ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На будівлі навчально-оздоровчого комплексу Ліцею імені Івана Богуна в Боярці відкрили барельєф Олександрові Кониському

Новини Події
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Липня 2021, 16:33

Нещодавно в Боярці під час національно-патріотичного фестивалю «Під покровом тризуба» відкрили меморіальну дошку на честь українського письменника та громадського діяча Олександра Кониського.

Барельєф прикрасив стіну прохідної навчально-оздоровчого комплексу Київського військового ліцею імені Івана Богуна. І це невипадково, адже саме на території закладу, де нині розташований парк, у 1899-му, за рік до смерті, мешкав Олександр Кониський, а його дружина прожила в цій садибі до 1915 року.

Довідково. Олександр Кониський відомий насамперед тим, що є автором слів пісні «Молитва за Україну» («Боже великий, єдиний, нам Україну храни»), перекладу «Щоденника» Тараса Шевченка та першим професійним біографом Великого Кобзаря. За життя ж він був відомим не лише як поет, перекладач і літературознавець, а і як громадський і політичний діяч, правознавець, педагог і журналіст.

Пам’ятну дошку відкрили напередодні 185-ї річниці від дня народження митця. Ініціював її встановлення журналіст і краєзнавець Андрій Ковальов. Втілив ідею в життя скульптор Олександр Михайлицький.

Право відкрити дошку надали заступникові начальника Київського військового ліцею імені Івана Богуна з морально-психологічного забезпечення полковнику Євгенові Пікулю, голові ГО «Народний музей України» Олександрові Юркову та митрополиту Переяславському й Вишневському Олександрові (Драбинку).

Після виконання Гімну України дошку освятили.

Андрій Ковальов

— Справою життя Олександра Кониського та його дружини Марії була боротьба за українську державу. Тому його й називають першим самостійником. Зароблені від адвокатської діяльності гроші він витрачав на відкриття українських недільних шкіл при церквах, фінансував переклад і видання підручників і молитов. Репресований царським урядом, засланий на Вологодщину, в Росію, де мало не втратив зір, змушений лікуватися за кордоном, — розповів під час відкриття Андрій Ковальов.

Ігор Гирич

Це той Кониський, що в 1873 році порушив питання про державну самостійність України — в Європі непорушних імперій. Той, хто написав найбільше офіційних листів до канцелярії імператора Олександра ІІІ, міністра внутрішніх справ Російської імперії та прем’єра уряду, захищаючи інтереси української нації. Чому? Бо був адвокатом, який аргументовано доводив незаконність московських порядків в Україні, — доповнив його доктор історичних наук, професор Ігор Гирич.

На відкритті барельєфа зібралися близько сотні містян і учасників фестивалю «Під покровом тризуба». Під час заходу виконано твори Олександра Кониського.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Потім узаконимо: колаборанти розпродують Азовське узбережжя росіянам

Потім узаконимо: колаборанти розпродують Азовське узбережжя росіянам

Незаконно привласнені землі вздовж Азовського узбережжя окупаційна влада тепер активно пропонує так званим інвесторам із регіонів-шефів з росії. Йдеться насамперед про рекреаційні зони, пансіонати та бази відпочинку.

Наші дронщики ліквідували 5 одиниць техніки та позицію зі станцією РЕБ на лівобережжі Херсонщини

Наші дронщики ліквідували 5 одиниць техніки та позицію зі станцією РЕБ на лівобережжі Херсонщини

На лівобережжі Херсонщини впродовж тижня прикордонниками виявлено та знищено 5 одиниць техніки, в тому числі 3 вантажівки й 2 замасковані автівки.

На кордоні з Молдовою затримали ухилянта з фальшивими документами

На кордоні з Молдовою затримали ухилянта з фальшивими документами

Прикордонники Білгород-Дністровського загону на контрольному посту «Маяки» викрили громадянина України, який намагався незаконно перетнути державний кордон, використовуючи підроблені документи.

Володимир Зеленський подякував воїнам ГУР за влучність

Володимир Зеленський подякував воїнам ГУР за влучність

Президент України Володимир Зеленський провів кілька кадрових замін у Службі безпеки України.

Окупанта судитимуть за викрадення українського майна на понад мільйон гривень

Окупанта судитимуть за викрадення українського майна на понад мільйон гривень

Прокурори Київщини судитимуть російського військовослужбовця, який викрав майно підприємства на понад мільйон гривень під час окупації Київщини.

Готуємо ще сім нових безпекових документів для України — Президент

Готуємо ще сім нових безпекових документів для України — Президент

Сьогодні день, присвячений нашій міжнародній роботі — тим результатам, які потрібні Україні у травні та червні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер Полтавського ЗВ ВСП

від 20000 до 21000 грн

Полтава, Полтавська область

Водій

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Водій-номер обслуги

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Кухар, військовослужбовець

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 20000 до 20000 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Командир міномета, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ