ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Одесі відбувся перший випуск інструкторів-водолазів

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Вересня 2021, 11:51

На базі Водолазної школи Військово-Морських Сил Збройних Сил України відбувся перший випуск курсантів, які проходили 8-тижневий курс фахової водолазної підготовки середнього рівня за спеціальністю «інструктор-водолаз».

Як повідомив АрміяInform начальник Водолазної школи капітан 1 рангу Сергій Титаренко, навчальна програма була максимально насичена практичними заняттями та спрямована на поглиблення знань та навичок військових водолазів. Зокрема, учасники курсу відпрацювали водолазні спуски в різних умовах на глибинах до 30 метрів, зокрема у відкритому морі, і навіть вночі.

— Пройти цей курс мали змогу лише ті водолази, які набули необхідного досвіду під час своєї служби і мають не менше 90 годин практики. Під час практичних занять вони навчалися працювати із сучасним водолазним спорядженням, відпрацьовували нові види водолазних робіт — водолазний пошук різними способами, водолазне обстеження із застосуванням відеофіксації, суднопідйомні роботи із застосуванням м’яких суднопідйомних понтонів, роботи із застосуванням ручного та гідравлічного інструменту, роботи з водоструменевим обладнанням, електрозварювальні та різальні роботи на затоплених об’єктах,  — розповідає капітан 1 рангу Сергій Титаренко. — Під час навчання вперше з 2014 року використовували новітню водолазну техніку, серед якої мобільна водолазна станція з шланговим водолазним спорядженням SuperLite 27, мобільна водолазна станція з універсальним  водолазним спорядженням Divator DP 1, спеціальне водолазне спорядження замкнутого циклу дихання Caimano MK4 CDV.

Також він зазначив, що, окрім вміння працювати під водою та володіти сучасним спорядженням, інструктор-водолаз має керувати водолазними спусками на глибинах до 20 метрів. Тож під час занять особливу увагу приділяли саме керуванню спусками.

— Не варто забувати, що інструктори мають здійснювати медичне забезпечення спусків, тому курсанти працювали з таблицями лікувальної рекомпресії, відпрацьовували надання допомоги аварійному водолазу, здійснювали реанімацію постраждалого за допомогою водолазної барокамери. До слова, прийняття рішення на лікування — це завдання саме інструктора-водолаза, — додав офіцер.

Серед тих, хто здобув спеціальність інструктора-водолаза, і старшина команди морського водолазного судна «Почаїв», головний корабельний старшина Анатолій Ситняк.

Він розповів, що вже три роки займається водолазною справою, за цей час здійснював спуски в умовах відкритого моря на глибині 20 метрів, а в барокамері — на 60 метрів. Загалом за плечима військового — 110 годин під водою. Саме наявність такого досвіду дозволила Анатолію пройти курс фахової водолазної підготовки середнього рівня.

— Найважче під час навчання було працювати з водолазним спорядження із закритою схемою дихання. Для цього потрібні певні навики та відповідна підготовка, — ділиться враженнями головний корабельний старшина Анатолій Ситняк. — А ще особисто для мене отримання кваліфікації «інструктор-водолаз» є надзвичайно важливою подією, адже тепер на нашому судні ми нарешті зможемо працювати автономно, незалежно від інших підрозділів, виставляти свої водолазні станції та пости й виконувати роботу за призначенням.

Нагадаємо,  що морське водолазне судно «Почаїв» — єдине у Військово-Морських Силах, яке може забезпечити проведення водолазних спусків на глибині до 60 метрів і спеціальних водолазних робіт у відкритому морі. У зоні відповідальності вітчизняного флоту військові моряки здійснюють огляд і ремонт підводної частини кораблів і суден, роботи з пошуку та підйому затонулих об’єктів і знешкодження вибухонебезпечних предметів. Окрім того, екіпаж виконує рятувальні й інші роботи, пов’язані з діями водолазів. На борту судна для їхньої реабілітації функціонує барокамера. Але до цього часу серед членів екіпажу не було військових із кваліфікацією «інструктор-водолаз», тому доводилося співпрацювати з іншими підрозділами.

Прибув привітати випускників начальник управління підготовки доктрин та індивідуальної підготовки командування підготовки Командування ВМС ЗС України  капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

— На флоті активно триває робота в напрямку взаємосумісності водолазних підрозділів ЗС України із водолазними підрозділами провідних країн світу в сучасних умовах за міжнародними стандартами. З цією метою спроможності навчально-матеріальної бази Водолазної школи посилено сучасним водолазним спорядженням. Також незабаром для потреб школи надійде інше необхідне для більш якісної підготовки водолазів ВМС України устаткування. Але найбільшою цінністю були, є і будуть для нас люди, справжні фахівці своєї справи. Тому цей курс для нас є надзвичайно важливим. Він показав, що нам є ким пишатися, — наголосив капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

Варто додати, що в навчальній програмі окремою дисципліною була охорона праці. Тому на кваліфікаційний іспит запросили представників управління державного технічного нагляду ЗС України, і, на підставі протоколу цієї комісії, випускники отримали допуск до експлуатації водолазних барокамер, компресорів високого та середнього тиску та кисневого обладнання.

Фото автора та Школи водолазів

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення дальнього стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію в підтримці законопроєктів про допомогу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Снайпер

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Фахівець радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 20000 до 60000 грн

Коломия

Військова частина А1267

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Чернігів

105 прикордонний загін ДПСУ (м. Чернігів)

Санітарний лікар

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Стаpший pозвідник-опеpатоp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Лікар медичного пункту

від 27800 до 30270 грн

Миколаїв, Миколаївська область