ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому Кремлю заважає «Меморіал»

Blogger pool
Прочитаєте за: 4 хв. 16 Листопада 2021, 14:55

Генеральна прокуратура РФ подала до Верховного суду країни позов щодо ліквідації організації «Міжнародний Меморіал». Голова правління цієї організації Ян Рачинський у коментарі «Голосу Америки» визнав, що такий поворот справи не став для нього несподіваним. За його словами, на це вказувала загальна ситуація з репресіями проти громадянського суспільства в країні, яка і надалі погіршується.

«Міжнародний Меморіал» — некомерційна організація, яка займається дослідженням політичних репресій у СРСР та сучасній Росії, сприяє моральній та юридичній реабілітації осіб, які були піддані політичним репресіям. З 1989-го року, з часу формального заснування «Меморіалу», ця організація видала сотні книжок, побудувала музеї, бібліотеку, пам’ятники. Здебільшого саме завдяки діяльності цієї організації людство дізналося правду про жертви репресій у СРСР та нелюдські умови, в яких утримувалися політичні в’язні ГУЛАГу. «Меморіал» повернув із небуття імена тисячам закатованих в катівнях НКВС, і його діяльність є нагадуванням суспільству про небезпеку тоталітарного режиму.

Звісно, діяльність такої організації для теперішнього господаря Кремля, який є вихідцем з КДБ, є як мінімум незручною і тому має бути якнайшвидше забороненою. Адже, як стверджується в «поправленій» конституції РФ, «Російська Федерація є правонаступником Союзу РСР на своїй території». Тобто  «катівні НКВС», «ГУЛАГ» — це лише частина «славної» історії, які згідно з улюбленим лозунгом отруєного кремлівськими пропагандистами електорату «можемо повторити».

Взагалі, якщо подивитися на цілі та завдання «Міжнародного Меморіалу», то стає зрозумілим, що в сучасній Росії існування подібної організації просто неможливе і її закриття — це лише питання часу. Ну посудіть самі, «сприяння побудові розвиненого громадянського суспільства та демократичної правової держави, що виключає можливість повернення до тоталітаризму»; «участь у формуванні суспільної свідомості на основі цінностей, демократії та права, подолання тоталітарних стереотипів та утвердження прав особистості в політичній практиці та суспільному житті»; «участь у відновленні історичної правди та увічненні пам’яті жертв політичних репресій тоталітарних режимів». Чи може існувати організація, яка бореться з тоталітаризмом та його наслідками в країні, де тоталітарний режим вже давно став нормою завдяки «одобрямсу» переважної більшості населення? Питання риторичне…

Тому позов російської генпрокуратури, де «Міжнародний Меморіал» звинуватили в порушенні законів про «іноземних агентів», а правозахисний центр — ще й у тому, що він нібито виправдовує тероризм та екстремізм, для сучасної Росії є справою досить звичною.

Суть претензій абсолютно незрозуміла на погляд цивілізованого суспільства. Закон про некомерційні організації (НКО) був ухвалений у Росії в липні 2012 року. Він дозволив російському Мін’юсту визнавати некомерційні організації «іноземними агентами», якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються «політичною діяльністю». НКО — «іноагенти» мають супроводжувати всі свої матеріали позначкою про власне «іноагентство». Крім того, вони зобов’язані звітувати про свою діяльність та раз на пів року публікувати звіти про неї в інтернеті. Невиконання будь-яких зобов’язань, що накладаються статусом «іноагенту», тягне за собою багатомільйонні штрафи і може загрожувати засновнику або співробітнику НКО. Власне, «іноземним агентом» кремлівська влада може оголосити будь-яку організацію чи ЗМІ і зобов’язати маркувати свої публікації відповідною міткою. Саме відсутність відповідної мітки і є формальною претензією російської генпрокуратури до «Меморіалу».

— Єдине, що проти нас висувають — це нібито порушення закону про «іноземних агентів», а саме — відсутність маркування. Смішний привід для ліквідації організації, яка існує 33 роки і чимало зробила для країни, — прокоментував голова правління «Міжнародного Меморіалу» Ян Рачинський.

Набагато важливіше інше, підкреслив Ян Рачинський: «Як я й казав ще на етапі обговорення законодавства про «іноземних агентів», ця норма спеціально придумана для того, щоб розправлятися з організаціями, до яких не можуть бути пред’явлені змістовні претензії. Формально це має такий вигляд: якщо ти не навісив на себе цю «жовту зірку», тебе вже можна ліквідувати. Це демонструє і рівень законодавства, і абсолютну неготовність нашої влади до нормальної громадської дискусії, до будь-якої свободи слова».

Позов генпрокуратури РФ проти «Меморіалу» викликав неабиякий резонанс у світі. Численні правозахисні організації висловили слова підтримки, до яких приєднався і держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Позови російської влади про закриття «Міжнародного Меморіалу» та правозахисного центру «Меморіал» є черговою атакою на свободу слова. Росія має припинити судові процеси та припинити зловживати своїм законом про «іноземних агентів» для переслідування, стигматизації та заглушення голосу громадянського суспільства», — написав Блінкен у своєму Твіттері.

Утім, коли в Кремлі зважали на думку міжнародного співтовариства?.. Засідання суду, де вирішиться подальша доля «Міжнародного Меморіалу», призначене на 25 листопада…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
росіяни навіть не усвідомлювали, що можуть накоїти на Чорнобильській атомній станції — офіцер ЗСУ Андрій

росіяни навіть не усвідомлювали, що можуть накоїти на Чорнобильській атомній станції — офіцер ЗСУ Андрій

26 квітня 1986 — одна з тих дат, що розмежувала світ на «до» і «після». Це дата, коли відбулася аварія на Чорнобильській атомній електростанції з руйнуванням четвертого реактора і викидом радіоактивних речовин назовні.

40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

Від лютого цього року наші Сили оборони знищили декілька повітряних цілей противника, які до цього часу наші захисники не мали змоги ліквідувати. Це й ворожий літак Ту-22М3, і ракета Х-22.

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

АрміяInform вже розповідала про снайпера Збройних Сил України, який ліквідував російського офіцера з дистанції 1800 метрів — куля ввійшла просто в серце.

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

від 20000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269

Гранатометник у військову частину А4935

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Укладач парашутів, військовослужбовець

від 23000 до 28000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Начальник майстерні, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Оператор безпілотних авіаційних комплексів (БПЛА)

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Стрілець

від 51000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП