ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Хмельниччині відкрили меморіал воїнам Армії УНР

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Серпня 2021, 9:34

Днями на Хмельниччині у селі Великі Зозулинці на братській могилі 26 вояків Армії Української Народної Республіки урочисто відкрили меморіал.

Віддати шану воїнам Армії УНР, які 101 рік тому билися на смерть із російськими більшовиками під селом Великі Зозулинці прибули відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, начальник Центрального регіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, Перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук, Голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич, представники Збройних Сил України, Служби безпеки України, громадськість з Хмельниччини, Києва, Херсонщини та Львова.

Урочистості розпочались з виконання Державного Гімну та підняття ветераном російсько-української війни Романом Куликом Державного Прапора України. Освячення меморіалу та молитву за полеглих українських воїнів звершили благочинний Красилівського округу Микола Хом’як та архімандрит Даниїл Тарнавський з Православної Церкви України.

Меморіал збудовано благодійним фондом «Героїка», який займається увічненням пам’яті борців за незалежність України, на кошти жертводавців з усієї України.

– Цей урочистий захід ми присвятили двом подіям: 30-річчю відновлення державної Незалежності України та 11-й річниці створення нашого фонду. Перший пам’ятник на честь борців за незалежність України було споруджено «Героїкою» у 2010 році на Херсонщині. З того часу нам вдалось відкрити більше ніж 30 пам’ятників та пам’ятних знаків по всій Україні. Всі ці увічнення були присвячені борцям за незалежність та свободу України: воякам Армії УНР та УПА, членам ОУН, героям сучасної війни з Москвою. Проєкт, реалізований у Великих Зозулинцях, був одним із найскладніших та найдорожчих в історії фонду «Героїка». Будівництво меморіалу, під керівництво нашого майстра, ветерана сучасної російсько-української війни Олега Собченка, тривало 68 днів. Загальний кошторис витрат сягнув 280 тис. грн. Жодної копійки бюджетних коштів не було витрачено на будівництво – лише добровільні пожертви українців, – поінформував керівник фонду «Героїка» Павло Подобєд.

У 2018 році на замовлення Українського інституту національної пам’яті фахівці КП Львівської облради «Доля» ексгумували і перепоховали за християнським обрядом та з військовими почестями 26 останків захисників України.

Меморіал увічнює пам’ять про одну з найкривавіших сторінок в історії бойових дій Армії УНР на Хмельниччині. Вранці 7 липня 1920 року 6-та Запасова бригада Армії УНР прийняла бій з 8-ю кавалерійською дивізією Червоного козацтва. Більшовики захопили український обоз, в якому, крім військового майна, транспортували хворих і поранених. Рятуючи побратимів від загибелі, особливу відвагу проявили підстаршинська школа, 16-й та 17-й Запасові стрілецькі курені. Полонені українці були страчені після бою. Полеглих в бою і страчених воїнів Армії УНР червоні закопали у великій ямі на краю сільського кладовища.

– Цього року наш фонд заснував власну відзнаку, якою ми відзначаємо багатолітніх жертводавців та волонтерів фонду – тих, хто своїми пожертвами та своєю працею доклався до створення не одного меморіалу на честь українських героїв. Серед нагороджених у 2021 році: Сергій Блощаневич, Максим та Іванна Кобєлєви, Дмитро Орел та Максим Горковчук, – розповів Голова наглядової ради фонду «Героїка» Ростислав Мартинюк.

Підготував Назар Волошин

Фото Артур Шерстобітов

Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Токар-фрезерувальник

від 20000 до 50000 грн

Черкаси, Черкаська область

Водій ББА

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Оператор-монтажер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )