ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Воїн-миротворець із Харкова створив дитячо-юнацьку організацію

Life story Армія і суспільство
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Липня 2021, 15:24

У нашій державі є чимало різних організацій та громадських об’єднань, що працюють з дітьми і молоддю. Більшість із них ставлять у приклад вихованцям суворий характер українського козака, незламний дух учасника АТО/ООС, відвагу льотчиків чи моряків. Виховну й мотивуючу силу солдатів миру побачили в нашій державі на початку 2000-х, коли на базі Кам’янець-Подільського військового ліцею було організовано клуб юних миротворців «Школа миру».

Створити щось подібне в рідному Харкові вирішив воїн-миротворець сержант запасу Сергій Самойлов.

У 2010-му на Харківщині започатковано рух юних миротворців

 

— Якось у 2009-му на День миротворця ООН я прийшов до однієї зі шкіл, щоб розповісти про свої закордонні подорожі, — пригадує він. — Був у цивільному, але в блакитному береті з характерною кокардою. Розмову ми побудували саме навколо цього елемента військового однострою. Всім було цікаво поміряти його та дізнатися, за які заслуги і де його видають. Після завершення лекції я вирішив далі розповідати дітям про місію миротворців.

Поступово в Сергія з’явилися однодумці з-поміж викладачів шкіл Індустріального району, приєдналися інші учасники миротворчих місій. Заняття у школах стали постійними в межах військово-патріотичного виховання. Зрештою, у 2010-му вони створили Первинну організацію юних миротворців ООН (ПОЮМ), яку пізніше назвали Клубом юних миротворців.

Досить швидко осередки дитячо-юнацької організації з’явилися по всьому Харкову й далеко за межами обласного центру.

— Наш військово-патріотичний проєкт не дає перевагу лише військовій підготовці. Основний акцент — формування широкого світогляду, лібералізму й поваги до культур, націй і віросповідань інших народів. Адже миротворець — це, передусім, не той, хто тримає зброю, а той, хто самовіддано запобігає проявам насилля далеко від своєї домівки, — пояснив керівник Клубу юних миротворців.

Із початком війни в організації з’явилося друге дихання

Варто сказати, що сам Сергій Самойлов прослужив у ЗС України понад 10 років. Спочатку строковиком, потім — воїном-контрактником аеромобільних з’єднань, розташованих у Болграді й на Житомирщині. Саме під час армійського періоду життя молодий десантник у 2001-му побував у Сьєрра-Леоне, згодом потрапив і до Іраку, коли там було особливо «спекотно» у 2003–2004 роках.

Першими членами ПОЮМ стали школярі Індустріального і Новобаварського району Харкова. Найбільше охочих вступити до новоствореної організації було у 2011–2013 роках. Тоді ж серед міських шкіл провели перші військово-спортивні змагання Checkpoint.

— Підліткам сподобалися блакитні берети, камуфльований однострій та інша символіка суддів. Поступово вони стали частіше відвідувати заняття з рукопашного бою, вебінари чи семінари й спортивні розваги під егідою молодої організації, — зауважив ватажок харківських юних миротворців.

Із початком російсько-української війни рух юних миротворців на Харківщині набув нового важливого значення. Так, завдяки старанням Сергія Самойлова та його партнерів у школах до основних принципів виховання юнаків та дівчат додали й готовність боротися із окупантами заради визволення всіх українських земель.

Поступово акції юних миротворців здобули розуміння й підтримку в Департаменті освіти Харківської міськради та в облдержадміністрації. Тож, останні п’ять років їхня робота тривала в межах офіційного соціального проєкту «Юний миротворець».

У 2021-му 55 загонів отримали сертифікати «Школа миру»

Наразі в Харкові створено 56 загонів юних миротворців по 15–20 осіб. Перед тим, як одягнути блакитний берет, школяр отримує статус кандидата, має активно допомагати адміністрації школи, скласти іспит і написати твір про миротворчість. Юні миротворці проводять різні заходи. Наприклад, часто беруть участь у зборі гуманітарної допомоги переселенцям з Донбасу, прибирають від сміття лісопарки. Також школярі випускають тематичні газети, проводять екскурсії англійською та українською мовами у шкільних музеях, присвячених миротворцям і місіям ООН.

— Будь-який наш загін, зробивши певну кількість добрих справ, може отримати сертифікат міжнародної миротворчої програми «Школа миру». Для цього школярам слід направити в організацію план заходів на рік, ретельно виконувати його та звітувати про зроблене. Так, у 2019-му зі 132 шкіл-заявників сертифікат отримали тільки 26. А за 6 місяців 2021-го — 55 шкільних закладів, похвалився Сергій Самойлов.

До головних заслуг Клубу юних миротворців належить і те, що вони допомогли створити тематичну експозицію «Солдати миру» в приміщенні Національного медіального комплексу «Висота маршала І.С. Конєва».

За словами сержанта запасу Сергія Самойлова, приблизно 60% юних миротворців становлять дівчата. І багато вихованців клубу вступають у військові виші. Проте, незалежно від обраної стезі, вони дуже пишаються, що носили блакитні берети із символікою міжнародної організації.

— Наша організація, як й інші об’єднання, пережила злети і падіння. Проте ми з однодумцями стараємося знаходити нові форми та методи роботи із підлітками. Тому ми часто подорожуємо, займаємося спортом, наводимо лад біля пам’ятників. На мою думку, блакитний берет миротворця для молоді є своєрідним позитивним символом і орієнтиром на старті дорослого життя, — насамкінець зауважив воїн-миротворець Сергій Самойлов.

Фото автора та з архіву Сергія Самойлова

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Закон про мобілізацію: які зміни ухвалив парламент

Закон про мобілізацію: які зміни ухвалив парламент

Закон про мобілізацію з новими правками, ухвалений парламентом та підписаний Президентом України, вступить в дію вже з 18 травня.

В Одесі затримали зрадника, який наводив ракети на прокуратуру, щоб помститися за судимість

В Одесі затримали зрадника, який наводив ракети на прокуратуру, щоб помститися за судимість

Служба безпеки затримала ще одного агента фсб, який готував нову серію ракетно-дронових ударів по Одесі.

DOT запрошує компанії до ринкових консультацій щодо постачання харчування для ЗСУ на друге півріччя

DOT запрошує компанії до ринкових консультацій щодо постачання харчування для ЗСУ на друге півріччя

Державний оператор тилу (DOT) розпочав ринкові консультації з потенційними постачальниками для забезпечення Збройних Сил України харчуванням на друге півріччя 2024 року.

Вранці ворог здійснив ракетний удар по Одесі, є постраждала

Вранці ворог здійснив ракетний удар по Одесі, є постраждала

Сьогодні, 24 квітня, о 7-й ранку російські загарбники завдали чергового ракетного удару по Одесі. Внаслідок атаки постраждала жінка.

Упродовж доби піротехніки ДСНС знешкодили майже 600 вибухонебезпечних предметів

Упродовж доби піротехніки ДСНС знешкодили майже 600 вибухонебезпечних предметів

Протягом минулої доби, 23 квітня, піротехнічні підрозділи ДСНС України обстежили територію площею 216,9 га і знешкодили 563 вибухонебезпечних предметів.

Ворожі війська за добу атакували 11 областей України

Ворожі війська за добу атакували 11 областей України

За минулу добу, 23 квітня, російські війська обстріляли територію 11 областей України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БпЛА квадракоптерного типу

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Інспектор прикордонної служби

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Сапер окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Водій, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Водій кат. B, C, СЕ, D, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Водій

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310