найбільше запам’ятались постійні стресові ситуації, регулярні переміщення, відсутність сталих позицій. Але ми вчилися на ходу, пристосовувались до всього та зрештою успішно виконували поставлені завдання.

Після завершення терміну мобілізації через рік Павло Сердюк звільнився, уже з посади командира відділення. Повернувшись додому, хлопець освідчився коханій і вони створили сім’ю. Попри прагнення і далі продовжувати військову кар’єру, Павлові довелося на кілька років зробити перерву – зайнятись цивільними справами, облаштувати сімейний побут. Але вже у 2018-му він пішов на службу за контрактом у Вінницький обласний військовий комісаріат.

Звідти був відряджений до окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу. Знову служба в районі бойових дій на сході держави. На той час Павло виконувавобов’язки водія евакуаційного відділення в медичній роті, рятував поранених, оперативно доставляючи їх до медичних закладів.

Минулого року контракт Павла Сердюка завершився, і він знову повернувся до цивільного життя. Цивільного, з великим відсотком справ військових. Адже одразу після звільнення чоловік уже вдруге записався до оперативного резерву Збройних Сил України.

Нині Павло Сердюк працює викладачем, майстром виробничого навчання у  Вищому професійному училищі №42 міста Погребище. Паралельно веде активну громадську діяльність. Разом із побратимами вони створили свою організаціюі намагаються допомагати ветеранам.

Павло також є головою ГО «Погребищенська спілка учасників АТО та інших бойових дій». Їхній основний напрямок діяльності – це допомога сім’ям загиблих та загалом взаємодопомога та виручка між побратимами, аж до звичайних побутових справ.

– Спілкування між ветеранами,суспільна діяльність не дозволяє колишнім учасникам бойових дій замкнутися в собі, у своїх проблемах, надають їм змогу активно долучатися до життя громади, до військово-патріотичних заходів, ‒ділиться досвідом роботи Павло. – Когось війна не зачіпає взагалі, а ми живемо цим від самого її початку, в постійній, може й локальній, боротьбі. Попри те, що громадська діяльність займає багато часу, відриває від приватних справ, ми вважаємо це вкрай потрібною справою.

Павло, який нещодавно взяв участь у військовому зборі на Херсонщині,  зауважив – більшістьучасників їхньоїорганізації  також проходять службу в оперативному резерві. Навіть хлопці з інвалідністю часто відвідують збори тероборони, щоб відновитивійськові навики та поспілкуватись з однодумцями.

– Рішення про службу в оперативному резерві є природнім продовженням набутого досвіду та пережитого на війні, ‒ розповідає Павло Сердюк. – Хто, як не ми, повинні в першу чергу прийти на допомогу Збройним Силам України та в разі необхідності знову стати на захист своєї країни. Тож вкрай необхідно підтримувати свої навики та вчитись чомусь новому.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував ракетний удар рф по Дніпропетровській області, внаслідок якого, зокрема, загинули двоє дітей, заявив, що жертв можна було б уникнути, якби Україна мала засоби ППО.

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик ДО В/Ч А4729

від 21000 до 51000 грн

Київ, Київська область

Командир взводу, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Кухар, молодший інспектор прикордонної служби

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Оператор БпЛА квадракоптерного типу

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Бойовий медик

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Кухар господарчого відділення

від 20000 до 21000 грн

Рівне

Військова частина А0532