ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Історія однієї медалі

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 2 хв. 17 Лютого 2021, 11:19

У переддень Нового року АрміяІnform розповідала про те, з яким неочікуваним результатом завершили пошуковий сезон 2020 року учасники Житомирської громадської організації «Історико-патріотичне об’єднання «Пошук». 27 грудня в Пулинському районі Житомирщини ними було знайдено рештки солдата з медаллю «За бойові заслуги» за номером 8639.

– Завдяки копіткій роботі цілої команди експертів вдалося встановити історію нагороди та кому вона належала, – розповів журналістові АрміяІnform представник ГО «ІПО «Пошук» Вадим Барановський. – Ми з’ясували, що нею був нагороджений лейтенант Кравченко Іван Іванович, уродженець села Низи Сумської області.

З архівних документів стало відомо, що Іван Кравченко народився у 1914 році. Після закінчення школи та фабрично-заводського училища пішов до війська. У 1938 році закінчив 1-ше Київське артилерійське училище. Командував взводом, згодом – батареєю. Медаль «За бойові заслуги» отримав під час радянсько-фінської війни 1940 року. Війну з німецькими нацистами зустрів на посаді комбата й у званні лейтенанта, хоча подання на дострокове присвоєння військового звання «старший лейтенант» було зроблено ще у 1940 році. Втім, отримав третю зірочку офіцер уже через півтора десятиліття після війни, перебуваючи у запасі.

У вересні 1941 року із залишками бійців своєї батареї комбат потрапив в оточення. Пробився до рідного села, де переховувався деякий час від окупантів, а згодом пішов у партизани. Був начальником розвідки партизанського загону «За Батьківщину». Після визволення Сумщини та перевірки повернувся на службу до Червоної Армії, щоправда перебував у резерві. Після війни, вже у 1946 році, був звільнений у запас. Нагороджений медаллю «Партизан Вітчизняної війни» 1 ступеня, медаллю «За перемогу над Німеччиною» та ювілейним орденом «Вітчизняної війни» 1 ступеня.

Після війни ветеран жив і працював у рідному селі. Його дружина – також ветеран війни, після закінчення у Грузії школи молодших авіаційних спеціалістів сержант Галина Сіряк служила у 295-й винищувальній авіаційній дивізії спочатку радистом, а згодом – метеоспостерігачем. Вона також була нагороджена медаллю «За бойові заслуги» та низкою інших нагород, а вже у мирний час – за самовіддану працю на посаді технолога цукрового заводу – орденом Жовтневої революції.

Старший лейтенант у відставці Іван Кравченко дожив до старості – помер ветеран у 1992 році. Тож, як його нагорода далекого сорок першого року потрапила до іншого воїна, ми вже не дізнаємось ніколи…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ГУР Міноборони у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 за 300 км від кордону. Це перший літак стратегічної авіації, який вдалось знищити Україні під час польоту.

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку в Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор протитанкового озброєння, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Навідник, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Психолог, діловод служби

від 21000 до 21000 грн

Житомир

Військова частина 3047 НГУ

Командир танка, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

контракт Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Запоріжжя, Запорізька область