ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що робити, коли за вами шпигує… власний гаджет

Лайфхак Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 11 Листопада 2021, 17:53

Не таємниця, що дані з вашого мобільного телефону можуть розповісти про вас ворогу все. І річ не тільки в тому, що деякі, попри заборону не тільки користуються на «нулях» гаджетом, ще й викладають із району бойових дій певну інформацію й світлини в соціальні мережі. Не тямлячи, що іноді один кадр може надати більше інформації, ніж тактична та агентурна розвідки.

Справжня проблема в тому, що навіть і без цього спеціалісти противника з технічної розвідки можуть поцупити з вашого смартфона всю збережену там інформацію: фото, аудіо, текстові замітки, телефонні номери тощо. Запитаєте, як? Цю тему досліджував кореспондент АрміяInform.

Як смартфон-шпигун може замінити цілий розвідпідрозділ

За допомогою підконтрольного ворогу смартфона можна:

  • контролювати місце вашого розташування в реальному часі;
  • «читати» все, що ви вводите на клавіатурі;
  • відстежити історію вашого місцеперебування та переміщень;
  • передати ворогу сповіщення про те, що ви покинули місце «постійного» розташування або прибули до нього;
  • «побачити» вас та навколишні події за допомогою вбудованої камери;
  • прослухати все, що ви говорите, дізнатися, що відбувається навколо вас, за допомогою вбудованого мікрофону.

Як саме може стежити за вами смартфон і що з цим робити

Чи можна дізнатися, чи шпигує за вами ваш смартфон, та як від цього захиститися? Насамперед згадайте, що при першому ввімкненні придбаного гаджета ви погодилися з умовами використання його програмного забезпечення, поставивши галочку в полі «Я прочитав та погоджуюся з умовами». Але чи уважно ви їх читали?

Поверніться на стартову сторінку й перечитайте знову. Швидше за все, ви там знайдете, посеред іншого, право виробника смартфона отримувати величезну кількість телеметричної інформації. Там, наприклад, може бути й функція запису всіх кнопок, які ви коли-небудь натиснули у стандартній клавіатурі саме цього смартфона. У цьому разі функціє стає ласою метою для авторів різноманітних шпигунських програм.

Але як, не маючи спеціальних знань, виявити, які «вшиті» або завантажені пізніше додатки і програми вас таємно контролюють та отримують від вас інформацію? Не забувайте, що ви довіряєте клавіатурі, камері та мікрофону все своє віртуальне життя — разом із листуваннями, паролями, іншими секретами.

На практиці все доволі просто — приміром, встановіть програму Safe Dot чи будь-який її аналог. Такі програми вміють подавати тривожні сигнали, коли хтось приховано використовує ваш мікрофон або камеру, бази даних. Під час використання будь-якою програмою мікрофона чи камери ви побачите невеличку піктограму на екрані.

Додатково ви можете налаштувати вібросигнал: і кожного разу, коли будь-яка чужа програма під’єднається до вашої камери та мікрофона, телефон буде вібрувати. Окрім цього, Safe Dot документує всі несанкціоновані ваші дії. Ви можете відстежувати, які програми і коли мали доступ до вашої камери та мікрофона. У цьому разі можна забрати через їхнє налаштування свій дозвіл на доступ до мікрофона та камери або просто їх видалити, знищуючи шпигуна.

Не менш просто впоратися зі «шпигунською» клавіатурою. Щоби убезпечити себе з цього боку, можна встановити на свій девайс клавіатуру від будь-якого іншого виробника, якому ви довіряєте. Наприклад, з магазину відкритого програмного забезпечення F-Droid. Те саме стосується доступу до вашого екрану. Зайдіть у налаштування програм, і перевірте надані для кожної з них дозволи: серед них не має бути дозволу на запис екрану (окрім програм, яким він справді треба, як от Zoom).

Доступ до вашої камери для ворожих програм більш складний. Тому що стежити за вами через камеру зможуть лише ті програми, яким ви самі надали такий дозвіл при встановленні. Тож звертайте увагу на всі згоди, які вона вимагає. Коли софт для відеоконференцій просить доступу до камери девайсу — це нормально. А от коли такий доступ просить мобільна гра — маєте серйозний привід задуматися.

Світ не без добрих людей

Якщо ви виявили, що ваш смартфон все ж стежить за вами, але знань для рішення проблеми вам не вистачає — зверніться по допомогу до фахівців. За їхньої відсутності можна скористатися підтримкою спеціалізованих громадських співтовариств. Як от, наприклад, «Лабораторії Цифрової Безпеки». Це команда спеціалістів у сфері цифрової безпеки та свободи Інтернету, яка за необхідності допомагає вирішувати проблеми в цифровій безпеці.

На їхньому сайті в розділі «Поради з цифрової безпеки» містяться конкретні вказівки, як вберегти свій гаджет та комп’ютер від шпигунства і сторонніх зловживань та маса іншої корисної для їхніх користувачів інформації.  Ґрунтовну консультацію щодо вашого випадку, аналіз ваших пристроїв та рекомендації щодо покращення вашої цифрової безпеки в подальшому команда надає окремо. Для цього на сторінці розміщена її електронна адреса.

Як самостійно уникнути зараження шпигунською програмою

  • Не давайте іншим людям користуватися вашим смартфоном. Якщо заряджаєте смартфон від джерела в громадському місці, переконайтеся, що адаптер живиться від мережі, а на кабелі немає додаткових електронних пристроїв.
  • Дотримуйтесь загальних антифішингових правил: не переходьте за посиланнями в листах та месенджерах, тримайте увімкненим антивірус на комп’ютері та смартфоні й регулярно його оновлюйте.
  • Уважно вивчайте відгуки та рейтинги програм, які збираєтеся завантажити на пристрій.
  • Не використовуйте Jailbreak (root-доступ, права суперкористувача тощо) на своєму телефоні. Переваги, які це дає, непорівнянні із загрозами конфіденційності, що відкриваються.
  • Перевірте налаштування безпеки вашого пристрою на предмет дозволу встановлення програм із невідомих джерел. Із невідомих джерел програми завантажувати не можна і крапка.
  • Видаліть всі непотрібні або зайві програми, щоб легше орієнтуватися в процесах і контролювати свій пристрій.
  • Регулярно оновлюйте смартфон. Якщо ваш гаджет не оновлюється і його підтримка завершена виробником, саме час його змінити з метою безпеки.
  • Регулярно змінюйте паролі.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Національна Гвардія України

від 21000 до 30000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник 5 ОШБр

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Водій-електрик відділення ударних безпілотних авіаційних комплексів (коптерного типу)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО