ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Людмила Денісова надіслала до Міноборони пропозиції щодо змін правил медкомісій для призовників

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 15 Червня 2021, 14:59

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надіслала до Міністерства оборони свої пропозиції щодо змін до Положення про військово-лікарську експертизу в частині, що стосується визначення ступеня придатності до військової служби призовників військово-лікарськими комісіями.

Про це повідомила пресслужба Офісу омбудсмана.

За інформацією Людмили Денісової, проведені моніторингові візити та звернення громадян, які надійшли до омбудсмана, свідчать, що під час призовної кампанії мають місце факти направлення для проходження строкової військової служби юнаків, які є непридатними до неї за станом здоров’я через наявність у них серйозних розладів здоров’я. Що, у зв’язку зі значним фізичним навантаженням на військовослужбовців, може становити серйозну загрозу їхньому життю та здоров’ю.

Однією з причин цього, як уточнюється, є те, що в порушення вимог статті 70 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я», за якою придатність призовників до військової служби має визначатися виключно колегіальним органом — військово-лікарською комісією, їх проведення впродовж тривалого часу здійснювалося не уповноваженим на те Законом органом, рішення якого затверджувалося одноосібно лікарем призовної комісії (працівником територіального центру комплектування). Тобто особою, як зазначається, зацікавленою насамперед у виконанні плану призову.

У Офісі омбудсмана пояснили, що всупереч вимогам законодавства такий підхід було закріплено і у затвердженому урядом у 2002 році Положенні про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, яке цьогоріч, за реагування Уповноваженого ВРУ з прав людини, було приведено у відповідність з «Основами законодавства України про охорону здоров’я».

 «Водночас для остаточного вирішення зазначеної проблеми необхідно закріпити вимогу щодо визначення ступеня придатності до військової служби призовників військово-лікарськими комісіями, у Положенні про військово-лікарську експертизу. У зв’язку з цим, Уповноважений підготувала та надіслала до Міністерства оборони України пропозиції щодо приведення відомчого акту у відповідність із законом задля забезпечення прав громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу, на охорону здоров’я», — уточнюється в повідомленні.

Зазначається, що додержання права призовників на охорону здоров’я перебуває на контролі Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Читайте нас у Facebook
Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Всього протягом доби нараховано 12 обстрілів (69 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Бійці підрозділу активних дій ГУР Міноборони на фронті виявили та завдали удару по російському зенітно-ракетному комплексу «стрєла 10».

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Звечора та вночі російські війська тероризували Нікопольський район: його піддали артобстрілу й пʼяти атакам FPV-дронами.

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

Ворожі ракетоносії останнім часом не виходять на бойове чергування, проте це не означає зниження рівня загрози ракетних ударів по території України.

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Війська рф не припиняють терор на суходолі, де не можуть досягти помітних успіхів, які запланували, і компенсують свої невдачі повітряними ударами.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-санітар 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Служба в ЗСУ (не чекай на повістку, а дій сам)

від 20100 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область

Кухар

від 10000 до 15000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Командир міномета, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Старший оператор, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ