ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Ми могли знищити бойовиків, які тікали зі Слов’янська, одним ракетним залпом. Але вони прикрилися цивільним людом…»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 10 Липня 2021, 14:43

Історія війни з росіянами ще писатиметься і писатиметься. Й не тільки через те, що вона триває. Головна причина в тому, що більша частина її учасників з нашої сторони ще не розповіла свої особисті історії…

Чим правда відрізняється від істини

У ніч на 5 липня 2014 року терористи, чисельністю більше ніж тисяча осіб, залишили майже повністю заблокований силами АТО Слов’янськ. За їхніми пізнішими твердженнями, це відбулося приховано й безперешкодно. Мовляв, вміють вони воювати. А чи то правда?

…З командиром бойової машини ракетної системи залпового вогню «Ураган» Петром знайомлюся днями на навчаннях його підрозділу в районі проведення операції Об’єднаних сил. До війни він був зварювальником на заводі. Мобілізувався у 2014-му й тепер не бачить себе поза лавами війська. Має на те причини.

Розмовляємо вже після того, як його батарея блискуче продемонструвала свою високу фаховість. Коли зайшла мова про початок війни та звільнення наших окупованих міст, Петро трішки розпалюється:

«А знаєте, чому насправді бойовики в липні 2014-го вислизнули зі Слов’янська? Затим що вони прикрилися цивільними людьми, цілими родинами, яких розмістили посеред своїх похідних порядків.

«Ми б’ємо не по конкретних цілях, а по великих площинах. Дали б ми залп, і від тих загонів не залишилося б і згадки. Тому втікачі прикрилися цивільними, мов щитами»

Наші батареї вже були наведені на втікачів. Залишалося тільки отримати команду на відкриття вогню. Й ми стовідсотково могли знищити всю цю банду кількістю за тисячу одним ракетним залпом. Утім, отримали команду «відбій».

Наступного дня взнали, що вести вогонь по них заборонили через дані нашої розвідки. Виявилося, що бойовики виходили з міста не самі, а навмисно прихопивши із собою як власні родини, так і просто наполоханих людей. Ними вони прикривалися, мов щитами.

Ми б’ємо не по конкретних цілях, а по великих площинах. Дали б ми залп, і від тих загонів не залишилося б і згадки. Тому старші командири й вирішили їх не чіпати — ми ж не росіяни, щоби вбивати невинних, із цивільними ми не воюємо…»

Так що правда: терористи примудрилися втекти зі Слов’янська. Одначе — неприховано, бо їм це дозволили саме через ті цінності, які сповідуємо ми й ненавидять їхні кремлівські хазяї. І от це — істина, річ безумовна й безперечна…

 

Реалії війни в «ураганному» підрозділі

«Головними нашими мішенями на початку війни були ворожі системи залпового вогню «Град», – розповідає далі Петро. – У нас граничні дистанції стрільби перевищують їхні на 15 кілометрів. Ми користувалися цією перевагою, тримаючись поза межею досяжності їхньої стрільби та знищуючи їх потрошки.

Пишаюся, що працювали ювелірно. Якось один з піхотних комбатів через старших командирів запросив нашої підтримки, бо його батальйон із прихованих позицій, із-за пагорбів, діставали ворожі міномети, було багато поранених. Після нашого залпу з дистанції у двадцять кілометрів вороженьки якось… принишкли. А батальйон змінив позиції на більш вигідні.

«Від снопа ворожих ракет нашу багатотонну колону не на жарт струсонуло, а саме поле неначе плигнуло в повітря уверх на два людські зрости»

Лише професійність рятувала нас від втрат. Якось ми навелися на задану ціль, і в ту ж мить отримали від артрозвідки повідомлення, що на нас вже наведені сепарські «Гради». Лік часу пішов на секунди. Щойно ми відстрілялися й відскочили у бік з позицій метрів на двісті, як на поле, де ми щойно стояли, ліг рясний сніп чужих ракет. Нашу багатотонну колону не на жарт струсонуло, а саме поле неначе плигнуло в повітря уверх на два людські зрости…Хрестилися навіть не набожні хлопці…»

Знаєте, чому серед підрозділів РСЗВ таким популярним є вислів: «Наш піт береже кров піхоти?» Бо попри їхню дуже важку фізично бойову роботу, в очах непосвячених вони – несправжні герої. Мовляв, ну що такого в тому, щоби бабахнути по ворогу з відстані у двадцять-тридцять кілометрів?

Тож послідовним буде наступне запитання: багато тисяч збережених ними життів побратимів – це не героїзм? Ще й при тому, що і ракетникам з тієї сторони частенько прилітають не «голуби миру»…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, молодший інспектор прикордонної служби

до 51000 грн

Запоріжжя

8 прикордонний загін

Навідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Молодший інспектор прикордонної служби у Білгород-Дністровський

від 21000 до 30000 грн

Білгород-Дністровський

Державна прикордонна служба України

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій БТР

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП