ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Латвії знайдено затонулий літак, у якому загинув український льотчик

Історія Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 16 Листопада 2021, 15:35

У невеликому латвійському місті Резекне дайвери місцевого Клубу NAUTILUS знайшли радянський літак, збитий у роки Другої світової війни. Бомбардувальник ДБ-3Ф (Іл-4) затонув в озері Разна. Дослідники встановили, що командиром екіпажу літака був українець, лейтенант Петро Дмитрук. Журналіст АрміяІnform зв’язався з керівником дайв-клубу Олексієм Синициним, аби дізнатися подробиці цієї непересічної події.

— Ця історія особисто для мене розпочалася 35 років тому, — розповідає досвідчений аквалангіст. — Власне, і підводним плаванням колись я почав займатися саме через цей літак…

У віці 7 років Олексій почув від старого рибалки історію про те, як у перші дні війни в озеро впав літак. Ще тоді першокласник Альоша Синицин подумав: «От би знайти цей літак!..».

Виявляється, що у віці 7 років Олексій почув від старого рибалки історію про те, як у перші дні війни в озеро впав літак. Ще тоді першокласник Альоша Синицин подумав: «От би знайти цей літак!..». Минали роки, він дорослішав і не полишав своєї мрії. Від місцевих мешканців, які живуть біля озера, чоловік дізнався, що в різні роки тут побувало чимало пошуковців, і навіть цілі експедиції, але пошуки не мали результатів.

Олексій виріс, створив у Резекне дайверський клуб, на березі того самого озера. І ось торік у серпні, дякуючи одному з місцевих рибалок, йому із сином вдалося підняти з води на поверхню два шматки обшивки літака — із заклепками й навіть у «рідній» фарбі кольору хакі.

— З того дня я почав ретельно збирати всю можливу інформацію, і розпочав із книг, — продовжує розповідь дайвер і дослідник.

У ті червневі дні сорок першого року в небі над Латвією було збито чимало радянських літаків.
 

З архівних джерел та літератури Олексій дізнався, що в ті червневі дні сорок першого року в небі над Латвією було збито чимало радянських літаків.

— У перші ж дні війни німецька авіація знищила 66 радянських аеродромів та близько 1200 літаків, — продовжує дослідник. — 26 червня було захоплено Даугавпілс, який німці вважали брамою Ленінграда. Виходячи з цього, за наказом Ставки радянські дальні бомбардувальники завдавали ударів противнику, що стрімко просувався, з висоти 400–500 метрів, без супроводу винищувачів, адже діючими залишалися тільки ті летовища, що були далеко від лінії фронту. У цьому конкретному випадку літак ДБ-3Ф злітав з аеродрому Кречевіце, що під Новгородом — майже за 500 км від Даугавпілса! По суті, вони йшли нанеминучу смерть. А це були пацани по 20 років, які щойно закінчили льотні училища. Петру Кононовичу Дмитруку було на той момент 23 роки. А противник — переважно досвідчені аси Люфтваффе! Та й взагалі, якщо порівнювати ДБ-3Ф з «месером» — розмах крила 21,4 метра та вага з повним боєкомплектом 10 тонн проти 2 тонн маневреного німецького винищувача…

Дослідник встановив, що 27 червня 1941 року зі згаданого аеродрому злетіло 23 літаки 200-го далекобомбардувального полку та 19 літаків 53-го полку. Вони взяли курс на Даугавпілс, де було виявлено скупчення танків кількістю близько 200 одиниць. Виконавши завдання, вони були атаковані німецькими винищувачами, і тільки з 200-го полку 7 літаків було збито.

Із розсекречених архівів Червоної армії ЦАМО РФ Олексію Синицину вдалося з’ясувати наступне. Літак № 1833 командира ланки П. К. Дмитрука був збитий, упав в озеро Разна та затонув. Водночас командир та штурман Лазар Васильович Демидов загинули, а стрілець-радист Микола Куприянович Гудимов залишив літак із парашутом і на третю добу вийшов до своїх. За кілька днів тіла льотчиків винесло на берег, і місцеві мешканці потайки від німців поховали їх біля озера. У повоєнні роки останки перепоховали в братській могилі в селищі Розентово Малтської волості Резекненського району. Втім, аж до 1971 року ці льотчики вважалися безіменними, і лише завдяки даугавпілським пошуковцям їхні імена були встановлені й про це написала місцева газета «Знамя Труда». А Олексій Синицин протягом 35 років жив лише мрією знайти їхній літак!..

Цікавий збіг. Стаття про загиблих льотчиків вийшла 28 серпня 1971 року, а рівно пів століття по тому, 28 серпня 2021 року, також у суботу, Олексій знайшов спочатку фотографію Петра Дмитрука, якої не було навіть в архівах ЦАМО, а на дні озера — і сам літак!

Встановивши місце народження льотчика-українця — місто Тараща Київської області, дослідник також з’ясував, що родичі лейтенанта, можливо, мешкають у селі Скраглівка Бердичівського району Житомирської області. Днями в соціальній мережі він знайшов тамтешню групу та опублікував пост про загиблого льотчика. Відповідь не забарилася.

«Добрий день, Олексію! Я староста села Скраглівка Бердичівського району. Маю інформацію про родичів Дмитрука П. К.», — написала у відповідь пані Ольга Мельник. Ось так за 80 років після загибелі про місце та обставини трагедії дізналися нащадки героя.

Невдовзі АрміяІnform обов’язково розповість про те, як пошуковці зв’язалися з родичами загиблого. А нині, поки налагоджується контакт, Олексій Синицин готує документальний фільм про справу всього свого життя, літак № 1833, збитий у небі над Латвією. Наразі він лежить на дні озера, розламаний навпіл: фюзеляж — за 150 метрів від крил, з випущеними шасі…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник зв’язку, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

радіотелефоніст 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Оператор безпілотного летального апарату

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Водій кат В

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Старший стрілець-оператор, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область