ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чемпіон Кубка світу з козацького двобою – флотський ліцеїст

Life story Спорт
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Червня 2021, 10:11

В Одесі відбувся Кубок світу з козацького двобою, в якому взяли участь спортсмени з дев’яти країн світу. Понад 500 учасників різних вікових та вагових категорій боролися за місце на п’єдесталі.  Бої проводилися за правилами проведення змагань Всесвітньої федерації Козацького Двобою (WCFF).

Беззаперечним лідером у своїй групі став вихованець Військово-морського ліцею імені віцеадмірала Володимира Безкоровайного Арсен Тишковець. Першою привітала чемпіона світу кореспондент АрміяInform. 

Хлопець розповів, що змалку займається бойовим гопаком. Тож омріяному титулу передували роки виснажливих тренувань і набуття досвіду  в справжньому українському національному виді спорту.

– Займатись я починав у своєму рідному місті – Рівному. Пам’ятаю, як одного разу мати, яка побачила рекламний плакат із запрошенням до школи бойового гопака, запропонувала мені спробувати цей вид спорту. Ідея мені, відверто кажучи, була не до вподоби – переживав, що нічого, окрім стусанів, у тій школі  не отримаю. Але якось прогулюючись з другом ми «нарвалися» на неприємну компанію хуліганів. Нас тоді добряче «відмутузили». Додому прийшов із синцями та твердим наміром більше їх не отримувати. Так почалось моє знайомство з бойовим гопаком, – пригадує Арсен. 

Ось уже 9 років хлопець вивчає унікальне бойове мистецтво. Попри те, що він вступив до Військово-морського ліцею в Одесі, це не завадило йому продовжити тренування.  Навпаки, командування закладу всіляко підтримує та заохочує ліцеїста. 

Що ж таке бойовий гопак? Насамперед – це  унікальна бойова система духовного і фізичного вишколу, відтворена на основі елементів традиційного козацького бою та рухів, що збереглися в народних танцях (гопак, аркан, козачок, метелиця). Він достойно конкурує з японським карате, китайським кунг-фу, грецьким панкратіоном, французьким саватом, американським кікбоксингом, бразильською капуейрою тощо.  

– Оскільки бойовий гопак відповідає козацьким традиціям, тож кожне наше заняття ми починаємо і закінчуємо молитвою та козацькими піснями. Як пояснюють тренери, це має велике значення, оскільки пісня є генетичним зв’язком із нашими предками. Крім того, основою гопака є саме духовна складова, а вже потім – фізичний вишкіл. Так, ми відпрацьовуємо удари в повітрі, на грушах, на лапах, стаємо в спаринги – все, як і в інших видах спорту, – говорить чемпіон.

Також він розповів, що у бойовому гопаку діють 7 рівнів майстерності. Перші три рівні – учнівські: «Жовтяк», «Сокіл», «Яструб». Проміжний, що відповідає кандидату в майстри спорту – «Джура». Мистецькі – «Козак», «Характерник». «Волхв» – є найвищим ступенем, де йде перехід від чистої фізичної роботи в площину духовну та енергетичну.  

– Наразі мій рівень «Сокіл», найближчим часом планую докласти всіх зусиль, аби отримати «Яструба». Для цього потрібно здобути певну кількість перемог та скласти відповідний залік, без цього ніяк. Тут навіть титул чемпіона світу не допоможе, – зазначає Арсен.

Не можна оминути увагою одяг гопаківців. Червоні шаровари, кольоровий пояс, вишита сорочка та загострені чоботи виглядають неймовірно ефектно. По своїй суті вони повністю повторюють форму військових козацьких часів. Крім того, що це красиво, спортсмени також вказують на універсальність такого костюму: в шароварах не парко й зручно розтягуватися, вишиванка, на відміну від кімоно, ніколи не розхристується, а пояс захищає живіт, поперек і наднирники.

– Ми виступаємо як в національному одязі, так і в звичайних костюмах, але я особисто віддаю перевагу шароварам, адже в них не лише зручно виконувати елементи бойової техніки, а й з легкістю можна перехитрити противника, – ділиться досвідом спортсмен. 

До слова, на рахунку Арсена чимало нагород. У Рівному в школі бойового гопака, де займався хлопець, є так званий куточок слави. Там спортсмени залишають свою бойову рукавичку, під якою розміщують зароблені ними нагороди. Так от у ліцеїста їх понад два десятки. Зокрема він неодноразово здобував перші та другі місця на Чемпіонатах України з Бойового Гопака, а також під час регіональних змаганнях. 

У майбутньому Арсен Тишковець планує вступити до Інституту ВМС НУ «ОМА», аби стати офіцером національного флоту. При цьому навіть не думає зупинятися розвиватися як спортсмен. У цьому його найбільше підтримує молодша сестричка. Їй 6 років і вона, рівняючись на брата, вже робить перші кроки у вивчені мистецтва бойового гопака.  

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

США та Британія оголосили санкції проти учасників іранської програми БПЛА

США та Британія оголосили санкції проти учасників іранської програми БПЛА

США та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Ірану й учасників іранської програми БПЛА.

Зведення з фронту, постачання зброї та техніки. Президент підбив підсумки щоденного селектору

Зведення з фронту, постачання зброї та техніки. Президент підбив підсумки щоденного селектору

Президент Володимир Зеленський на щоденній селекторній нараді заслухав доповіді про зведення з фронту, про графіки постачання зброї і техніки та комунікацію з партнерами.

Двоє підлітків вели ухилянтів перепливати Тису на гумових човнах

Двоє підлітків вели ухилянтів перепливати Тису на гумових човнах

Двоє 14-річних підлітків вели чотирьох чоловіків, які несли з собою гумові човни, адже планували перепливати Тису.

росіяни відправляють в атаки на Часів Яр найманців з інших країн: У ЗСУ розповіли подробиці

росіяни відправляють в атаки на Часів Яр найманців з інших країн: У ЗСУ розповіли подробиці

російські війська ведуть наступальні дії з метою окупації міста Часів Яр на Донеччині, проте зазнають втрат. ЗСУ вдалося взяти в полон кількох іноземних найманців із Непалу та Шрі-Ланки.

Партнери по НАТО можуть поставити Україні шість систем Patriot

Партнери по НАТО можуть поставити Україні шість систем Patriot

Від партнерів по Північноатлантичному альянсу Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Водій кат. С (ППО, ЗСУ)

від 51000 до 71000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Офіцер групи логістики

від 29000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Розвідник – номер обслуги 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій-номер обслуги

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Водій

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО