ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

День жалоби в Ізраїлі

Армії світу Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Серпня 2021, 10:02

Пам’ять про трагічні події минулого — невід’ємна частина нашого життя. Для України це дні жалоби за померлими від Голодомору, дні пам’яті жертв політичних репресій і багато інших. Дещо інакше до трагічних подій підходять в Ізраїлі, в історії якого багато драматичних дат.

Тому встановлено єдиний день — День пам’яті полеглих у війнах Ізраїлю і жертв терору — ізраїльський державний День жалоби, на івриті — Йом ха-Зикарон. Його відзначають  у переддень Дня незалежності Держави Ізраїль.

У цей день вшановують пам’ять солдатів ЦАХАЛу, полеглих у війнах Ізраїлю або під час виконання службових обов’язків. 

До цього списку внесені також імена поліцейських, прикордонників, пожежників, співробітників Служби загальної безпеки («Шабак») і Відомства розвідки і спеціальних завдань («Моссад»), співробітників управління в’язниць, жертв терористичних актів та інших.

Також у списку є імена бійців Єврейської бригади, які воювали в часи Другої світової у складі Британської армії. Крім того, згадують бійців єврейських підпільних організацій на території підмандатної Палестини, що існували до проголошення створення Держави Ізраїль у 1948-му. Відрахунок ведуть з 1860 року, оскільки саме цей рік вважають початком боротьби за Державу Ізраїль.

Обидва дні відзначають за іудейським календарем, 4 та 5 іяра, тому вони можуть змінити свою дату. Якщо один із днів припадає на п’ятницю чи суботу, то ці дні відзначають на день раніше. Також, якщо День пам’яті припадає на неділю, обидва дні переносять на день пізніше.

Цього дня відбувається велика кількість офіційних заходів, на яких присутні представники влади й армії. День пам’яті починається напередодні о 20:00 за місцевим часом, з хвилинної меморіальної сирени, під час якої більшість ізраїльтян стоять мовчки, шануючи цим полеглих. Військові віддають військове вітання. Багато релігійних ізраїльтян у цей час вимовляють молитви за упокій загиблих. І не важливо, де в цей час перебувають ізраїльтяни. У квартирах чи офісах, крамницях або лікарнях, держустановах чи інших громадських місцях. На дорогах зупиняється рух транспорту.

Офіційна церемонія відбувається біля Західної стіни на Храмовій горі в Єрусалимі. Державні прапори Ізраїлю приспускають на половину висоти флагштока. Наступного дня об 11:00 звучить особливо пронизлива двохвилинна сирена, під час якої ритуал повторюється.

Після ранкової сирени відбуваються офіційні й приватні церемонії пам’яті на кладовищах, де поховані солдати та інші загиблі, чиї імена внесені до скорботного списку.

День жалоби багатий на традиції.

Так, напередодні солдати Армії оборони Ізраїлю встановлюють державні прапори Держави Ізраїль на могилах кожного загиблого військовослужбовця ЦАХАЛу.

Сім’ї полеглих отримують спеціальний лист від міністра оборони зі скромним дарунком. Випускають і пам’ятні поштові марки.

У ці дні в Ізраїлі на одяг наклеюють спеціальну наліпку із зображенням безсмертника, який є символом дня пам’яті, — ізраїльська назва «Червона кров Макковеїв», яка за легендою росте там, де впала кров Макковеїв (герої єврейської історії, які боролись проти грецького панування).

Щороку спеціальний телеканал упродовж доби транслює імена загиблих у хронологічному порядку, відповідно до дня їх загибелі, починаючи з 1860 року.

Наприкінці дня в Ізраїлі (приблизно19:00–21:00) розпочинається відзначення Дня незалежності Ізраїлю. На горі Герцля в Єрусалимі під час офіційної церемонії прапори піднімають, що означає початок свята. Проведення Дня пам’яті напередодні Дня незалежності нагадує, яку ціну довелося і доводиться буквально щогодини платити за незалежність і яку жертву ізраїльське суспільство приносило й невпинно приносить. А це життя багатьох солдатів і цивільних, які гинуть від терористичних актів. Ця близькість символізує важливість цього дня в очах ізраїльтян.

Позаштантий кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік стартового і підйомно-транспортного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Офіцер, лікар медичного пункту

від 56000 до 126000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

Об’єднаний навчально-тренувальний центр “Поділля”, Інструктор

від 25000 до 100000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область

Начальник зв’язку, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кулеметник

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Командир стрілецького відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО