ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Від ревізора до аудитора: Міноборони кардинально трансформує систему внутрішнього аудиту

Важливо Інтерв`ю
Прочитаєте за: 6 хв. 8 Липня 2021, 8:02

Перехід від фіксації порушень до їх запобігання – встановлення першопричин виникнення порушень, оцінка ризиків, надання рекомендацій

Напередодні професійного свята директор Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України полковник Андрій Бойко поділився інформацією щодо перебігу започаткованих рік тому трансформаційних перетворень системи внутрішнього аудиту.

Місія Служби внутрішнього аудиту полягає у сприянні Міноборони та Збройним Силам досягати визначених цілей, забезпечувати ефективне управління ресурсами та захищати державні активи від втрат шляхом проведення ризик-орієнтованих аудитів та наданням рекомендацій.

Оборонні реформи вимагають трансформації системи аудиту

‒ Ми декларуємо прозорість нашої діяльності – плани та результати внутрішнього аудиту регулярно висвітлюють на офіційному вебсайті Міністерства оборони України. Тому хочу зробити акцент не на сухих цифрах статистики встановлених порушень та ідентифікованих ризиків, а на побудові нової системи внутрішнього аудиту, – зазначає пан полковник.

Із запровадженням системи оборонного менеджменту та управління оборонними ресурсами, що ґрунтується на сучасних практиках держав-членів НАТО, перед Службою аудиту новим викликом постало набуття спроможностей оцінки функціональних процесів Міністерства оборони та Збройних Сил (за винятком оперативного та бойового управління).

Рух в унісон із міжнародними партнерами

Відповідність сучасним міжнародним практикам внутрішнього аудиту та сертифікація внутрішніх аудиторів є одним із пріоритетних завдань під час створення нової системи аудиту.

‒ Із нашими міжнародними партнерами досягнуто домовленість про проведення у 1 кварталі 2022 року британською аудиторською компанією зовнішньої оцінки якості внутрішнього аудиту Міністерства оборони України. Це дозволить нам, як то кажуть, «звірити годинники» та уточнити дорожню карту трансформаційних перетворень, – говорить полковник Андрій Бойко.

У Департаменті переконані, що за рік роботи оновленим складом відбувся значний прогрес, завершено те, що роками відкладалося «на потім».

Аби проводити якісно аудит інших, і самим треба бути на рівні. Так, внутрішні документи самих аудиторів врешті відповідають вимогам постанови Кабміну та нової редакції національних стандартів.

Затвердження нового порядку здійснення аудиту в системі Міноборони з визначенням регламенту консультаційної діяльності стало підґрунтям до розширення можливостей внутрішнього аудиту та забезпечення нового рівня аудиторського сервісу.

Важливим компонентом у розбудові внутрішнього аудиту є розвиток довіри до нього та формування світогляду, що аудит не тотожний з попереднім контролем, інспектуванням, ревізією та не пов’язаний з виконанням наглядово-контрольних функцій, притаманних правоохоронним органам.

Залежність результату від організації процесу

‒ Уперше річний план діяльності з внутрішнього аудиту складено із застосуванням всеохоплюючого підходу до проведення аудиту функціональних процесів від найвищих органів військового управління, де визначаються потреби щодо формування спроможностей, до військових частин – носіїв спроможностей, – говорить пан Андрій.

Під час формування річного та стратегічного планів внутрішнього аудиту, крім оцінених ризиків, також враховується значимість процесів для досягнення цілей Міністерства оборони, Збройних Сил та використання обмежених ресурсів у коротко-, середньо- та довгостроковій перспективах.

Серед пріоритетних напрямків у 2021 році визначено процеси розробки та закупівлі озброєння і військової техніки, забезпечення живучості арсеналів та складів, продовольчого, речового забезпечення, забезпечення пально-мастильними матеріалами.

Гармонізація діяльності – запорука успіху

Для забезпечення гармонізації Служби аудиту за основними напрямками діяльності за рік було повністю переформатовано організаційну структуру як Департаменту внутрішнього аудиту, так і його територіальних управлінь.

Серед нововведень ‒ до структури усіх підрозділів Служби введено окремі відділи, що здійснюють моніторинг якості внутрішнього аудиту та впровадження аудиторських рекомендацій.

Кінцевим етапом організаційної трансформації має стати переформатування територіальних управлінь (з відділами інспекторів) у територіальні офіси (з внутрішньою ієрархією аудиторів, штатні посади яких вже визначені наказом Міністерства оборони України).

Найбільша цінність – професійна команда

Пріоритетом у комплектуванні підрозділів аудиту визначено не зміну персоналу, а підвищення рівня його професійної компетенції.

Для підвищення кваліфікації особового складу цього року в Національному університеті оборони імені Івана Черняховського започатковано циклічне функціонування курсів підготовки з внутрішнього аудиту. У програмі цих курсів поєднано навчальний матеріал та досвід практиків із функціонування як системи внутрішнього аудиту, так і процесів оборонного менеджменту та управління оборонними ресурсами.

Окрім цього, щоквартально організовуються заходи з вивчення найкращих світових практик у сфері внутрішнього аудиту.

На збір, аналіз, оцінку та документування аудиторських доказів витрачається 90% часу, відведеного на проведення внутрішнього аудиту, але це становить лише половину корисної дії аудитора. Інша ж половина  припадає на формування аудиторського висновку та, найголовніше, надання виважених і можливих для впровадження рекомендацій, що позитивно вплинуть на діяльність установи.

Пан Андрій Бойко вважає, аби бути висококласним внутрішнім аудитором ‒ мало фахових компетенцій і навичок, треба розвивати системне та креативне мислення. Це дозволить швидше орієнтуватися в особливостях діяльності суб’єкта аудиту, краще розуміти принципи організації процесів, головні причинно-наслідкові зв’язки, моделювати ситуації та знаходити ефективні способи розв’язання проблем.

Альберт Ейнштейн: «Уява важливіша, ніж знання».

Нова військова спеціальність – внутрішній аудитор

‒ Вважаю історичним для розвитку функції внутрішнього аудиту запровадження нової військово-облікової спеціальності осіб офіцерського складу «Внутрішній аудит» та підготовки у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка військових фахівців тактичного рівня з вищою освітою за спеціальністю «Облік і оподаткування», спеціалізацією «Внутрішній аудит». Ці рішення Міністра оборони Андрія Тарана заклали підвалини створення інституту професійних військових внутрішніх аудиторів, – анонсує полковник Андрій Бойко.

Нова філософія професійних відносин

Трансформаційні перетворення значною мірою стосуються і професійної культури.

‒ У колективах Департаменту та територіальних підрозділах запроваджується нова філософія відносин через усвідомлення того, що тільки спільна зацікавленість, відданість справі та готовність кожного виконати завдання у найкращий спосіб, дасть потрібний результат, – додає Андрій Андрійович.

Лі Куан Ю: «Суспільство нормально функціонує тільки тоді, коли кожний його член прагне благородства».

Цього року наказом Міністерства оборони України започатковано відзначення у другу неділю липня найкращих внутрішніх аудиторів.

Знакова подія ‒ невдовзі новосілля

‒ Хочу поділитися дуже приємною новиною ‒ Міністр оборони України ухвалив рішення про забезпечення службовим житлом чотирьох офіцерів-аудиторів, які через російську агресію були змушені залишити рідні домівки в тимчасово окупованому Криму. Кожен із них – учасник бойових дій, усі брали участь у захисті територіальної цілісності нашої держави в окремих районах Донецької та Луганської областей, ‒ відзначає директор Департаменту.

Після виведення на материкову частину України у зв’язку з окупацією жоден з офіцерів-аудиторів Кримського територіального підрозділу внутрішнього аудиту не був забезпечений службовим житлом.

‒ Користуючись нагодою, напередодні професійного свята вітаю своїх колег ‒ аудиторів Міністерства оборони України ‒ та бажаю міцного здоров’я, сімейного добробуту, а також успіхів на шляху реалізації нашої місії, резюмує полковник Андрій Бойко.

Олена Дудко, для АрміяInform.

Читайте нас у Facebook
У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з робочим візитом. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, розташованої біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 827 окупантів та знищили 6 танків.

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

Сьогодні, 26 квітня, російські війська скинули керовані авіабомби на промисловий об'єкт у Сумах.

Ілля Євлаш про літак Су-57: Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття

Ілля Євлаш про літак Су-57: Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття

російський літак Су-57 окупанти використовують для ударів по Україні, але намагаються тримати на великій відстані, оскільки і його може збити українська ППО.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор-топогеодезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Військовий капелан

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Інспектор прикордонної служби, водій

від 21000 до 25000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

водії в Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Тракторист, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406