ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Вінниччині презентовано унікальну художню галерею «Герої козацької України»

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Жовтня 2021, 16:31

До 12 жовтня вінничани та гості міста можуть побачити серію мальовничих портретів видатних провідників козацької доби – Івана Богуна, Северина Наливайка, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та інших. Унікальний культурний проєкт«Герої козацької України» створила художниця Наталя Павлусенко, яка працює в жанрі історичного портрета.

–  Наталя Павлусенко написала прекрасну серію портретів української національної еліти: полководців, гетьманів, кошових отаманів Запорозької Січі, – прокоментував кореспондентці АрміяInform Володимир Барцьось, представник ГО «Історичний клуб «Холодний Яр», за підтримки якого була організована виставка. – Полотна виставляються у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат».Тож сподіваюся, що школярі та студенти дивитимуться на ці обличчя й візьмуть від них вогню, завзяття, любові до рідного народу та волі до перемоги. І дізнаються, що наші гетьмани були не тільки великими воїнами, а й високоосвіченими особистостями. Сподіваюся, ці картини, з яких герої дивляться на нас як живі, зачеплять серце і душу містян.

Серія портретів «Герої козацької України» створюється понад 13 років. Аби як найточніше відтворити образ та зовнішній вигляд історичних фігур, художниця під час написання полотен консультується з провідними істориками, реконструкторами та знавцями епохи козацтва.

–  Коли мій син вивчав у школі історію України, мене засмутив той факт, що у підручнику замість портретів гетьманів переважно були надруковані тільки булави, – розповіла на відкритті виставки Наталя Павлусенко. – Водночас підручник прикрашала достатня кількість пишних портретів польських королів, османських султанів та московських царів. Звісно, далеко не всі гетьмани мали прижиттєві портрети, а ті, що збереглися, – здебільшого поганої якості як з історичного погляду, так і з художнього. Саме тому в мене виникла ідея відтворити та покращити наявні образи, а за відсутності прижиттєвих зображень, створити нову іконографію на основі історичних досліджень.

Розповіла художниця і про історію написання деяких портретів. Так, над створенням образу Івана Богуна, знакової постаті для Вінниччини, вона працювала впродовж цілого року.

– Єдине зображення Івана Богуна я отримала від дослідника Сергія Шаменкова. Богун був вибитий на гравюрі серед козацької старшини ‒ делегації до шведського короля на чолі з Антоном Ждановичем. Він був зображений одразу за постаттю самого Ждановича. Одяг відтворювала за польськими мальовничими портретами XVII століття, на яких портретовані мали ті самі зачіски та одяг. А в історичній літературі вдалось відшукати згадку про те, що коли поляки схопили Івана Богуна вночі, їм у тому «допоміг» блиск на його «легкій броні», тобто кольчузі. Ось так, по крупинках, писався цей портрет.

Після 2014 року боротьба України проти російської агресії дала неоціненний фотоматеріал справжніх героїв, що, своєю чергою, допомагає художниці привносити психологічні відтінки в образи військових нашого минулого. Таким чином був створений портрет Северина Наливайка. Сьогодні Наливайко, написаний Наталею Павлусенко, має в очах таку саму сталеву міць та волю до перемоги, як і Народний Герой України, кавалер орденів Богдана Хмельницького ІІ і ІІІ ступенів Олександр Мороз, який брав участь у найзапекліших боях під Луганськом і Дебальцевим.

– Прижиттєвого зображення Северина Наливайка не існує. Є лише історичні свідчення, що він мав гарну зовнішність. Тому його портрет я написала на основі літературного опису, створеного Миколою Вінграновським у романі «Северин Наливайко», де він описує його «чорнявим…, гарним, як Бог…» А психологічний образ мені допоміг створити фотопортрет танкіста Олександра Мороза із серії робіт Вікторії Ясинської «Портрет солдата», – розповіла художниця.

Після 12 жовтня виставку планують показати у кожній територіальній громаді Вінниччини.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено.

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося питання щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів.

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

В інтерв’ю Fox News Володимир Зеленський розповів чи була Україна близька до поразки через затягування американської допомоги і як варто будувати стійку та тривалу безпеку в Європі.

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

Державний оператор тилу підписав контракт з новою компанією для виконання заявок у Харківській області — ТОВ «АСІКС ГРУП».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець

до 100000 грн

Запоріжжя

Щастинський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Начальник електростанції відділення зв’язку

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Водій кат. B, C, СЕ, D, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Оператор БПЛА військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Снайпер

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ