ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Український military pentathlon: як і де проходять тренування з армійського виду спорту

Публікації Реабілітація Спорт
Прочитаєте за: 3 хв. 24 Червня 2021, 17:57

Україна має досить перспективне майбутнє у військовому п’ятиборстві, більш відомому як military pentathlon. З розпадом Радянського Союзу на зміну застарілим багатоборствам прийшло військове п’ятиборство. Але вже з початком чисельного скорочення української армії у 2003 році цей армійський вид спорту припинив існування. Лише у 2016 Збройні Сили України відновили пентатлон і додали йому дещо сучасного євростандартизованого вигляду.

— Кілька років тому на чемпіонаті світу з військового п’ятиборства, який проходив в австрійському місті Вінер-Нойштадт, ми тільки знайомилися із сучасними нюансами пентатлону, почали активну роботу над створенням збірної команди, провели декілька чемпіонатів Збройних Сил України. А вже у 2019 році в китайському Ухані в рамках 7-х Всесвітніх ігор серед військовослужбовців уперше взяли участь в Чемпіонаті світу з військового п’ятиборства, — розповів головний тренер України з військового п’ятиборства Сергій Грузін. — Там здобули бронзову нагороду в естафеті на смузі перешкод, і це я вважаю пристойним результатом та вдалим дебютом.

Автомат Калашникова — в минулому

До недавнього часу військове п’ятиборство в Україні містило такі елементи, як стрільба з автомата Калашникова, подолання смуги перешкод, що побудована за стандартами Міжнародної ради військового спорту CISM, плавання на 50 метрів з перешкодами, метання гранати на дальність і влучність, а також крос на 8 кілометрів з гандикапом. Нещодавно автомат Калашникова замінили на малокаліберну гвинтівку, оскільки цього вимагають міжнародні правила.

— Нині на навчально-тренувальному зборі перебуває фактично основний склад збірної команди Збройних Сил України, що складається з курсантів вищих військових навчальних закладів і молодих офіцерів, — зазначив Сергій Грузін. — Тренування проводимо на різних спортивних базах, проте влітку найкраще для цього підходить Навчально-спортивна база літніх видів спорту Міноборони й Міжнародний центр миротворчості та безпеки, які розташовані на Львівщині. В команді не лише чоловіки, є й дівчата, й у всіх досить перспективне майбутнє, адже показують хороші результати.

Водна смуга перешкод — одна з дисциплін пентатлону

Цікавим і неординарним елементом військового пентатлону є плавання з перешкодами. Тут спортсменам довелося закупляти спеціальні пластмасові конструкції, що грають роль перепон на плавальній 50-метрівці. Спортсмен має подолати чотири перешкоди, три з яких під водою.

— Усі подібні перешкоди спочатку довелося створювати власноруч, — пригадує головний тренер з пентатлону. — Вже пізніше закупили конструкції, які використовують на міжнародних чемпіонатах. Тому ще раз повторю: ми постійно вдосконалюємось і покращуємось.

Торік через пандемію коронавірусної хвороби українська збірна, зрештою як і всі інші національні команди, не брала участі у міжнародних змаганнях, а тренувалась за індивідуальною програмою. Найближчим часом відбудеться національний чемпіонат з військового п’ятиборства, на який організатори збираються залучити спортсменів з інших силових структур і таким чином посилити національну збірну команду.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст-зв’язківець

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Командир стрілецького взводу

Київ

Військова частина А7039

Сапер (розмінування)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Помічник гранатометника

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Старший стрілець-оператор, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область