ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #СПОРТ #РАШАБУМ #ЛАЙФХАКИ #ООС #КОРУПЦІЯ #ІНФОГРАФІКА

Товчена картопля з квасолею, маком та шкварками: рецепт військового кухаря

Прочитаєте за: 3 хв. 26 Червня 2021, 15:10

Картопля… Відтоді, як мореплавці привезли перші клубні цього овочу з Нового Світу, минуло вже понад пів тисячі років. Картопля пережила різні стадії популярності: була і «диявольським яблуком», проклятим церквою, і примхою для знаті та багатіїв. Одного разу вона навіть дала назву воєнній кампанії, яка відбувалася в Європі у 18 столітті. «Картопляна війна» або ж війна за баварську спадщину – збройний конфлікт між Австрією та Нижньою Баварією за тронний спадок. Курйоз полягає в тому, що назва «картопляна війна» за версією істориків походить від того, що конфлікт монархів був настільки «запеклим», що солдати обох армій проводили більше часу за поїданням бульби, аніж на полі бою.

І тут ми, зрештою, підійшли до суті: військові одними з перших у Європі  з’ясували  практичну цінність картоплі як частини солдатського раціону. І от уже декілька століть поспіль у казанках бійців різних армій можна знайти цей овоч, приготований за різними рецептами.

Одним таким із кореспондентом АрміяInform поділилися воїни окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого. Картопля на Волині родить завжди добре. Тому в цьому краї багато різних способів її приготування. Один із них – томачі. Товчена картопля з квасолею, маком та шкварками.

Пані Марія, старший кухар одного з підрозділів, розповіла, що томачі на Волині готують ще від діда-прадіда: рецепт давній. І, можна сказати, домашній. І, до слова, цілковито придатній для польових умов. Бо простий.

Товчуть томачі наступним чином:

Для приготування страви на одну особу знадобиться 3-4 картоплини. Овоч потрібно очистити від шкірки і нарізати кубиками 2 на 3 сантиметри. Картоплю слід відварити в підсоленій воді з додаванням 1 лаврового листа і 2 горошин духмяного перцю до готовності. Квасолю військові беруть уже готову, відварену. На порцію для однієї особи потрібно пів склянки. Воду з готової картоплі треба злити в чашку і відставити, лавровий лист і духмяний перець з відвару витягнути – вони свою функцію виконали. Квасолю кладемо  до картоплі, додаємо три столових ложки  маку та вершкове масло − грамів 50. Далі товчемо все це в казані до однорідної маси. Консистенцію можна регулювати, додаючи картопляний відвар.

Шкварки готують окремо: сало витоплюють і до нього додають цибулю. Усе це засмажується до золотавого кольору. Але шкварки можна і не додавати. Страва з картоплі, маку та квасолі виходить сама по собі смачна. Солити й додавати перець треба в самому кінці, орієнтуючись на смакові уподобання: хтось любить гостре, а хтось – не дуже.

 

Інгредієнти страви на 1 особу:

  • 3-4 шт. картоплі
  • 0,5 склянки відвареної або консервованої квасолі
  • 1 лавровий лист
  • 2 горошини духмяного перцю
  • 3 столових ложки маку
  • 50 грам вершкового масла
  • за смаком сіль та перець

Для шкварок:

  • сало 200-300 грамів
  • 2 шт. цибулі ріпчастої

Фото автора

8
3

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram