ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Фільм про 21-річного лейтенанта Максима Яровця презентували у Хмельницькому

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 15 Жовтня 2021, 15:01

Командир роти глибинної розвідки 21-річний капітан Максим Яровець загинув п’ять років тому, у жовтні, підірвавшись на ворожій протипіхотній осколковій міні МОН-50.

За мужність, проявлену в російсько-українській війні, офіцера нагороджено орденом «Богдана Хмельницького» III ступеня. Його ім’ям названо пасажирський поїзд сполученням Хмельницький – Лисичанськ. А фрилансери увічнили пам’ять про наймолодшого в Україні командира роти глибинної розвідки 50-хвилинною документальною стрічкою, яку презентували у Хмельницькому.

Читайте також: «Віднині потяг Лисичанськ – Хмельницький матиме ім’я загиблого воїна Максима Яровця»

«…Це його улюблений светр, він пахне моїм сином»

Анастасія Сбродова і Володимир Бобінський

Автором ідеї фільму став друг дитинства загиблого героя Владислав Бондар. Власне, завдяки його наполегливості та цілеспрямованості, за підтримки і клопотання Хмельницького міського голови у березні 2020 року швидкий поїзд № 138/137 назвали ім’ям Максима Яровця. Владислав тоді добився ухвалення такого рішення ще працюючи в Києві на «Укрзалізниці». Сценарій до фільму написала хмельницька журналістка Анастасія Сбродова, відеозйомку і монтаж майбутньої стрічки взяв на себе друг Насті Володимир Бобінський.

– Навесні 2020 року ми запустили поїзд імені Максима Яровця. Не минуло й кількох місяців, як в одному з моїх чергових відряджень він наснився і сказав: «Не забувай мене». Ось тоді й з’явилась ідея відзняти документальний фільм про нього, – каже Владислав Бондар і додає, що стрічка не залишить байдужим жодного, хто її перегляне.

– Фільм ми знімали в різних містах України – Хмельницький, Львів, Лисичанськ, Авдіївка та інших. Спілкувалися з батьками, шкільними друзями, вчителькою, бойовими побратимами і посестрами Максима, – розповідає авторка сценарію Анастасія Сбродова. – Безумовно, головним героєм фільму є Максим Яровець. Та разом із тим ми дотримувались двох художніх ліній. Перша – про Максима від дитинства, шкільних років, курсантського навчання, становлення як офіцера та командира і його загибель – загибель героя. Друга – не лише він у центрі, а всі захисники України, усі військовослужбовці. І що важливо, ми намагались підкреслити, що героями є не лише ті, хто загинув, у нас сотні тисяч живих героїв-захисників, які зі зброєю в руках боронять мир на Сході, вертаються до рідних з близькими і знову їдуть туди – на передній край нашої оборони.

Допис від 04.10.2021 Анастасії Сбродової у Фейсбук: «Максим різний. Для друзів – душа компанії та легкий на підйом, батьків – гордість та «маленький хлопчик», побратимів – хоробрий та надійний.

Максим мріяв поїхати у наступну ротацію в Карпати, найближчим часом одружитися, купити чорне BMW.

Про нього, як і про інших військових, які віддали життя за нас і країну, не хочу говорити в минулому часі.

Вони є. Головне не забувати про них і розуміти, що тоді та тепер вони усвідомлюють, що можуть загинути. У цьому я точно переконалась, коли була в Авдіївці та почула, як росіяни почали обстріли.

Не раз просила я і тебе, Максим, допомоги, коли щось вкотре не виходило з фільмом. Допомагаєш, дякую.

Найменше, що ми з вами можемо зробити – пам’ятати!»

Під час перегляду фільму глядачі в залі не стримували емоцій, багато хто плакав, навіть чоловіки.

Після фінальних титрів, коли в залі загорілось світло, усі піднялися і аплодисментами висловили свою вдячність авторам за роботу, а батькам, рідним і друзям – за такого сина, друга, захисника-героя.

Наразі творче тріо працює над технічними питаннями відповідності формату фільму, аби запустити його на платформі YouTube.

Автори кажуть, що ще до прем’єри у Хмельницькому до них уже зверталися побратими Максима з розвідувального батальйону, аби показати цю стрічку в Рівному, у Львові та в деяких інших містах.

Як на мене, цей фільм мають бачити в кожному малому і великому українському місті, селі, в кожній школі. На таких кінострічках мають зростати справжні патріоти, справжні сини і доньки української землі. Це історія в постатях нашої боротьби за територіальну цілісність і незалежність. Такі герої, як Максим Яровець, мають бути основою, стрижнем національної ідентичності, прикладом для наслідування наступних поколінь.

Фото автора

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець до 189 об ТрО 123 Обр ТрО

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Стрілець-снайпер, розвідник

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Оператор вузла зв’язку

від 20000 до 50000 грн

Старокостянтинів, Хмельницька область

Снайпер

від 21000 до 121000 грн

Слов'янськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Командиp гаpмати, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стpілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область