ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи роздавали допризовникам у школах «радянські» анкети?

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 30 Вересня 2021, 15:38

Уже традиційно та чи інша тема, що стосується підготовки юнаків до призову та служби в армії, супроводжується розпалюванням пристрастей та скандалів. Особливо щодо цього продуктивні соцмережі, у яких звичайний, на перший погляд, допис або коментар іноді стає предметом численних публікацій на новинних чи розважальних сайтах, а то й серйозних «розборів польотів» із серйозними висновками й наслідками. 

Нещодавно у мережі Facebook «яскраво» з’явилася скан-копія анкети-автобіографії, яку роздали допризовникам в одній з київських шкіл для заповнення й постановки на військовий облік. 

Глянувши на фото, стає цілком зрозуміло, що саме викликало подив та обурення користувачів соцмережі, які одразу ж підняли на глум військових – працівників Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, або, по-старому, військкомату, які, мовляв, і є ініціаторами анкетування. 

Слід зазначити, що це вже не перше «пришестя» цього бланка до соцмереж і новинних шпальт — його вже обговорювали й у 2014, й у 2015 та 2018 роках, тож його чергова поява викликала в нас бажання нарешті розібратися й поставити крапку в цьому питанні. 

Фейк чи не фейк? 

Абсурдність запитань, викладених в анкеті, одразу ж наштовхує на думку про те, що це якась провокація або інформаційний вкид. Тож чи роздавали цю анкету у школах або Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки? 

— Відповідно до Положення «Про допризовну підготовку», затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 30 листопада 2000 р. № 1770, проведенням заходів, пов’язаних з припискою громадян до призовних дільниць, займаються представники навчальних закладів. Вони ж складають характеристики на юнаків допризовного та призовного віку й забезпечують їх прибуття за викликом у районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, — повідомив військовий комісар Київського міського центру комплектування та соціальної підтримки полковник Сергій Клявлін. 

Він додав, що перелік документів особової справи призовника визначений у Додатку 7 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 «Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» і не зобов’язує допризовників надавати автобіографію. 

— Ми не вимагаємо від військовозобов’язаних тих документів, які нам просто непотрібні, — зазначив Сергій Клявлін. 

Відхрестилися від цих анкет і у столичній школі, учні якої нібито отримали їх «від військкомату» для заповнення. 

— Так, у всіх навчальних закладах здійснюється робота щодо підготовки документів допризовної молоді, яка передує приписній кампанії, але таких бланків у нас немає, — повідомила директорка спеціалізованої школи № 115 імені І. Огієнка Тетяна Мельник. — Ми готуємо тільки ті документи, які визначені законодавством. 

Тож детально розібравшись у цьому питанні, можна зробити висновок: чергова поява фейкової анкети «від військкомату» — стовідсоткова провокація, мета якої — скомпрометувати українську армію в очах суспільства. А з огляду на те, що вона з’являється регулярно в тому чи іншому регіоні країни й має гучне обговорення, — ця провокація вдала. 

— Призовна армія — це одна з основних мішеней інформаційних атак РФ ще з 90-х років. Вони всі організовані за одною схемою і вистрілюють під призовні кампанії, — прокоментувала ситуацію заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. — Основна цільова аудиторія цих кампаній — батьки призовників, зокрема майбутніх. Тож і розганяють ці фейки найчастіше батьки призовників, які стали жертвами дезінформації, яких використали втемну або свідомо, яким підсунули папірець тощо. Їхня мета — аби якомога менше людей мали бажання служити в армії.

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

медична сестра у військову частину

від 25000 до 130000 грн

Малі Дмитровичі, Київська область

Командир танка, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Начальник зарядно-акумуляторної станції

до 22000 грн

Житомир

Військова частина А1724

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Кулеметник

від 20500 до 20500 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Водій | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область