ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

П’ять важливих порад, які здатні врятувати ваше життя

Лайфхак
Прочитаєте за: 5 хв. 17 Листопада 2021, 15:20

Не уявляйте себе Цезарем

За легендою, видатний давньоримський диктатор Гай Юлій Цезар міг одночасно здійснювати кілька складних розумових операцій: слухати, читати, писати, диктувати писарям низку текстів тощо. 

Не вірте! Бо насправді, й це довели вчені через низку об’єктивних досліджень, ключове слово «одночасно» у даному випадку не доречне. Людський мозок не здатен водночас обробляти два та більше незалежних потоків інформації. Він концентрується лише на одному з них у даний конкретний проміжок часу. І «секрет» диктатора полягав лише у дарі миттєво перемикати увагу з одного на інше.

Відтак, якщо вам здалося, буцімто водіння авто й ходіння вулицями не вимагає особливої ​​концентрації уваги та їх можна поєднати із телефонною балаканиною чи порпанням у гаджеті — ви вже на півдорозі у кращому разі до травматології. Або до суду для покарання.

За пару секунд, протягом яких ви зосередилися на смартфоні та відволіклися від руху, вас може збити машина, або ж самі можете зіткнутися з іншим перехожим, врізатися в інше авто тощо.

Потрібні докази? Будь ласка. Наприклад, за даними Національної Поліції, на дорогах України у 2020 році сталося 168 тисяч ДТП, через які було травмовано 32 тисячі людей, а загинуло понад 3,5 тисячі

Увага! Основними видами ДТП офіційно названі: зіткнення, наїзд на нерухомий транспортний засіб, наїзд на перешкоду, наїзд на пішохода, з’їзд із проїжджої частини з перекиданням транспортного засобу. Тобто порушники під час керування авто на щось відволікалися!

Головне правило дій в екстремальному становищі 

Загалом, коли ви потрапляєте в екстремальну обстановку, найголовніше — це правильно розставити пріоритети дій та вирішувати проблеми виживання в порядку їхньої важливості

Для прикладу: ви опинилися в пустелі, у воді, у горах чи в лісі. Тут діє правило трьох: пересічна людина може вижити без повітря три хвилини, у холодній воді без засобів порятунку — максимум три години, три години — без даху над головою на сильному морозі, три дні без води й три тижні без їжі. Пріоритети, що з них випливають, зрозумілі вочевидь. 

Спасайте себе методом Геймліха, якщо подавилися 

Прийом Геймліха — один із найефективніших способів надання екстреної самодопомоги. Він застосовується, якщо людина подавилася їжею чи випадково будь-яким невеличким предметом і не може дихати. У класичній ситуації потрібна допомога іншої людини. Однак, у крайньому випадку можна врятуватись самостійно.

Для цього затисніть вашу долоню в кулак і помістіть його трохи нижче своїх ребер вище пупка. Другу долоню накладіть на нього зверху — для посилення фізичного впливу на власні черево та легені. Трохи нахилившись уперед, зробіть різкий та сильний поштовх обома руками в напрямку до хребта і трохи вгору, одночасно пробуючи видихнути. Повторюйте дію доти, поки не позбавитеся предмета, що спричинив удушення.

У разі проникного поранення не витягуйте вістря ножа чи інше жало зі свого тіла

Якщо ви зазнали удару ножем або іншим гострим предметом, то не намагайтеся якнайшвидше витягнути лезо з рани (як це видовищно вдають герої дешевих голлівудських бойовиків). Бо так ви ще й ушкодите внутрішні органи, що призведе до рясної кровотечі.

Це — найстрашніше. Бо якщо предметом перебито великі судини, жало деякий час перекриватиме виток крові. Витягнувши предмет з рани, ви надасте їй вільний коридор для виходу назовні. І лік вашого життя піде буквально на секунди.

Натомість спробуйте максимально блокувати кровотечу, наклавши вище рани джгут з брючного паска, ременя сумки, паракордового браслета тощо. І мерщій звертайтеся по медичну допомогу.

Якщо потребуєте сторонньої допомоги, звертайтеся не до натовпу, а до конкретної людини

Ви, напевно, спостерігали ситуації, коли з людиною в громадському місці стається щось лихе. Наприклад — серцевий напад. Але зрідка хто одразу кидається бідоласі на допомогу. 

Це пояснюється специфічним феноменом масової психології, коли цілий натовп людей раптом не в змозі вжити жодних дій. Адже кожен із натовпу вважає, що зараз втрутиться та вирішить проблему хтось інший.

Тому, якщо вам терміново потрібна стороння допомога, виберіть з оточуючих одну людину і звертайтеся особисто до неї. У такому разі є набагато більша ймовірність отримати сприяння, ніж коли звертаєтесь до  натовпу або німо сподіваєтесь на його співчуття.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з робочим візитом. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, розташованої біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 827 окупантів та знищили 6 танків.

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

Сьогодні, 26 квітня, російські війська скинули керовані авіабомби на промисловий об'єкт у Сумах.

Ілля Євлаш про літак Су-57: Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття

Ілля Євлаш про літак Су-57: Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття

російський літак Су-57 окупанти використовують для ударів по Україні, але намагаються тримати на великій відстані, оскільки і його може збити українська ППО.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик відділення ударних безпілотних авіаційних комплексів (коптерного типу)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

Військова служба за контрактом: Обери свою майбутню професію!

від 21300 до 121200 грн

Сновськ, Чернігівська область

Командир відділення, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор-топогеодезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область