ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вітчизняні гармаші сьогодні відзначають професійне свято: перспективи та здобутки

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 3 Листопада 2021, 7:48

Починаючи від 1997-го року, коли Президент України підписав Указ 1215/97, 3 листопада вважається Днем ракетних військ і артилерії Збройних Сил України.

У планах створення окремої бригади ПТРК

Цей рік вітчизняні артилеристи закінчують у повній готовності виконати поставлені перед ними завдання і мають чіткі перспективи нарощування спроможностей.

До 2025 року передбачається сформувати окрему розвідувальну артилерійську бригаду. Це дозволить посилювати угруповання військ підрозділами та засобами артилерійської розвідки, а отже — якісніше викривати об’єкти противника і використати всі можливості далекобійних засобів ураження. У планах також — створення окремої бригади ПТРК, яка посилить можливості армії там, де є найбільші загрози танкових атак.

Окрім цього, буде розпочато оснащення підрозділів артилерії 155-мм артилерійськими системами, комплексами автоматизованого управління, модернізованими зразками реактивних систем залпового вогню, зокрема з високоточними снарядами зі збільшеною дальністю ураження, самохідними ПТРК та засобами артилерійської розвідки.

Українські артилеристи покладають великі надії на вітчизняних виробників, які мають розробити та поставити до війська оперативно-тактичний ракетний комплекс вітчизняного виробництва, безпілотні авіаційні розвідувальні системи тактичного та оперативно-тактичного (оперативного) радіусу дії, високоточних боєприпасів до РСЗВ, 152/155-мм гармат, 120-мм мінометів.

У такому масштабі захід відбувся вперше в історії ракетних військ і артилерії

Якщо згадувати найвизначніші події, що сталися в житті наших артилеристів, неможливо обійти захід, який відбувся на Київщині в березні. Йдеться про двотижневу курсову підготовку з управліннями військових частин ракетних військ і артилерії Сухопутних військ ЗСУ безпосереднього підпорядкування. У такому масштабі захід відбувся вперше в історії ракетних військ і артилерії українського війська, бо раніше курсову підготовку проводили окремо з кожною військовою частиною.

— Головна мета курсової підготовки — це поглиблення знань офіцерів-артилеристів щодо змісту підготовки й ведення бойових дій частин ракетних військ і артилерії з урахуванням досвіду як антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил, так і інших збройних конфліктів сучасності, зокрема локальних війн на європейському театрі воєнних дій, у Грузії та Нагірному Карабасі, — зазначив тоді начальник відділу підготовки артилерії управління РВіА полковник Андрій Дяченко.

На курсову підготовку до Міжвидового центру підготовки підрозділів з’їхалися з різних регіонів України близько півтори сотні офіцерів-артилеристів — командування та офіцери штабів бригад. Переважна більшість із них мають досвід бойових дій і застосування підрозділів та частин РВіА на Донбасі.

Загальне керівництво масштабним заходом здійснював начальник ракетних військ і артилерії — начальник управління РВіА командування підготовки Командування Сухопутних військ ЗС України генерал-майор Андрій Маліновський.

«Ми успішно долаємо мовний бар’єр»

Окремо потрібно згадати й участь наших гармашів в українсько-британських навчаннях «Козацька булава — 2021». Вони допомогли ЗСУ поліпшити взаємодію та взаємосумісність з Великою Британією й іншими країнами НАТО. Це відзначив генерал-майор Андрій Маліновський:

Генерал-майор Андрій Маліновський

— Навчання відбуваються вперше і багато в чому вони унікальні. Варто зазначити, що під час занять ми досягли взаємосумісності й узгодженості дій багатонаціонального підрозділу. Ми успішно долаємо мовний бар’єр, український командир віддає наказ англійською підрозділу шотландців згідно зі стандартами Альянсу. Сьогоднішні тактичні навчання ще раз підтверджують: ми на правильному шляху й наші зусилля у сфері військового співробітництва та спільної підготовки підрозділів варто спрямувати на підвищення рівня взаємної довіри, дружби і процвітання наших держав.

«Javelin ціль була встановлена на відстані 1900 метрів»

Влітку цього року оператори ПТРК «Джавелін», які навчалися у Школі протитанкової артилерії, уперше здійснили бойові пуски ракет. Подія відбулась на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Як розповів тимчасовий виконувач обов’язків заступника командира навчального артилерійського полку — начальник відділення організації навчального процесу підполковник Микола Ханас, курс підготовки тривав два тижні. На початковому етапі майбутні оператори знайомилися з призначенням, будовою, тактико-технічними характеристиками, принципом дії, особливостями застосування цього протитанкового ракетного комплексу. Насамкінець здійснили численні контрольні вправи й виконали пуски на тренажерах. А вінцем підготовки стали демонстраційні тренувально-бойові пуски з ПТРК «Джавелін».

ПТРК «Джавелін»

— У підготовці українських військовослужбовців брали участь наші американські колеги з «Багатонаціональної групи з підготовки — Україна». Вони й були в ролі консультантів під час практичних тренувально-бойових пусків FGM-148 Javelin. Ціль була встановлена на відстані 1900 метрів. За максимальної дальності ураження цього комплексу 2500 метрів. І курсанти нашої Школи показали максимальний результат, — розповів тимчасовий виконувач обов’язків начальника Школи протитанкової артилерії капітан Олександр Кононець.

Готується вже не окремий військовослужбовець, а підрозділ

Цьогоріч у травні розпочала роботу Школа причіпної артилерії. Військовослужбовці у ній проходять спеціальну, тактичну та технічну підготовку. Тут готують фахівців у складі обслуг на гармати систем 2А65 «Мста», 2А36 «Гіацинт», Д-20 і Д-30.

Перші 12 днів навчання триває індивідуальний вишкіл, решта терміну — колективний у складі розрахунку. Щоб отримати право вступити до Школи причіпної артилерії, військові повинні мати базовий рівень знань з фахової підготовки у своїй спеціальності. Приймають на навчання військовиків артилерійських підрозділів з усіх родів військ.

Після закінчення курсу сертифікати отримує весь артрозрахунок. Тобто готується не окремий військовослужбовець, а маленький підрозділ, бойова одиниця.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Штурман-військовослужбовець

від 24000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Майстер, номер обслуги, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Начальник зв’язку, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Технік служби захисту інформації

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр