ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Першочерговий резерв ССО відновлює вишкіл…

Навчання та тренування Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 24 Червня 2021, 15:05

В одній з військових частин Сил спеціальних операцій на Хмельниччині відбулися двотижневі збори з військовослужбовцями оперативного резерву першої черги. Майже всі резервісти, а це мешканці багатьох регіонів України, починаючи з 2014 року, вже проходили службу в цій частині в різні хвилі мобілізації на посадах розвідників. 95 відсотків учасників зборів мають досвід виконання бойових завдань у Донецькій та Луганській областях.

Через пандемію коронавірусної інфекції торік збори були скасовані, — каже начальник штабу зборів. — Нашим завданням за ці два тижні було відновити втрачені навички резервістів і вдосконалити їхні вміння, натренованість під час комплексних занять з тактико-спеціальної підготовки. Це ведення спеціальної розвідки (засідка, наліт, облаштування місць денного відпочинку), вогнева підготовка (застосування стрілецької зброї, ДШК, гранатометів різних систем, мінометів), тактичної медицини, інженерна підготовка (робота з мінами, саморобними вибуховими пристроями, подолання замінованих ділянок місцевості тощо). Своєрідним іспитом став дводобовий польовий вихід за 30 кілометрів від базового табору, де за легендою ми працювали в сірій зоні, виконували розвідувальні та диверсійні дії на території контрольованій противником. Усе як на війні.

«…Державник повинен завжди бути зі своїм військом»

Є серед резервістів і одна-єдина жінка — народна депутатка України Соломія Бобровська. У переддень завершення зборів вона урочисто перед строєм своїх побратимів склала Присягу на вірність українському народові.

Народна депутатка України Соломія Бобровська

— Для мене сьогодні дуже особливий день, — поділилася враженнями й емоціями Соломія з кореспондентом АрміяInform. — Рішення стати резервісткою було усвідомлене, виважене, виношене. Я кажу не лише про закриття гештальту 2014 року, а й про те, що державник повинен завжди бути зі своїм військом. Це природно й актуально в усі часи. Це мої перші військові збори після укладання контракту на військову службу в резерві. Звичайно, хвилювалась, адже вимоги до фізичної, військової та спеціальної підготовки для хлопців і дівчат однакові. Цю військову частину спеціального призначення обрала тому, що вона легендарна, овіяна славою її воїнів. Це та бойова одиниця, на яку рівняються, яку поважають і яка стоїть кісткою в горлі окупанта, до того ж це Сили спеціальних операцій — еліта й гордість Збройних Сил України.

Народна депутатка України Соломія Бобровська

— Зброю, звісно, в руках тримала не вперше. До цього стріляла з автомата, пістолета, кулемета. Та вперше здобула корисний досвід роботи в групах за натовськими стандартами, цікаво було на всіх заняттях, особливо — з військової топографії. Щось пригадала зі своїх років у національній скаутській організації України «Пласт», де займалася з дитинства, багато дізналася нового. Польовий вихід — один з найцікавіших і найдинамічніших елементів зборів, я його пройшла успішно. Готова рухатися далі, розвиватися, навчатися, вдосконалюватись і рости разом зі своїми побратимами, — підсумувала народна депутатка – резервістка.

На завершення вона подякувала всім командирам та інструкторам, які працювали з резервістами ці 14 днів, і особливо — командирові військової частини, який, вітаючи її зі складанням військової Присяги, вручив берет сталевого кольору з вовкулакою.

Є ще порох в 45 у «Старого» резервіста…

— Старим мене прозвали у 2014-му на війні, бо у групі спецпризначення я був найстаршим, відтоді це мій позивний, — каже старшина резерву 45-річний Віталій із Чернівецької області.

Старшина резерву 45-річний Віталій із Чернівецької області

До військової частини спецпризначення він прийшов 2014 року. У 2015-му під час виконання групою бойового завдання в районі селища Кряківка Віталій дістав мінно-вибухове поранення й кульове поранення в ногу. 2016 року за станом здоров’я був звільнений. Пройшов тривалу реабілітацію, переважно спортом, і наразі знов у строю.

У мирному житті він майстер спорту з пауерліфтингу, має власний спортивний клуб, де тренує й виховує дітей і молодь, ще займається ножовим боєм.

— З 2016-го відновлювався після поранення й контузії. Стан здоров’я був незадовільним, погіршувався, та я відновився завдяки друзям-спортсменам і заняттям боксом. Нещодавно повернувся із чергової ротації в Донецьку область, де у складі УДА ОЛПЗ (окремий легкопіхотний загін) «Волинь» допомагав побратимам у боротьбі з ворогом, — розповідає про себе Віталій. — Дружина, діти, тато й мама не надто в захваті, але розуміють мене й підтримують, треба ж комусь Батьківщину захищати. Доки ворог топче нашу землю. Зрештою, останнє слово завжди за мною (щиро й голосно сміється. — Авт.).

«Бувало, рідні запитували: “А чому ти, чому хтось інший не їде? Ти вже свого наїздив, двічі поранений” тощо. Та відповідь у мене одна: “Доки триває війна, я буду там!”»

— На збори приїжджаю постійно й із задоволенням. Працюємо в сім потів. У ССО є чого повчитися, биті й досвідчені інструктори, хлопці різні та круті. Якби тут було сяк-так, так би мовити, я б не приїхав. Та тут усе по-справжньому, тебе навчать, ти лише вчися. Та й зі своїми бойовими побратимами побачитись, зустрітись завжди приємно, згадати є що з 2014-го по 2016 роки.

Маю ще порох у 45, не здаюся. ССО — це еліта, потужна школа справжнього, універсального бійця-захисника, а ми — її першочерговий резерв.

Фото автора

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Навідник зенітного артилерійського відділення взводу охорони

від 21000 до 121000 грн

Васильків, Київська область

Водій

від 21000 до 130000 грн

Дрогобич

Військова частина А7079

Провідний спеціаліст групи публічних закупівель

від 17000 до 17000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Майстер експлуатації та ремонту бронетанкової техніки

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область