ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Польща розробляє нову систему захисту військ від повітряних загроз

Армії світу
Прочитаєте за: 5 хв. 20 Жовтня 2021, 12:46

Днями Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ — державний холдинг, що об’єднує оборонні підприємства Польщі. — Ред.) презентувала проєкт комплексної мобільної системи протиповітряної оборони сухопутних військ — SONA.

Останніми роками Польща інтенсивно оновлює своє озброєння. Ми вже писали, що поляки закуповують танки «Абрамс».

Розробка нових систем протиповітряного захисту сухопутних військ — черговий крок модернізації озброєння згідно зі стандартами НАТО.

Елементи цієї системи мають бути включені безпосередньо до бойового угруповання броньованих та механізованих підрозділів, забезпечуючи їх прикриття у всіх видах бойових дій як під час маршу, так і на бойових позиціях і в районах розгортання.

Oсновою для SONА будуть готові рішення, як-от: самохідний зенітно-ракетний комплекс SPZR POPRAD, модернізована самохідна зенітна система ZSU-23-4 MP BIAŁA, переносні зенітно-ракетні комплекси Grom i Piorun, радари ZDPR Soła і Bystra та набір пристроїв радіолокаційної системи ідентифікації «свій-чужий».

Зенітна батарейна система наразі на завершальній стадії розробки. Вона озброєна автоматичними гарматами калібру 35-мм і може використовувати програмовані боєприпаси, що значно збільшує здатність реагувати на загрози з боку безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Ще у 2020 році був представлений комплекс PILICA. У його рамках були інтегровані необхідні компоненти — від радіолокаційної станції, через командний пункт, до вогневих частин, підсистем зв’язку та супутнього обладнання — включаючи матеріально-технічне забезпечення та навчальні комплекти. Вже на етапі науково-дослідних робіт були перевірені можливості розробки комплекту, наприклад, інтеграція в систему 35-мм гармати, що доповнює нинішні артилерійсько-ракетні комплекти з 23-мм гармат та ракетних установок GROM/PIORUN.

Сьогодні Сухопутним військам Польщі пропонують комплексну систему протиповітряної оборони класу VSHORAD (Very Short Range Air Defence — Протиповітряна оборона дуже короткої дальності). Вона зможе боротися з усім спектром загроз з повітря, як-от: бойові літаки, гелікоптери, безпілотні авіаційні системи, а також керовані та некеровані ракети.

Нейтралізувати такі загрози можна лише за допомогою спеціалізованих систем озброєння, розміщених безпосередньо в бойових порядках бронетанкових та механізованих підрозділів. Прикриття повинно здійснюватися в усіх напрямках, у всіх видах бойових дій: як під час маршу, так і в стаціонарному режимі.

Для виконання цих умов PGZ прийняв відповідні бойові характеристики для системи SONA.

Висока мобільність

Компоненти системи SONA будуть розміщені на високомобільних шасі, таких, як ті, що використовуються, наприклад, на колісних бронетранспортерах Rosomak та гусеничних гаубицях Krab. Обидві ці платформи вже використовують Збройні Сили Польщі, де вони мають добру репутацію.

Макет артилерійсько-ракетного комплексу для БТР «Росомак»
Зразок комплекту зенітної артилерії для К9

Здатність виживати на полі бою

Компоненти SONA, що входять до угруповання броньованих та механізованих військ, повинні бути відповідно обладнані багатосенсорними підсистемами для раннього виявлення загроз, швидкого обміну інформацією між елементами, що забезпечують швидку та надійну реакцію озброєння на загрози.

Автономність

Повна автономність та сумісність у системі протиповітряної оборони бригади /підрозділу у співпраці з іншими системами зв’язку та командного забезпечення. Іншими словами, комплекти SONA зможуть працювати як у інтегрованій системі, так і незалежно.

Дуже короткий час реакції на загрозу 

Через постійну загрозу SONA повинна мати можливість швидко переключитися з маршового положення на ведення вогню і навпаки. Принаймні деякі системи, що входять до системи SONA, зможуть вести вогонь під час руху, а решта — під час коротких зупинок. Системи управління вогнем, системи управління боєм та системи управління, які працюватимуть автоматично в режимі реального часу, також відповідають за швидкість реакції на загрозу.

Конфігурація мобільної зенітної системи SONA

Зенітна система малої дальності SONA має включати зенітні підрозділи, у складі яких:

  • засоби керування, які забезпечують реалізацію процесу обміну даними та управління зброєю та датчиками, а також обробку та аналіз великих наборів даних;
Макет командно-штабної машини на К9
  • мобільні радіолокатори попереднього виявлення — первинні детектори загроз;
Модель радіолокатора попереднього виявлення на шасі К9
  • самохідні зенітно-артилерійські та ракетні комплекси, що забезпечують зенітне прикриття за рахунок можливості боротьби з БПЛА, крилатими ракетами, гелікоптерами, літаками;
  • самохідні зенітні лазерні комплекси та самохідні зенітні комплекси з електромагнітною зброєю, що забезпечують зенітне прикриття за допомогою некінетичних форм нейтралізуючих агентів повітряної атаки (включаючи, зокрема, безпілотні літальні апарати).
Модель лазерної установки для КТО «Росомак»

Кількість цих елементів, включених до одного модуля батареї, буде залежати від потреб користувача та виконуваного завдання. 

SONA в конфігурації, запропонованій PGZ, має бути спеціалізованим підрозділом, здатним нейтралізувати повітряні цілі на марші та під час коротких зупинок з використанням трьох незалежних класів озброєнь: ракетних, артилерійських та некінетичних. Завдяки цьому вогонь можна вести різними типами боєприпасів за один цикл стрільби, наприклад, з програмованими та підкаліберними боєприпасами, з можливістю одночасного застосування ракет.

Серед некінетичних рішень пропонуються антенні системи, які використовують енергію електромагнітного поля (для удару та нейтралізації електроніки в безпілотниках) та лазерні головки, які генерують потужний лазерний промінь, здатний знищувати агентів повітряної атаки.

Малюнки — Polska Grupa Zbrojeniowa

Підготував Олександр Шульман

Читайте нас в Telegram
Вночі ворог атакував Дніпропетровщину «шахідами» та ракетами

Вночі ворог атакував Дніпропетровщину «шахідами» та ракетами

У ніч на 8 травня 2024 року російські окупанти атакували Дніпропетровську область і ударними дронами типу Shahed-131/136, і різними видами ракет.

В Чорному морі з’явилися 2 ворожі носії «калібрів»

В Чорному морі з’явилися 2 ворожі носії «калібрів»

Військово-Морські Сили Збройних Сил України доповіли про обстановку в морях станом на 07:00 8 травня 2024.

Внаслідок ракетного удару по Кіровоградщині пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури

Внаслідок ракетного удару по Кіровоградщині пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури

Внаслідок ворожої ракетної атаки по Кіровоградській області в Олександрійському районі пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури.

Ворог атакував енергооб’єкти в 6 областях України

Ворог атакував енергооб’єкти в 6 областях України

Противник 8 травня 2024 року завдав ударів по об’єктам генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

84 бойових зіткнення за добу: ранкове зведення Генштабу ЗСУ

84 бойових зіткнення за добу: ранкове зведення Генштабу ЗСУ

Генеральний штаб ЗСУ Збройних Сил України надав оперативну інформація станом на 06.00 08 травня 2024 року щодо російського вторгнення: розпочалася вісімсот п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

У КМВА повідомили подробиці ракетного удару по Києву

У КМВА повідомили подробиці ракетного удару по Києву

Очільник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко розповів про ракетний удар по Києву, який завдали росіяни рано вранці 8 травня 2024 року.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Гранатометник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Монтажник мереж зв’язку (інтернет)

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Служба у Збройних Силах України, снайпер

від 20100 до 50000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Суми

129 окрема бригада ТрО