ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Призов офіцерів запасу: конкурс майже дві особи на місце

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 9 Червня 2021, 17:28

«Нещодавно зняв погони майора поліції, але на пенсії довго всидіти не зміг. Тому й вирішив піти служити до Збройних Сил України простим сержантом, щоб радикально змінити своє життя і знову робити щось важливе» − із такою міцною мотивацією 44-річний Роман прийшов до відділу рекрутингу та комплектування Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Його разом із іншими чоловіками після проходження медичної комісії та оформлення всіх необхідних документів направили до окремої механізованої бригади імені Івана Сірка оперативного командування «Схід».

– Те, що колись носив погони офіцера, а незабаром командуватиму механізованим відділенням, мене не турбує. Навпаки після довгих років боротьби зі злочинністю дуже хочеться переключитися на протистояння з російськими окупантами. У цьому плані служба в такій бойовій бригаді повністю підходить. Вдома на мене чекатимуть дружина і двоє доньок, які розділяють мої думки, – розповів Роман.

90% контрактників направлено в бойові частини

За словами начальника відділу рекрутингу та комплектування сектору комплектування Харківського ОТЦК та СП майора Андрія Котенка, в останні кілька місяців харків’яни здебільшого виявляють бажання служити саме в бойові частини. І їх не лякає можливість служби на першій лінії оборони.

– У травні 2021-го відібрали близько 200 осіб для служби за контрактом, – каже майор Андрій Котенко. – Майже 90% направлено в частини Сухопутних військ, залучені до бойових дій на Сході України. Багато пішло в окрему механізовану бригаду імені Івана Мазепи – 45 хлопців і дівчат. Цей армійський колектив відновлював боєздатність у нашому регіоні, і його представники не гаяли часу, а побували у центрах зайнятості, навчальних закладах і підприємствах із цікавими розповідями про свою частину.

Він додав, що всього з початку року до Українського війська направлено майже 750 контрактників. Кожен 4-5 з них є учасником бойових дій, тому на його підготовку чи перепідготовку піде небагато часу.

– Тих громадян, які не мали армійського досвіду, але виявили бажання йти у бойові частини, нам дозволили направляти напряму у військові колективи. Раніше ж усіх направляли у навчальні центри. Такий підхід до армійського рекрутингу приніс позитивні результати й збільшив коло контрактників, – розповів майор Андрій Котенко.

Серед новачків, у яких днями розпочалася служба в одній з механізованих бригад ОК «Схід», і 24-річний мешканець селища Ківшарівка Ізюмського району Євген Лаврушка.

– До армії йду за порадою добрих друзів, які служили за мобілізацією в районі бойових дій на Сході. Я ще не носив форми, але впевнений, що впораюся з військовою наукою і стану справжнім воїном, – зізнався Євген Лаврушка.

508 юних мешканців Харківщини вирішили навчатися у військових вишах

Тим часом у Харківському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки добігає кінця робота з відбору та оформлення особових справ абітурієнтів для навчання у військових вишах.

– Цього року 508 юних мешканців Харківщини вирішили піти вчитися увійськові виші.Ми ж маємо план-завдання в межах 450 осіб. Так, понад 150 потенційних офіцерів планують навчатися у Харківському національному університеті Повітряних Сил, ще 83 – у Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ», решта – у Львові, Одесі й Києві. Причому з усіх дівчат − приблизно 40% мріють про курсантське життя саме у ХНУПСі. Проте в районних ТЦК та СП є ще час для відбору кандидатів для навчання і до 20 червня може щось змінитися уцій статистиці, – уточнив майор Андрій Котенко.

Конкурс «2:1» серед офіцерів запасу

Також нещодавно у військовій установі завершився черговий призов офіцерів запасу на військову службу за призовом осіб офіцерського складу. Головна мета – набуття офіцерами запасу, які закінчили військові кафедри цивільних вишів, практичного досвіду служби, перепідготовки та в цілому збільшення кількості військово-навчених осіб у запасі.

– Буквально кілька днів тому в обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки завершила роботу атестаційна комісія, яка відбирала кандидатів на військову службу за призовом серед офіцерів запасу віком до 43 років, – пояснює заступник військкома Харківського ОТЦК та СП підполковник Микола Шарий. – Вони пройшли повний курс військової підготовки, склали встановлені іспити, мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче «бакалавр» і не служили у ЗСУ. 27 відібраних кандидатів призвано на військову службу терміном на 18 місяців.

Після призову вже повноправні військовослужбовці стали слухачами курсів підготовки та перепідготовки при Харківському національному університеті Повітряних Сил чи Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ». За три місяці вони здобудуть необхідні знання і навички, щоб з вересня служити в частинах Збройних Сил України.

– Серед офіцерів запасу виник певний конкурс «2:1». Адже на умовні 27 місць претендувало 45 осіб. Причому більшість наважувались навіть на зміну військово-облікової спеціальності заради призову. Тож, ми відібрали тільки найкращих із потужною мотивацією лишитися в армії після завершення терміну служби, – додав підполковник Микола Шарий.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець, медична сестра, фельдшер

від 22000 до 120000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

Кухар, військовослужбовець

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Водій (категорії B, C, D)

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Снайпер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 23000 до 123000 грн

Володимир, Волинська область

Начальник зв’язку, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область