ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Знайдена на Житомирщині Червона Зірка, або Нетипова пошукова історія

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Жовтня 2021, 16:30

Яких лише несподіванок не трапляється у пошуковій справі! Днями одна з груп житомирської громадської організації «Історико-патріотичне об’єднання «Пошук» вирушила до Хорошівського району області, аби перевірити інформацію одного з фоловерів своєї сторінки у мережі Фейсбук.

– За місцевою легендою, в 1943-му році в районі села Топорище був збитий гітлерівський літак, екіпаж якого загинув. Тіла двох льотчиків підібрали місцеві мешканці й прикопали в саду біля будівлі в селі Комарівка, в одному кілометрі від Топорища, – розповідає пошуковець Вадим Баранівський. – Зазвичай такі розповіді не вселяють великої надії на те, що інформація підтвердиться, проте вже за 15 хвилин роботи лопатами побачили людські кістки.  Вирішили розширити яму, оскільки в ній повинні були бути рештки двох людей. За годину роботи стало очевидно, що на цій локації знаходиться лише одна людина. Але це був лише перший дзвіночок… При розчищуванні солдата в нагрудній кишені знайшлась радянська монета номіналом 15 копійок 1936 року, трохи нижче – декілька великих та малих ґудзиків із зірками, в ногах лежало декілька гільз до ПТРу… Тепер без сумнівів можна було сказати, що в ямі знаходиться радянський воїн, а не аси Геринга!

Проте найцікавіша знахідка чекала попереду. В кишені галіфе солдата лежав орден Червоної Зірки з номером 229443. Вир емоцій охопив пошуковців, адже знахідка нерядова і це означало, що солдат буде з ім’ям та, можливо, поїде додому.

Цього ж дня був зроблений запит в ЦАМО, і вже наступного дня отримано відповідь, яка не на жарт збентежила пошуковців. Згідно з архівними даними, орден із таким номером належить Литовко Віктору Гавриловичу, 1922 р.н., який народився у Запорізькій області, м. Мелітополь, призваний в РСЧА в 1941 році в м. Київ, проходив службу у 652-му артилерійському полку на посаді командира взводу зв’язку. Рахується загиблим у грудні 1943 року та похованим у с. Топорище. За іншими документами воїн вважається живим… Щобільше, у 1985 році ветеран був нагороджений ювілейним орденом Вітчизняної війни 1-го ступеня, а в 1989 році його прізвище було викреслено зі списку зниклих безвісти. Згідно з архівними документами, його домашня адреса – м. Київ, вул. Бойченка 6.

– Ми зателефонували на стаціонарний телефон указаної квартири, слухавку взяв син Віктора Гавриловича, який підтвердив, що така людина тут дійсно проживала і 5 років тому померла, – продовжує пошуковець. – Історію про те, що ім’я батька викарбуване на братській могилі – чув, як батько втратив орден – не знає, на жаль, до нашої знахідки не проявив жодного інтересу…

Ось така історія одного виїзду, але, на жаль, із сумним завершенням. Невідомий солдат буде похований у братській могилі, а орден, за бажанням рідних, зможе повернутися у родину або стане експонатом у музеї. Тепер достеменно вже ніхто не дізнається історію того одноденного бою у селі Топорище на Житомирщині… Можливо, у вирі бою молодший лейтенант Литовко був поранений чи контужений, а його порахували вбитим. Цілком вірогідно, що його орден забрав хтось із підлеглих – аби потім передати рідним або самому власнику після його повернення з госпіталю – хтозна… Очевидним залишається те, що боєць, який взяв орден офіцера-зв’язківця, того ж дня загинув, а той, хто протягом майже пів століття вважався загиблим, дожив мало не до ста років, і пішов із життя, коли його Батьківщина оборонялася вже не від німецьких нацистів, а від колишнього «братнього» народу зі Сходу…

Читайте також:

Історія однієї медалі

Післямова. Коли матеріал вже був готовий до розміщення на сайті, з журналістом АрміяІnform зв’язався Вадим Баранівський, який повідомив інформацію, що стала щойно відома. Виявляється, в тому бою, 6 грудня 1943 року, молодший лейтенант Віктор Литовко потрапив у полон. Його тримали поблизу старої казарми у цьому ж селі. Біля рогу будівлі 21-річний офіцер закопав свої орден та документи. Невдовзі, ще до Нового року, він був звільнений з полону. А через 78 років на тому місці, де колись стояла казарма, пошуковці розкопали рештки невідомого воїна з орденом Віктора Литовка. Ось такими несподіваними іноді бувають фронтові історії…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Зв’язківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО

Кулеметник у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Костянтинівка

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Офіцер запасу морського напрямку

від 30000 до 130000 грн

Одеса, Одеська область

Старший майстер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

бухгалтер розрахункової групи фінансово-економічної служби ЗСУ

від 20000 до 50000 грн

Чернігів, Чернігівська область