ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Україна стала першою державою-партнером НАТО, яка отримала такий оновлений пакет Цілей партнерства до 2025 року»

Важливо Інтерв`ю
Прочитаєте за: 8 хв. 3 Листопада 2021, 17:37

Вже понад рік як в Міністерстві оборони України створено Директорат політики у сфері оборони. Про його основні завдання та діяльність АрміяInform вже повідомляла своїх читачів. Сьогодні ж із генеральним директором Директорату, доктором військових наук Юрієм Пундою поговоримо про партнерство України з НАТО.

  Юрію Васильовичу, що вже зроблено для реалізації стратегічного курсу України?

— Для більш якісного і чіткого розуміння питань щодо партнерства України з НАТО  потрібно дещо зануритися в історію та побудувати «лінію розвитку» особливого партнерства України з НАТО.

 Довідково. Формально відносини Україна НАТО започатковані у 1991 році, коли Україна приєдналася до Ради північноатлантичного співробітництва. У лютому 1994 року Україна першою серед держав колишнього СРСР приєдналася до Програми НАТО «Партнерство заради миру». У 1997 році Україна набула членства в Раді євроатлантичного партнерства (яка була створена на заміну Ради північноатлантичної співпраці).

Визначальними документами у відносинах між Україною і НАТО є Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору і Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство. На виконання Хартії 10 жовтня 1997 року було створено Комісію Україна — НАТО, яка стала органом ухвалення рішень, відповідальним за розвиток відносин між Північноатлантичним альянсом і Україною та органом, який спрямовує спільну діяльність.

Потрібно наголосити, що за останні кілька років низка актів Верховної Ради України і підписаних Президентом України документів заклали міцні підвалини євроатлантичного курсу нашої держави, скерованого на набуття Україною повноправного членства в НАТО. Це Закон України «Про національну безпеку України», який набрав чинності 8 липня 2018 року; зміни до Конституції України в частині стратегічного курсу на набуття Україною повноправного членства в ЄС і НАТО, які набрали чинності в лютому 2019 року.

Відповідно до внесених змін Президент України — Верховний Головнокомандувач ЗС України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття Україною повноправного членства в ЄС і НАТО; Стратегія національної безпеки України, введена в дію Указом Президента України  від 14 вересня 2020 року, наголошує на значенні відносин України з НАТО.

Чи маємо нині оновлені Цілі партнерства України з НАТО?

— 16 червня 2021 року Північноатлантична рада оприлюднила новий пакет Цілей партнерства України з НАТО, який містить 46 Цілей. Вони були одностайно ухвалені всіма 30 державами-членами Альянсу.

 Довідково. Україна стала першою державою-партнером НАТО, яка отримала такий оновлений пакет Цілей партнерства, який розрахований на період до 2025 року. У ньому наведено сили і засоби, які Україна готує для участі в програмі «Партнерство заради миру», операціях та місіях Альянсу. Цілі партнерства підтримують інші завдання з реформування сектору безпеки та оборони, а заходи оборонної реформи є важливим інструментом вимірювання прогресу України на обраному шляху.

Імплементацію 27 із 46 Цілей партнерства покладено на Міністерство оборони України і Збройні Сили України (МОУ і ГШ ЗС України — 18, ЗС України — 9).

Імплементацію 27 із 46 Цілей партнерства покладено на Міністерство оборони України і Збройні Сили України (МОУ і ГШ ЗС України 18, ЗС України 9). 

Слід підкреслити, що інші складові сектору безпеки і оборони країни також залучені до виконання Цілей партнерства. Зокрема, Міністерство внутрішніх справ України має 3 Цілі; Державна прикордонна служба України — 2; Державна служба України з надзвичайних ситуацій — 6; Національна гвардія України — 3; Служба безпеки України  — 2; Міністерство у справах ветеранів України — 1 Ціль.

Хочу наголосити, що Цілі партнерства є одним із найбільш дієвих інструментів впровадження в Україні стандартів НАТО, посилення інституційних спроможностей оборонного відомства, розвитку спроможностей Збройних Сил України та набуття взаємосумісності оборонних і безпекових структур України з відповідними структурами держав-членів НАТО. Цілі партнерства передбачають побудову системи дієвого демократичного цивільного контролю та подальшу трансформацію системи управління Збройних Сил України.

Реалізація Цілей партнерства є необхідною передумовою для приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО. Так, у червні цього року на Саміті НАТО в Брюсселі було зазначено, що наша держава стане членом Альянсу, а План дій щодо членства є невід’ємною частиною цього процесу.

  Які очікувані результати імплементації Цілей Партнерства України з НАТО?

— Пакетом Цілей партнерства для України у 2021 році передбачається реалізація широкого спектру завдань на короткострокову перспективу, основними з яких є:

  • посилення обороноздатності та нарощування оперативних спроможностей Збройних Сил України;
  • досягнення Збройними Силами України критеріїв, необхідних для членства в НАТО, включно з підвищенням їх взаємосумісності зі збройними силами держав Альянсу;
  • сприяння реформуванню та професіоналізації Збройних Сил України, впровадження у їхню діяльність найкращих європейських та євроатлантичних стандартів, практик і процедур;
  • забезпечення участі Збройних Сил України в операціях з підтримання миру та безпеки під проводом Альянсу, залучення визначених військових формувань до Сил реагування НАТО.

Яка роль відведена Директорату політики у сфері оборони в імплементації Цілей партнерства Україна НАТО на період до 2025 року?

— Для успішної реалізації визначених Міністерству оборони України і Збройним Силам України завдань щодо імплементації Цілей партнерства Директоратом політики у сфері оборони МО України проведено аналіз досягнення Цілей партнерства 2018–2020. Крім того, організовано роботу в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України щодо формування Переліку заходів досягнення оновленого пакета Цілей партнерства, а також проведено низку міжнародних консультацій з Представництвом НАТО в Україні щодо імплементації Цілей партнерства.

Для організації досягнення Цілей партнерства Процесу планування та оцінки сил міжнародної програми НАТО «Партнерство заради миру» в Міністерстві оборони України, Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту 27 серпня 2021 року видано наказ Міністерства оборони України № 255 «Про організацію виконання завдань у Процесі планування та оцінки сил міжнародної програми НАТО “Партнерство заради миру” в системі Міністерства оборони України».

У вересні 2021 року Міністр оборони України затвердив Перелік завдань і заходів досягнення Цілей партнерства на 2021–2025 роки в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України. Перелік конкретизує виконавців завдань і заходів Цілей партнерства та встановлює часовий показник. Такий підхід дозволяє реально прогнозувати досягнення конкретних результатів та розраховувати на реальне досягнення Цілей партнерства.

Цілі партнерства є одним із найбільш дієвих інструментів оборонної реформи, наближення України до стандартів НАТО, посилення інституційних спроможностей оборонного відомства, розвитку спроможностей Збройних Сил України та набуття взаємосумісності оборонних і безпекових структур України з відповідними структурами держав-членів НАТО і значення успішної реалізації Цілей партнерства набуває особливої ваги для реалізації євроатлантичних прагнень України.

А що вже зроблено для того, щоб Україна стала членом Альянсу?

 Процес вступу до Альянсу регулюється Північноатлантичним договором: країни, які бажають приєднатися, повинні відповідати певним вимогам і завершити процес, що включає політичний діалог і військову інтеграцію.

Зокрема, стаття 10 Північноатлантичного договору визначає: «Сторони можуть, за одностайної згоди, запросити будь-яку іншу європейську державу, яка спроможна втілювати в життя принципи цього Договору і робити свій внесок у безпеку Північноатлантичного регіону, приєднатись до цього Договору».

Втілення принципів Північноатлантичного договору — це наша сьогоднішня повсякденна робота, а реальним внеском у безпеку Північноатлантичного регіону є те, що Україна з 2014 року воює з підступним агресором РФ фактично на передньому краї протистояння цивілізованого світу та імперських амбіцій східного сусіда. Воює за демократичні цінності, за розвиток, добробут громадян, безпеку людини, суспільства, партнерів і всього людства.

Наш далеко не перший, але визначальний крок до вступу до Альянсу  зміни Конституції України у 2019 році, згідно з якими закріплено стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Наш далеко не перший, але визначальний крок до вступу до Альянсу  — зміни Конституції України у 2019 році, згідно з якими закріплено стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Будучи партнером НАТО, Україна надає свої підрозділи для участі в операціях Альянсу, зокрема в Афганістані і Косові, а також до складу Сил реагування НАТО і для участі в навчаннях НАТО. Члени Альянсу високо цінують ці значні внески, які демонструють відданість України справі євроатлантичної безпеки.

Як Північноатлантичний альянс допомагає зближенню?

— 10 березня 2018 року НАТО визнало за Україною статус країни-аспіранта на шляху до приєднання до Альянсу.

У жовтні 2019 року члени Північноатлантичної ради відвідали Україну з дводенним візитом, демонструючи незмінну підтримку України з боку Альянсу. Вони взяли участь у засіданні Комісії Україна — НАТО в Києві, де Генеральний секретар НАТО виступив у Верховній Раді України.

12 червня 2020 року Північноатлантична рада визнала Україну партнером з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner, EOP). Цей статус є частиною ініціативи НАТО з оперативної сумісності з партнерами, покликаної підтримувати і поглиблювати співробітництво між членами Альянсу і партнерами, які роблять значні внески в операції і місії на чолі з НАТО.

Члени Альянсу продовжують заохочувати і підтримувати Україну на шляху реформ, зокрема в секторі безпеки і оборони, щодо цивільного контролю, демократичного нагляду, боротьби з корупцією.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Зв’язківець-військовослужбовець

від 22000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Сапер (розмінування)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Операційна сестра, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Навідник до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Фельдшер (військовий)

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Державна прикордонна служба України