ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Землі військового призначення – це «смачний пиріг» для місцевих можновладців

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Червня 2021, 11:37

У березні минулого року Верховна Рада України ухвалила довгоочікуваний закон, який має на меті запустити обіг землі. 

Не секрет, що земля є товаром та, не дивлячись на те, що триває мораторій на продаж землі, її все ж таки продають. А відтак нині йде боротьба за те, щоб у будь-який спосіб привласнити на свою користь землі військового призначення. 

Саме ці земельні ділянки частіше стають привабливим шматком «смачного пирога» для місцевих можновладців задля того, щоб нажитися, особливо під час надання дозволу на забудову будівельним компаніям. 

Однак своєчасне реагування на такі дії з боку правоохоронців позбавляє можливості «відкусити той смачний пиріг» задля своєї вигоди. 

Для прикладу, рішенням Чернівецької міської ради було відмовлено в  наданні дозволу на складання проєкту землеустрою з відведення земельної ділянки для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України. Водночас міськрада не взяла до уваги, що вказана територія ще з 1987 року належить до земель оборони і, вважаючи себе власником, зарезервувала її для потреб інших осіб – під житлову садибну забудову. Загальна вартість вказаних 1,5 га земель оборони становить майже 7 млн грн.

Рішення міськради своєчасно оскаржено до суду виконувачем обов’язків військового прокурора Чернівецького гарнізону спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону. Дослідивши наявні докази та аргументи, суд задовольнив позов та визнав рішення міськради 2019 року незаконним. Західний апеляційний господарський суд залишив у силі рішення суду першої інстанції та тим самим захистив державні інтереси в особі  Міноборони України на вказану земельну ділянку.

Хотілось би звернути увагу й на те, що однією із складових, яка впливає на обороноздатність нашої держави, є відчуження земель військового призначення, що має стратегічне значення. Однак мало хто на це звертає увагу, тому що власні інтереси беруть верх над державними.  

Так рішенням державної адміністрації в Чернігівській області, безпідставно, всупереч вимог діючого законодавства України (Земельного кодексу України, Закону України «Про використання земель оборони»), було  здійснено державну реєстрацію для постійного користування частини земель Міноборони України загальною площею 4,7 га, за Прилуцькою дослідною станцією Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. 

Отже, не дослідивши в належному порядку всі правоустановчі документи, посадовцями було здійснено протиправне вилучення частини майнових активів, що належить МО України, а саме земельної ділянки, на якій знаходиться злітно-посадкова смуга військового аеродрому «Прилуки».

Реагуючи на протиправні дії чиновників, Чернігівською спеціалізованою прокуратурою у військовій та оборонній сфері Центрального регіону в інтересах держави в особі МО України оскаржено до суду рішення щодо передачі права власності на земельну ділянку, яка входить до складу земель оборони.

Рішенням суду першої інстанції, позовні вимоги та наведені аргументи щодо незаконності передачі земель оборонного призначення, подані прокуратурою, були залишені поза увагою. 

Відтак це дало підстави оскаржити до апеляційної інстанції вказане судове рішення.

31.05.2021 року чинний апеляційний господарський суд скасував  рішення суду першої інстанції та відповідні правовстановлюючі документи. Позовні вимоги Чернігівської спеціалізованої прокуратури судом задоволено повністю. 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

На фронті — 104 бойові зіткнення, на Авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

На фронті — 104 бойові зіткнення, на Авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Протягом минулої доби відбулося 104 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 13 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 105 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

«Напиши, щоб долучалися люди. Що наші сили не вічні. Щоб поважали військових»: репортаж АрміяInform зі стабпункту на фронті

«Напиши, щоб долучалися люди. Що наші сили не вічні. Щоб поважали військових»: репортаж АрміяInform зі стабпункту на фронті

Рік тому під час відпрацювання на навчаннях зв’язки «кейсевак — медевак — стабілізаційний пункт» у новій бригаді ми з побратимом прагнули показати, як це відбувалося на нашому досвіді.

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військова служба в ТрО ЗСУ солдати, сержанти, офіцери. 126 Об ТрО

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Начальник медичного пункту

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Оператор БпАК

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

Стрілець

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Водій-радіотелефоніст

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО