ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Лайфхак для «рекрута» 2.0, або Як хвацько і гарно носити військовий берет?!

Лайфхак Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 24 Жовтня 2021, 11:08

Найбільш романтизований елемент військового однострою це… берет. Раніше похизуватися цим аксесуаром в армії могли лише десантники та морські піхотинці. Але тепер кожен рід військ у ЗС України має берет свого кольору, генеруючи новітні традиції, пов’язані з правом його здобуття та носіння.

Проте одна річ — мати цей берет. Інша — носити його так, аби не порушувати наказ командира про зовнішній вигляд і водночас мати бравий і крутий вигляд.

От дійсно, штани чи кітель від однострою можна випрасувати. Берці — вичистити спеціальною щіточкою та просочити рідиною, щоб забезпечити водонепроникність.

А от як «відбити» вовняну тканину, з якої шиють військові берети, так, аби він сидів на голові армійця хвацько, а не як бабусин каптур?!

Для тих рекрутів, хто незабаром поповнить армійські лави під час осінньої призовної кампанії, та й решти військовослужбовців задля ознайомлення з процесом кореспондент АрміяInform поцікавився, як приготувати виданий з речового складу берет до носіння. А розповіли нам про це, так би мовити, «законодавці моди» — воїни-десантники одного з десантно-штурмових підрозділів ДШВ ЗС України.

Наш співбесідник — старший солдат військової служби за контрактом Максим Тарасенко. У війську служить уже два роки. З його слів, жодна офіційна настанова з носіння військового однострою не містить інформації щодо того, яким чином готувати зовнішній вигляд військового берета. Тож коли він сам уперше брався до процесу «відбивання» берета, то довго шукав, як це робиться. Звісно, є поради товаришів. Є «туторіали» в інтрнеті. Проте всі вони — англійською мовою від солдатів з армії США чи Великої Британії.

І ось, власне, його особиста «рецептура» приготування військового берета до носіння:

  1. Беремо отриманий з речового складу берет. Головні убори цього типу, що постачаються до ЗС України, виготовлені з вовни. «Ковпак» берета безшовний. По нижньому краю є окантовка зі шкірозамінника, в середині якої протягнутий шнурок. Цим шнурком можна регулювати обхват голови. В середину також вшито спеціальну напівкруглу вставку з пластику для фіксації на ній беретного знака.
  2. Для проведення всіх маніпуляцій з беретом нам потрібна місткість з теплою водою (приблизно 50–60 градусів за Цельсієм) і… цукор-пісок.
  3. Спершу надіваємо берет й за допомогою шнурівки фіксуємо за розміром голови. Шнурівку зав’язуємо на міцний вузлик.
  4. Далі — знімаємо берет і замочуємо його в теплій воді на 2-3 хвилини.
  5. Коли берет повністю просочиться водою і набрякне, виймаємо його і відтискаємо так, аби вовна берета втратила половину вологи.
  6. Кладемо берет на рівну поверхню й розправляємо.
  7. Затим — найцікавіший етап. Коли берет розправлено і зморшок на ньому немає, беремо цукор-пісок і висипаємо зверху на берет.
  8. Розподіляємо цукор рівномірно по всій поверхні вовни й поливаємо зверху теплою водою так, аби цукор почав поволі розчинятися.
  9. Далі «робимо масаж» — втираємо цукровий сироп, що утворився, у волокна вовни. Це робиться для того, щоб солодкий розчин, коли почне висихати, утворив такий собі жорсткий каркас усередині волокон вовни.
  10. Коли нитки тканини просочаться сиропом, потрібно буде ще раз надіти берет. Починається вже сам процес «формування» головного убору. Правий бік берета «загладжуємо» по контуру голови донизу — до правого ока та щоки. Дивимось, аби не утворювались зморшки. Поверхня цього згину має бути рівною.
  11. Потім рівняємо берет на голові так, аби жорстка пластикова вставка для кріплення кокарди була над вашим лівим оком. Тримаючи правий край берета загнутим донизу до щоки та ока, лівою рукою затискаємо цей клапан. Проводимо рукою декілька разів, щоби тканина «запам’ятала» це положення.
  12. Наступний крок — акуратно зняти берет, аби він не втратив форми. Дочекатися, поки той повністю висохне. «Липкість» від цукру має зникнути також.
  13. Кріпимо беретний знак вашого роду військ відповідно до вимог Наказу МО України № 398 від 04.11.2020 року.
  14. Кріплення виконується шляхом пробивання наскрізних отворів у пластиковій підкладці головного убору під беретний знак. Фіксується він наскрізною шпилькою, що продівається через два «вушка». Беретний знак під час носіння головного убору має розташовуватись чітко над лівим оком.
  15. І якщо ви здійснили всі маніпуляції правильно, то у фіналі має вийти берет, що тримає форму, гарний і надає вам бравого військового вигляду.

Звісно, це не єдиний «рецепт» приготування до носіння берета військовослужбовця. Можемо закластися, що у вашому підрозділі досвідчені військовослужбовці це роблять інакше. Берети вимочують, голять одноразовою бритвою, надають їм форму, «відбиваючи» звичайною ложкою, й таке інше. Вважаєте, що ваш спосіб кращий? Поділіться ним з побратимами по військовій службі — надсилайте сам «рецепт», фото та відео процесу до АрміяInform. І ми обов’язково розповімо про ваш спосіб підготовки українського армійського однострою до повсякденного носіння.

Здобувайте Ваш берет із честю! Готуйте його до носіння дбайливо! І носіть його з гордістю!

Читайте також: Лайфхак для «рекрута», або Як вийти з речового складу по-військовому гарним?!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення дальнього стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію у підтримці законопроєктів про допомогу.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Артилерист (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Снайпер

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Розвідник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Майстер БПЛА

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Помічник військового коменданта

від 25000 до 25000 грн

Подільськ

Комендатура військових сполучень залізничної станції Подільськ

Кухар в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область