ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про житло, матеріальну допомогу та інші преференції військових Гончарівського

Армія і суспільство Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 24 Лютого 2021, 19:23

У селищі Гончарівському, що на Чернігівщині, як і в багатьох невеликих військових містечках, проживають переважно військовослужбовці. Вони потребують уваги та турботи місцевої влади. Таку допомогу на постійній основі їм надає Гончарівська громада, до складу якої входять 17 сіл і 22 депутати селищної ради.

— Поряд з військовими танкової бригади у нас є військовослужбовці, які забезпечують життєдіяльність полігону, та ті, хто нині виконує завдання в іншому регіоні. Допомога армійцям потрібна всіляка, — розповів Гончарівський селищний голова Віталій Рудник.

Будівництво сучасних гуртожитків та отримання квартир

Житлове питання для військовиків у Гончарівському є пріоритетним. Наразі все житло там перебуває у комунальній власності громади — передали його місцевим органам влади ще у 2008 році з житлового фонду Міноборони. Військовослужбовці користуються житловим фондом на безоплатній основі, а це понад 120 квартир.

Водночас багато військових через брак житла в гарнізоні винаймають квартири навіть у Чернігові, а це близько 40 кілометрів в один бік. Це потребує певних фінансових витрат.

— Тож у 2017-му ми запустили в експлуатацію гуртожиток, яким не користувалися вже близько 10 років. Він налічує 36 двокімнатних блоків і 4 однокімнатних. Майже 90 відсотків новоселів — військові з танкової бригади, армійці з інших військових частин гарнізону. Щороку виділяємо нашим військовим квартири, хоча не так багато, як хотілося б. Проте певний рух у цьому напрямку є. Торік була одна трикімнатна квартира, цього року двокімнатна. На мою думку, військових в Гончарівському слід стимулювати саме житлом, — розповів Віталій Рудник.

У майбутньому керівництво Гончарівської громади планує з колишнього військового лазарета зробити офіцерський гуртожиток. Дві казарми поліпшеного типу вже функціонують у гарнізоні: збудували їх недавно коштом оборонного відомства. Проте цього бракує для забезпечення всіх військових житлом.

— Проведемо реконструкцію приміщення, яке нині не використовується. Це колишній військовий лазарет на три поверхи. Якщо перший і другий поверхи частково використовують, то третій — загалом вільний. Плануємо до кінця року здати в експлуатацію одне крило поверху — це 8 кімнат для офіцерського складу. Для кожної родини це буде невеличка одно- чи двокімнатна квартирка з кухнею. Кожна кімната — 16-17 квадратних метрів з новими шпалерами, лінолеумом. Водночас є невеличка незручність — місця загального користування й душові тут спільні. Все буде зроблено під ключ, залишиться придбати меблі. Тобто — заходь і живи, — повідомив Віталій Рудник.

Як зазначає керівництво громади, проєктна документація на будівництво гуртожитку готова, всі роботи проведуть коштом місцевого бюджету.

Грошові виплати й соціальний захист

Великою проблемою для військових, особливо для тих, хто проживає за межами Гончарівського, є пільговий проїзд. Майже всі військові мають статус учасників бойових дій, і місцева влада не може забезпечити всіх пільговиків. Адже це великий тягар для місцевого бюджету.

— Таке питання слід розв’язувати на рівні органів державної влади. Ми фактично можемо забезпечити лише тих, хто зареєстрований у нас у селищі, — зазначив Віталій Рудник.

Водночас через ухвалення нового законодавства до Гончарівської громади передані землі сільгосппризначення, які планують надавати учасникам АТО/ООС, що проживають у громаді. Наразі свої два гектари вже отримало близько 70 воїнів.

Також депутати громади вирішили виплачувати щороку по 3 тисячі гривень військовим, які потребують матеріальної допомоги, зокрема на лікування після поранення. Щороку на цю виплату передбачають виділяти близько пів мільйона гривень.

Окрім цього, на 2021 рік громада виділила 500 тисяч гривень на поточні потреби військових. Це купівля необхідних речей, як-от: бензопили, генератори, металошукачі, квадрокоптери, холодильники, гідробар’єри, промислова плівка, деревина тощо.

— Командування бригади готує до нас лист про необхідну допомогу. А ми зі свого боку розглядаємо ці питання на сесії. І здебільшого позитивно розв’язуємо, — зазначив посадовець.

Представники Гончарівської громади дбають про армійців не лише на мирній території, а й у районі проведення бойових дій. Під час перебування підрозділів окремої танкової бригади на Донбасі вони постійно їх навідують з гуманітаркою й нагородами для найкращих воїнів — грошовими преміями розміром одна тисяча гривень кожному та грамотами. За словами керівництва громади, щороку таку винагороду отримують 70–80 військових.

Між військовими й місцевою владою давно існує міцний зв’язок взаємодопомоги. На прохання представників влади армійці завжди готові надати будь-яку дієву допомогу.

— Звертаємося здебільшого щодо прибирання території від бруду та снігу. Військові це роблять швидко з допомогою техніки, зокрема ПЗМ, армійського крана тощо, — каже селищний голова.

Фото з особистого архіву Віталія Рудника

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Литва передала Україні штурмовик L-39

Литва передала Україні штурмовик L-39

Сьогодні, 20 квітня, Литва оголосила про передачу Україні нового пакета військової допомоги.

росіяни обстріляли Нікопольщину з артилерії та дронами

росіяни обстріляли Нікопольщину з артилерії та дронами

Сьогодні, 20 квітня, російські війська вдарили по Нікопольщині Дніпропетровської області дронами-камікадзе і артилерією.

У Львові завідувачка відділення лікарні за хабарі підробляла інвалідність військовозобов’язаним

У Львові завідувачка відділення лікарні за хабарі підробляла інвалідність військовозобов’язаним

Затримаго завідувачку відділення Львівської багатопрофільної лікарні, яка за 7 тисяч доларів обіцяла встановити групи інвалідності для військовозобов’язаного.

Війська росії примушують студентів робити окопні свічки

Війська росії примушують студентів робити окопні свічки

На тимчасово окупованих територіях України військові армії рф примушують місцеве населення працювати на їхнє військо.

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Сьогодні, 20 квітня, російські війська вдарили по приватному сектору Одеси. Поранення отримали 2 особи, постраждала й трирічна дитина.

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 53000 до 120000 грн

Миргород

148 батальйон 116 ОБр Сил ТрО

Інженер-радіотехнік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Водій, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Командир відділення

від 23000 до 23000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО