ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україна крізь століття

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 24 Серпня 2021, 9:30

Українці мають багату культуру, величезний скарб якої становлять цінності, надбані багатьма поколіннями. Від прадавніх часів до нас іде життєва мудрість предків. Вона закладена в українських звичаях, обрядах, мистецтві, адже в них – світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі. Водночас нематеріальна культурна спадщина є не лише застиглою традицією. Вона розвивається та набуває нових рис.

Косівська мальована кераміка

Традиційний народний гуцульський промисел – один із видів кераміки. Вирізняється складною технологією виготовлення та особливими малюнками. Косівську мальовану кераміку внесено до списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.

Петриківський розпис або «Петриківка»

Українське декоративно-орнаментальне народне малярство. Характерною особливістю є переважання рослинних візерунків і створення фантастичних, небувалих у природі форм квітів. Петриківський розпис було внесено до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Орьнек

Національний кримськотатарський орнамент, що містить об’єднані у композицію дрібні елементи, переважно рослинного та геометричного характеру симетричного та асиметричного розташування. Основною символікою є зображення квітів і дерев у відтінках рожевого, зеленого, жовтого і синього кольорів. Внесений до попереднього списку ЮНЕСКО для можливого включення його до переліку нематеріальної культурної спадщини людства.

Писанкарство

Традиція розфарбовувати яйця виникла дуже давно, ще у дохристиянський період. Прості писанки розмальовують у різних країнах, але саме в Україні писанкарство перетворилося на справжнє мистецтво. Найдавніша писанка, знайдена на наших теренах, датується IX ст. н.е., а збереглася вона тому, що в ті часи писанки виготовляли з кераміки.

Борщ

Основна перша страва традиційної української кухні. На думку багатьох експертів, саме з України борщ поширився на різні території. Рецепт страви знаходять в історичних записах далекої минувшини. Український борщ містить м’ясо, буряк, моркву, пастернак, капусту, цибулю, томатну пасту, оцет, цукор, шкварки, вершкове масло, часник. «Культура приготування українського борщу» подана до репрезентативного списку  нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

«Щедрик»

Всесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича, створений на початку ХХ століття. Англомовна версія композиції «Щедрик» американського композитора українського походження Вільговського, відома як «Дзвінка колядка, Колядка дзвонів» (Carol of the Bells), стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Решетилівська сорочка або техніка виконання «білим по білому»

Вишивка білими нитками по білій тканині виникла на Полтавщині у селищі Решетилівка. Особливістю є поєднання рослинного та геометричного орнаментів та одночасне поєднання п’яти-семи технік. Ще у 1920 роках решетилівська вишивка здобула світову славу на виставках у Мюнхені, Парижі, Марселі…

Карпатське ліжникарство

Ліжники — ткані вироби з овечої вовни, зазвичай із візерунком, що мають пухнастий ворс з одного або двох боків, які виготовляють у селі Яворів на Гуцульщині. Для того, щоб виготовити ліжник, його спочатку тчуть із підготовленої вовни, яку до цього вимили, відпарили, прополоскали та висушили. Спочатку вовну перебирають, за потреби фарбують, після чого складають по кольорах: від білого до темного. Аналогів виготовленню лижників немає у світі.

Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший оператор протитанкових ракетних комплексів

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 25000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Стрілець

від 20500 до 21500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Оператор наведення, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Інспектор прикордонної служби

від 20500 до 30000 грн

Миколаїв

Херсонський прикордонний загін