ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як новостворені ОТГ співпрацюють з військовими та ветеранами

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 30 Вересня 2021, 14:51

Одна з наймолодших і найбільших територіальних громад на Чернігівщині — Новобілоуська. Її створено торік у грудні й вона об’єднала дев’ять старостинських округів, до яких входять 22 села Чернігівського району. Її керівник — 29-річний Дмитро Федоров, наймолодший обраний сільський голова області.

Населення громади становить близько 12 тисяч мешканців, 157 з яких — учасники АТО/ООС. На жаль, є й один загиблий український захисник.

Учасник АТО/ООС Юрій Ткаченко

— Живуть у нас і військові, які дістали поранення під час бойових дій. Мені особисто запам’ятався місцевий мешканець Богдан Крилов. Він до окупації Криму служив на українському флоті. Коли вийшов на материкову частину, продовжив військову службу в підрозділі морської піхоти. Декілька разів, уже під час виконання обов’язків на сході України, був поранений і тривалий час лікувався за кордоном. Нині продовжує службу у своєму підрозділі, — розповів заступник Новобілоуського сільського голови, учасник АТО/ООС Юрій Ткаченко.

Співпраця з військовими

Що важливо, у цій ОТГ всіляко допомагають ветеранам і намагаються розв’язати їхні проблеми. Крім того, вже є відповідні документи й наразі триває розгляд питання щодо розміщення на території громади військових.

Дмитро Федоров

— Ми хочемо розмістити у школі села Мохнатин, яка збудована на 450 учнів і не функціонує, один з підрозділів територіальної оборони. В цьому селі населення становить близько 440 мешканців і приміщення школи майже 8 років просто простоює, — підкреслив Дмитро Федоров.

Депутатський корпус громади досить позитивно сприймає можливе розміщення в цій будівлі саме військових, адже там є необхідна інфраструктура, зокрема садочок, школа, зручна логістика тощо. І головне — це робочі місця та невелика відстань до Чернігова — лише 12 кілометрів.

Земельне питання у пріоритеті

Як зазначають у громаді, проблеми, що виникають у місцевих ветеранів, досить різні. І до кожного воїна потрібен індивідуальний підхід.

— Є у нас хлопці, які повернулися з війни з пораненнями, і їм зазвичай потрібна матеріальна допомога. Також звертаються до нас учасники бойових дій щодо отримання твердого палива або грошової компенсації за нього. І ці питання ми намагаємося розв’язувати. В селі Мохнатин проживають батько й син, які є учасниками бойових дій на сході України. Їм допомогли отримати земельні ділянки, наразі робимо сучасне покриття дороги на вулиці, де вони мешкають, — зазначив вищезгаданий сільський голова.

Звісно, великою проблемою залишається отримання земельних ділянок. Адже забезпечити землею всіх ветеранів керівництво громади не має можливості. І в контексті відкриття ринку землі місцеві мешканці, а особливо ветерани, дедалі частіше порушують це питання.

Читайте також: «Про житло, матеріальну допомогу та інші преференції військових Гончарівського»

— Я вважаю, що хлопці не заслужили, аби ми їм надавали рівчаки, болота і все те, що нереально оформити. Хоча ми й не можемо забезпечити багато воїнів землею під особисте селянське господарство чи садівництво, проте знайшли місце, де можна отримати ділянки під будівництво по 10 соток. Так, у селищі Старий Білоус землю отримали майже 40 ветеранів. Найближчим часом плануємо забезпечити наділами ще 20–30 воїнів. Загалом кожної сесії розглядаємо близько 10 питань, що стосуються цієї категорії. Був навіть випадок, коли місцевий мешканець відмовився від земельної ділянки на користь пораненого ветерана нашої громади. Ми підтримали це рішення й наразі ця земельна ділянка оформлюється, — повідомив  Дмитро Федоров.

Під час нашої бесіди на прийом до керівництва громади завітав один з найстарших ветеранів Чернігова — 62-річний Сергій Проценко. Знову ж таки щодо отримання земельної ділянки для особистого селянського господарства. Проте, як йому повідомили, розв’язати це питання позитивно наразі неможливо.

— Я проживаю у Чернігові. Хотілося б отримати землю для себе та допомогти в цьому трьом своїм побратимам, з якими поруч воювали. Але мені сказали, що першочергово її надають лише ветеранам, які проживають у громаді. І ця проблема, як я знаю, непоодинока, коли місцеві депутати надають землю лише своїм ветеранам. Тож якщо я мешкаю в обласному центрі, то й наділ маю отримувати там. Але це майже неможливо, — зазначив ветеран.

Фінансова підтримка не менш важлива

Поряд із забезпеченням земельними ділянками керівництво ОТГ для учасників АТО/ООС передбачило грошові виплати розміром 1000 гривень для кожного щороку. Як зазначають у громаді, якщо у 2019 році всі ветерани отримали такі виплати, то у 2020-му карантинні заходи не дали цього зробити. Цьогоріч це питання перебуває на стадії розв’язання.

Є в ОТГ і поодинока проблематика, хоча вона не менш важлива.

— Був у нас запит нашого місцевого депутата щодо надання фінансової допомоги учасникові бойових дій для протезування зубів. Ми розуміємо, що це недешева послуга, тому рішення було прийнято на користь ветерана, — каже Юрій Ткаченко.

Загалом питання, які порушують ветерани в інших об’єднаних територіальних громадах, можуть відрізнятися. Проте в Новобілоуській ОТГ наразі це — виділення земельних ділянок, фінансова підтримка та розбудова сучасної інфраструктури із залученням військових.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба за контрактом з початковою з/п від 51500 до 200000

від 51500 до 200000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Офіцер відділення ВСП

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 20100 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Бойовий медик взводу

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Командир взводу спеціальних робіт, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій, військовослужбовець

до 21000 грн

Львів

125 обр СВ ЗСУ