ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Санаторно-курортне лікування та психологічна реабілітація: де і як відпочити ветеранам АТО/ООС цьогоріч

Важливо Консультації Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Червня 2021, 20:05

Уже розпочався літній сезон, і багато воїнів планують відпочинок як для себе, так і для своїх родин. Де можуть нині оздоровитися ветерани і що для цього потрібно, розбирався кореспондент АрміяInform.

Чи вистачить 15 000 гривень на санаторно-курортне лікування

Кожен ветеран війни відповідно до законодавства має право один раз на рік скористатися безкоштовною  путівкою на санаторно-курортне лікування, термін якого становить у всіх санаторіях України — 21 день.  Утім, є максимальна сума, яка визначена  наказом Міністерства у справах ветеранів України «Про встановлення граничної вартості санаторно-курортної путівки (ліжко-дня) у 2021 році».

Так, для учасників бойових дій вона становить 15 015 гривень (715 гривень за один ліжко-день), для інвалідів війни з числа постраждалих учасників Революції Гідності та учасників АТО/ООС — 13 062 гривні (622 гривні за один ліжко-день).

Тобто кожен ветеран, який перебуває на обліку, може надати мінімальний пакет документів та рахунок-фактуру до органів соцзахисту населення за місцем свого проживання в межах затвердженої граничної суми і оздоровитися у будь-якому санаторії. Проте це не стосується військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, які обслуговуються в санаторіях міністерств та відомств за місцем проходження військової служби.

Гірська місцевість Закарпаття або узбережжя моря: що обиратимуть ветерани?

Психологічна реабілітація українських захисників регламентується Постановою Кабінету Міністрів України. З цього року її разом з воїном може пройти безкоштовно і його дружина (чоловік). Пакет документів, що надає ветеран війни — це копії паспорта, коду, пільгового посвідчення, довідок про участь в АТО/ООС та копії паспорта і коду дружини та свідоцтва про шлюб  —у разі проходження психологічної реабілітації з дружиною. Її термін — 18 днів.

Відшкодування коштів за проїзд до місця проведення психологічної реабілітації та у зворотному напрямку здійснюється на підставі наданих квитків лише ветеранам.

Як повідомили в Міністерстві у справах ветеранів України, якщо відпустки для проведення реабілітації подружжя неможливо поєднати, оздоровлення  може пройти окремо кожен член родини на підставі вищезазначених документів.

Перелік санаторіїв, у яких можна пройти психологічну реабілітацію в кожній області різний і щорічно змінюється.

За інформацією Управління соціального захисту населення Деснянського району Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради, у цьому році для ветеранів Чернігова вже затверджено 4 санаторії, де можна пройти психологічну реабілітацію. Це санаторій «Токарі», що на Сумщині, який профілюється на лікуванні органів руху, нервової системи, травлення, порушення обміну речовин. Для тих, кому подобається гірське повітря — санаторій  «Верховина», що на Закарпатті, він розташований у мальовничій гірській місцевості, на висоті 600 метрів над рівнем моря, неподалік відомого озера Синевір. Серед санаторіїв, які розташовані поблизу узбережжя Чорного моря — це «Борисфен», що в місті Очаків Миколаївської області, та санаторій «Орізонт», що в Сергіївці Одеської області. Водночас спеціалісти управління вищезгаданого департаменту направлять документи на погодження щодо проходження психологічної реабілітації в санаторіях «Золота нива» та імені Сергія Лазо, які розташовані в селищі Сергіївка, що на Одещині.

Враховуючи, що вже розпочався літній сезон, більшість ветеранів прагнуть потрапити на психологічну реабілітацію все ж таки на море.

— Торік були на реабілітації з родиною в санаторії «Золота нива», дуже сподобалося. Цього року в липні поїдемо також туди, але санаторій обрали імені Сергія Лазо. Позитивним моментом є те, що з цього року можна і дружині оздоровитися безкоштовно, тож зекономимо трохи коштів, — зазначив учасник бойових дій В’ячеслав Кудрик з Київщини.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 у ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби, 18 квітня, з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків, Харківська область

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Тракторист, машиніст екскаватора

від 21000 до 51000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Моторист-механік, військовослужбовець

від 25000 до 55000 грн

Одеса

Флотилія ВМС ЗСУ

Офіцер штабу (РЕБ)

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623