ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Яке «елітне житло» насправді отримують військовослужбовці

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 15 Червня 2021, 15:49

І чому так важливо дотримуватися журналістських стандартів у медіарозслідуваннях

Отримати власне житло від Збройних Сил України або грошову компенсацію є соціально важливим чинником для військовослужбовців. Тому, звісно, квартирне питання – надважливе і, безумовно, дуже чутливе як для самих військовиків, так і для небайдужого українського суспільства. 

Розв’язання житлових проблем військових – завжди у центрі уваги й вітчизняного оборонного відомства, яке подекуди змушене реагувати на різного роду інформаційні вкиди, необґрунтовані критичні зауваження і неточності, пов’язані з цим. 

Одним із таких критичних зауважень, на яке не могло не звернути уваги Міністерство оборони України, пролунало у журналістському розслідуванні ветерана АТО, в минулому військового кореспондента Дениса Гойка у програмі «СтопКор». Однак, у цій програмі можна знайти низку серйозних неточностей. Точніше, інформація, викладена в ній, не відповідає дійсності. Отож, нумо розберімось, що там не так.

Наприклад, процитуємо хоча б фрагмент відео «ось перша квартира на Лук’янівці. Її отримала така собі майор Вікторія Снитко. У загальній черзі вона лише 3 роки, пільг жодних не має».

«Героїня» телесюжету офіцерка Вікторія Снитко люб’язно запросила творчу знімальну групу військових журналістів, аби розповісти, чому цю службову квартиру отримала саме вона, а не колеги по службі, які вже стояли в квартирній черзі задовго до неї. Та, власне, показала саме житло, у якому мешкає. І так…. спростувала звинувачення на свою адресу.

– Це кімната, в якій ми проживаємо з сім’єю – моїм чоловіком і неповнолітньою донькою. Її загальна площа – 13,2 кв.м. Кухня маленька, але зручна. Тут дуже тепло зимою, є умивальник. У майбутньому, звісно, плануємо все змінити на краще. За 4 роки жодного разу наше управління не було забезпечене житлом. Але 2021 рік став визначним, адже Міністр оборони заохотив наше управління і надав однокімнатну службову квартиру. Чому вона дісталася мені, майору Вікторії Снитко? Через те, що деякі мої колеги відмовились від наданої пропозиції, бо ця квартира маленька й не задовольняє їхні потреби. А ще, я запрошую вас, пане Денисе Гойко, в гості, в мою службову квартиру, щоб ми разом відзняли цікавий матеріал. Ви зможете взяти в мене інтерв’ю. Я розповім про свою службову квартиру і покажу «хороми», як ви сказали, – так прокоментувала ситуацією із своєю службовою квартирою Вікторія Снитко.

Дійсно, квартира виглядає дуже просто, тут немає дорогого євроремонту, меблів з Італії та ще якихось вартісних «фішок». 

Наступним «фігурантом розслідування» став лейтенант юстиції Сергій Барда, який нібито отримав помешкання в Києві – на Лук’янівці. Підстава для отримання житла, як йдеться у фрагменті відео, в наступному: «усе просто – потрібно служити у правильному місці, а пан Барда – офіцер відділу Головного управління майна та ресурсів Міноборони». 

А насправді, як з’ясували військові кореспонденти, лейтенант юстиції Сергій Барда проживає не у власній квартирі, отриманій від Міноборони, а в державному гуртожитку, відповідно до укладеного договору оренди. За час проходження військової служби не забезпечувався ані постійним, ані службовим житлом.

Сергій провів екскурсію приміщеннями гуртожитку, де проживає. І це, м’яко кажучи, не «топові житлові квадрати». 

– Це санвузол, тут стоять пральні машинки, а це приміщення з умивальниками. Кухні як такої немає, тому ця кімната слугує нам за кухню, – розповідає Сергій Барда.

– А ось, власне кажучи, «мої 100 квадратів», – заходячи у свою кімнату, каже Сергій. – Загалом тут 13,8 кв.м. Кімната невелика: є холодильник з мікрохвильовою піччю, кухонний куток, стіл з диваном. Ось тут вазони стоять, а це – моє робоче місце. Тим джерелам, які подають неправдиву інформацію, хочу побажати процвітання, міцного здоров’я і отримати таке ж «елітне житло».

Далі журналіст Денис Гойко розповідає у сюжеті, що тимчасовий очільник Головного управління майна та ресурсів Міноборони Руслан Нетребко отримав від оборонного відомства службове житло у столиці площею 100 кв.м. А насправді, як з’ясувалось, ця квартира є штатно-посадовим житлом, яке офіцер зобов’язаний звільнити після залишення теперішньої посади.

Ще один факт так званого розслідування, яке не можна залишити без уваги. Йдеться про квартиру в новобудові під Києвом, у Софіївській Борщагівці.

У сюжеті Денис Гойко зазначає, що «квартира у новобудові у Софіївській Борщагівці мала дістатися лейтенанту Артему Шолохову. Він воював на Cході, а після поранення отримав статус особи з інвалідністю ІІ групи внаслідок війни. Але його помешкання дивним чином перейшло до старшого солдата Марини Дурманенко, яка є офіціантом у їдальні Міноборони». 

Звучить ефектно, правда? Гарно зіграли на емоціях, мовляв, де тут справедливість. Насправді старший солдат Марина Дурманенко взагалі ніколи не отримувала житла від Міноборони. А ветерану війни Артему Шолохову надана квартира для постійного проживання. Цьому є навіть документальне підтвердження.

Загалом будь-яке журналістське розслідування має базуватися на фактах, а не на голослівних твердженнях чи якихось припущеннях. Кожен опублікований факт має пройти перевірку на правдивість і підкріплюватись доказами. Це, до слова, підвищить загальну якість матеріалу.

Ще один дуже важливий момент – це дотримування журналістських стандартів. Одним із завдань журналістики є всебічне та неупереджене висвітлення подій та процесів. Саме тому будь-яке якісне розслідування потребує наявності іншої точки зору, або хоча б свідчення, що такі спроби здійснювались. Зокрема, про це варто вказати в матеріалі, що журналістам не вдалось зв’язатись з фігурантами розслідування, чи що ті відмовились давати коментарі або у випадку наявності відповіді – про це обов’язково слід зазначити. Як бачимо, у цьому випадку, у програмі «СтопКор» цієї норми не дотримано чи просто проігноровано.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

терміново водій в ЗСУ

від 20100 до 123000 грн

Чортків, Тернопільська область

Механік-водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Вогнеметник

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер Фінансово-економічної служби УЗВ ВСП

від 21000 до 25000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Зовнішній пілот, оператор БПЛА

від 50000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Водій-пожежник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ