ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як під Києвом військові карбують «парадний» крок

Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 30 Липня 2021, 18:57

Менше ніж місяць залишилося до Дня 30-ї річниці проголошення Незалежності нашої держави. Серед святкових заходів, за рішенням керівництва держави, відбудеться масштабний військовий парад: піші «коробки» військовиків, бойова та спеціальна техніка пройдуть Хрещатиком, над Києвом пролетять повітряні групи літаків і вертольотів, на Дніпрі свої маневри продемонструють різні судна.

Моряки й авіатори разом тренуються вперше

До такого відповідального заходу потрібно й готуватись відповідально. Зокрема, вже кілька тижнів у різних військових частинах і закладах України тривають заняття з практичного вишколу учасників параду. Про деякі з таких «осередків підготовки» АрміяInform уже оповідала. А напередодні Дня Повітряних Сил кореспондент Інформаційного агентства відвідав Об’єднаний навчальний центр на Київщині, де до параду спільно тренуються представники Повітряних Сил ЗСУ та Військово-Морських Сил.

Військовослужбовці ВМС з авіаторами тренуються вперше, тож, окрім стройового плацу, як додаткове місце для вишколу використали й бетоновані доріжки навчального аеродрому. Інтенсивний тренінг розпочинають від ранку. Він триває чотири години поспіль — поки не починає дошкуляти спека. Після «випробувань» на плацу — двогодинний відпочинок, аби, щойно температура трохи спаде, з новими силами вийти на підготовку до параду.

Аби уникнути перенавантаження, заняття на плацу для парадних розрахунків чергуються з розминкою та спеціальними фізичними вправами.

Керівник парадної підготовки представників Повітряних Сил полковник Юрій Волков розповів, що від авіації залучають дві парадні групи — курсантську й офіцерську. Курсанти представляють 2–3-й курси Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, до того ж усі вони від його інженерно-авіаційного факультету. Власне, і сам Юрій Павлович у «непарадні» часи виконує обов’язки заступника начальника цього факультету з навчально-наукової роботи.

На тренування до параду «двієчники» не потрапили

— Важливим критерієм добору курсантів до участі в параді був зріст, — говорить полковник Волков. — Але хоч яким би високим не був курсант, якщо він не дуже добре навчався впродовж року, пройти Хрещатиком у складі парадної «коробки» не зможе — на тренування відрядили лише найкращих.

Загалом від ХНУПС до тренувань залучені 143 курсанти: прапороносна група й десять парадних шеренг по 14 військовиків, у кожній з яких по два курсанти — запасні. Крім того, є командна група із семи старших офіцерів — начальників і командирів підрозділів.

Підготовка до параду на День Незалежності України трохи скорегувала навчальні плани: курсанти наздоганятимуть навчальні години восени, відповідно до вже складених індивідуальних планів.

Військово-Морські Сили представляють курсанти 1–3-го курсів Інституту військово-морських сил Національного університету «Одеська морська академія» (приблизно 70 % військовослужбовців) і його «старшинського» коледжу (близько 30 % «коробки»). Морські курсанти вже вивчили навчальні години у прискореному режимі, завдяки методичній майстерності викладачів.

— Третьокурсники навіть пройшли у травні практики — шлюпочну, далекого походу й інші, — похвалив колег заступник начальника інституту з МПЗ капітан 1 рангу Олександр Веретельников.

Відповідальні за кожну шеренгу тренують учасників параду, адже більшість офіцерів уже брали участь у подібних заходах. Тож на заняттях зі знанням справи підказують, роблять зауваження, проводять розгляд недоліків і загального виконання вправ…

— Зі старшими шеренг — курсовими офіцерами й викладачами університету — попередньо проведені інструкторсько-методичні заняття, — розповів полковник Волков. — Офіцери чудово знають усе необхідне — від цілей і завдань стройових занять до правил ведення методичної документації.

Новий стройовий крок дещо «легший»

Недавні зміни до виконання стройового кроку, за словами учасників парадного розрахунку, принципово від попередніх не відрізняються: нога піднімається трохи нижче й темп крокування зменшився від 120 ударів на хвилину до 110–115.

Старший лейтенант Богдан Басок з Бориспільської бригади транспортної авіації у прапороносній групі парадного розрахунку Повітряних Сил уже втретє. Говорить, що паради трохи відрізняються, але суть тренувань незмінна: «Головне — витримка». Щодо нового стройового кроку, то каже, що «зараз легше», дотримуватися темпу 120 ударів було складніше.

Прапороносна група ХНУПС

Літня погода вносить корективи у графік занять: провести кілька годин на бетонному плацу під палючим сонцем — річ не з найприємніших. Проте досвідчені керівники все це врахували ще під час планування, тож основні тренування проводять у безпечні години — приблизно з сьомої до одинадцятої та з 16:00 до 18:00.

Учасники тренувань забезпечені новою формою, можуть користуватися літнім та теплим душем, пральною машиною…
Місце тренування до параду — навчальний аеродром

Можливі побутові проблеми теж розв’язують максимально повно: учасники забезпечені новою формою, можуть користуватися літнім та теплим душем, пральною машиною… Для підтримання сил у перерві між тренуваннями курсанти мають додатковий сніданок — з бутербродами, солодощами й чаєм. Крім того, передбачено дві години денного відпочинку, які курсантська молодь іноді за власним бажанням використовує не для сну, а для спортивних ігор на свіжому повітрі. Вихідними для курсантів теж організовують розважальні, «рекреаційні» заходи. Наприклад, цього вікенду вони відвідають змагання з футболу та візьмуть участь у святкуванні Дня Повітряних Сил у сусідній бригаді тактичної авіації.

Здебільшого учасники параду отримують заохочення у вигляді додаткової відпустки, яку курсанти й офіцери із задоволенням використовують у найближчі місяці після святкового параду.

Другокурсники сержанти Акименко із Сумщини та Калина із Запоріжжя участь у параді беруть уперше. Але навіть важкі тренування їм подобаються. Зізнаються: хвилювалися, що через високих старшокурсників можуть не потрапити до складу «парадників». Проте з гордістю чекають хвилину, коли зможуть пройтися стройовим кроком святковим Хрещатиком.

Сержанти Калина (ліворуч) та Акименко

Старший офіцерської парадної групи — представник Севастопольської бригади тактичної авіації полковник Віктор Меретін розповів, що за десять перших днів тренування вже помітні успіхи кожного зі 160 учасників підготовки — 109 офіцерів та 51 військовослужбовця-контрактника. «Серед них — 108 учасників бойових дій, тож сили волі й наполегливості їм не позичати», — говорить полковник Меретін.

З-поміж морських офіцерів і матросів теж є учасники бойових дій на сході країни. Зокрема очільник парадної колони, кавалер ордена Данила Галицького, капітан 1 рангу Максим Кіріакіді та три його заступники.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Охоронник

від 43000 до 48000 грн

Київ

Служба безпеки України

Такелажник, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Снайпер

від 25000 до 125000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 30000 до 130000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення