ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Вінниці вперше навчання ветеранів у проєкті «Норвегія – Україна. Професійна адаптація» частково профінансовано міською владою

Важливо Соціальний захист
Прочитаєте за: 5 хв. 7 Червня 2021, 10:33

35 слухачів отримали дипломи та сертифікати про закінчення безкоштовного курсу «Підприємництво та інформаційні технології в бізнесі» проєкту «Норвегія – Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему», що реалізується на базі міжнародного центру «Україна – Норвегія» у Вінницькому національному технічному університеті. Упродовж трьох місяців викладачі та науковці університету, провідні фахівці Вінницької міськради та профільних організацій-партнерів навчали ветеранів АТО/ООС, військовослужбовців і членів їхніх родин, як стати підприємцями.

–  Ми вже адаптувалися до нових викликів, які постали перед нами із початком карантину. Тож цей семестр спокійно відбувся за змішаною онлай/офлайн-формою навчання, –  розповів кореспонденту АрміяInform Юрій Бурєнніков, керівник проєкту у ВНТУ та директор Міжнародного центру «Україна – Норвегія». – У навчальній програмі з’явилися й нові дисципліни. До звичних основ підприємництва, бізнес-планування, ораторського мистецтва, тайм-менеджменту, англійської мови та психології додали управління проєктами й автоматизацію підприємницької діяльності.

Досягнення проєкту

Важливим досягненням цього семестру стало залучення коштів із міського бюджету. Так, вінницька міська влада профінансувала навчання 10-ти із 35 слухачів. 

– Вінниця стала першим містом в Україні, яке долучилось до співфінансування проєкту «Норвегія – Україна». Також фахівці з міської ради, які активно займаються напрямком соціального підприємництва, взяли зобов’язання підготувати 10 соціальних підприємців із числа наших слухачів, – зауважив Юрій Бурєнніков. – Наразі доопрацьовуємо бізнес-плани наших випускників і будемо подавати їх на отримання грантів за міською програмою із соціального підприємництва,  за програмою обласної державної адміністрації для підприємців-початківців тощо. 

Окрім того, Володимира Скосогоренка, який є ветераном та випускником проєкту «Норвегія – Україна», а нині викладає для його слухачів основи психології та надає їм індивідуальні консультації, запросили до Чернівецького національного університету. Онлайн-лекціями вінницького психолога зацікавилися викладачі цього вузу, на базі якого також реалізовується проєкт із соціальної та професійної адаптації «Норвегія – Україна». Як зазначив Юрій Бурєнніков,  завдяки роботі Володимира троє чернівецьких слухачів курсів із числа військовиків вирішили створити бізнес-проєкти.

Нова перспективна спеціальність

Наразі представники проєкту розглядають можливість впровадження нового напрямку навчання. Так, вивчається попит потенційних слухачів у освоєнні спеціальності, пов’язаної  з логістикою і транспортними технологіями.  

– Карантинні обмеження призвели до виникнення у Вінниці проблем із транспортними перевезеннями та логістикою, – додав директор Міжнародного центру «Україна – Норвегія». – Тож вивчаємо, чи є запит серед ветеранів і членів сімей на відкриття власного бізнесу у сфері вантажних і пасажирських перевезень. Місто зацікавлене в покращенні якості роботи і громадського транспорту, і приватних перевезень та готове співфінансувати навчання слухачів за цією спеціальністю. 

 Здобутки слухачів

Як зазначив Юрій Бурєнніков, нині триває завершальний етап підготовки 15-17 бізнес-планів до подання на отримання грантів. Із найцікавіших ідей – пошиття виробів зі штучної шкіри, зокрема сумок, клатчів тощо, виготовлення дитячого одягу, виробництво монолітних конструкцій, вирощування мікрозелені, зелені та їстівних квітів.

Кореспондентка АрміяInform поспілкувалася з випускниками. Усі вони із захопленням дякують викладачам за цікаве навчання, креативні ідеї, слушні поради, постійну підтримку та уважне ставлення до кожного слухача. 

Валентин Климчук, ветеран. На війну пішов добровольцем у 2014-му одразу після закінчення ПТУ, коли йому було 18.  У 2017-му демобілізувався. Як розповів хлопець, йому було дуже важко адаптуватися до цивільного життя. ‒ Стосунки, до яких звикає солдат на війні і які вибудовуються у військовому колективі, суттєво різняться від стосунків, які є в цивільному просторі. Дуже важко звикнути до того, що навколо тебе не побратими, що не потрібно всім довіряти та дружньо всіх сприймати, –  говорить він. 

За три роки цивільного життя Валентин змінив кілька місць роботи. Це і завод, і будівництво, і заробітки за кордоном. Долучитися до проєкту «Норвегія – Україна» хлопцеві підказала його посестра. Ще до початку навчання він твердо вирішив, що буде навчатися, адже хоче розпочати власну справу. Сьогодні вже випускник курсів побудував теплицю, де планує вирощувати зелень та мікрозелень. Валентин дуже вдячний викладачам, які допомагають втілити його мрію в життя.  

Олена Миколайчук, ветеранка, військовий медик. Жінка прийшла на курси, аби, з огляду на постійні оргштатні зміни у війську, підстрахуватися на випадок звільнення. На початку навчання у неї був задум відкрити простір для жінок і вдів ветеранів та військових, де можна було б проводити психологічні тренінги, спа-процедури, заняття йогою тощо. Але в процесі народилась ще одна ідея – створити у Вінниці готель для важкохворих людей. 

– У мене мама вже 4 роки прикута до ліжка після інсульту і потребує цілодобового догляду. Це важко. І я розумію, що людям, які доглядають за важкохворими, потрібна можливість відпочити хоча б пару діб і водночас  бути певними, що за їхньою рідною людиною буде гарний догляд. І це не лікарня, де  атмосфера стає травматичним чинником для хворого, а саме готель, де люди можуть спілкуватися один із одним. Нас 4 слухачі, які об’єдналися і запропонували такий проєкт місту.  

Олена вдячна викладачам, які допомогли порахувати фінансові витрати, потрібні для запуску проєкту, розказали, як організовувати й запускати рекламу, де шукати цільову аудиторію. 

– Наприклад, я вважала, що для нашого проєкту цільовою аудиторією є хворі, а це виявляється не так, адже хворі – це користувачі. А цільова аудиторія – це діти і родичі, які спроможні платити за послугу.

Про ініціативу «Україна  – Норвегія»

Нагадаємо, що проєкт «Україна ‒ Норвегія» започатковано за ініціативи Міжнародного фонду соціальної адаптації, МЗС Норвегії й Університету NORD у 2003 році й передбачав професійну перепідготовку та соціальну адаптацію звільнених військових та членів їхніх родин. Завдяки проєкту у 2014-му створено, а 2016-го розширено Норвезько-Український університетський альянс. Нині до нього входять 16 університетів (15 українських та норвезький NORD Університет). Із 2015 року до проєкту додались нові категорії слухачів: учасники бойових дій, члени їхніх родин, волонтери. Випускники курсів отримують свідоцтво про профпідготовку державного зразка (від навчального закладу України), спільний сертифікат університету NORD і українського навчального закладу, спільний диплом МЗС та Міноборони Норвегії.

Усі випускники упродовж року отримують соціальний супровід. У Вінниці слухачами, зокрема, опікується партнер проєкту ГО «Центр соціальної адаптації та розвитку «Європейська ініціатива».

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 8000 до 10000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2920

Стрілець-зенітник ПЗРК

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Оператор БПЛА, військовослужбовець в 100 -ту бригаду ЗСУ

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Харків

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Сапер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Старший слюсар-монтажник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ