ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як харчуються резервісти під час зборів

Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 5 хв. 17 Травня 2021, 18:36

Після важкого ритму ранкових занять на воїнів Харківської окремої бригади територіальної оборони, які проходять двотижневі навчальні збори, чекає смачний обід, приготований професіоналами кухарської справи.

– Перші два дні практичного вишколу пішло на відновлення професійних навичок у місцях зосередження шістьох батальйонів ТрО, – пояснює командир бригади підполковник Андрій Бородін. ‒ Тепер же наші хлопці та дівчата, як кажуть, завантажені на 100% і відпрацьовують такі завдання, як: охорона важливих стратегічних об’єктів, протидія диверсійним діям противника, висування у визначений район для прикриття держкордону, несення служби на блокпостах. У таких умовах просто необхідно нормально харчуватися й мати все необхідне для відпочинку.

Їжу готують у стаціонарних умовах

Варто сказати, що ще до початку проведення призову резервістів та військовозобов’язаних Командування військової частини врахувало найдрібніші моменти тилового забезпечення, тому на старті зборів воїни не відчули жодних проблем.

За словами тимчасового виконувача обов’язків заступника комбрига з тилу капітана Ігоря Нечепуренка, резервістам видали навіть миючі засоби, захисні маски й дезінфектори. Причому кожен отримав одноповерхове ліжко у приміщеннях, де передбачено все, аж до душових кімнат включно.

– Аби харківські тероборонівці нормально харчувалися, наша частина уклала договір із цивільною фірмою, – пояснює капітан Ігор Нечепуренко. – Їжу для двох тисяч осіб вони готують у стаціонарних умовах, і ми ретельно контролюємо цей процес на всіх етапах. Іноді, коли заняття відбуваються на полігонах, то в спеціальних ємностях перевозимо харчі на полігон і організовуємо прийом їжі там. Зауважу, що ми давно відмовилися від залізних казанків і фляг. Натомість їжу подаємо в одноразовому посуді чи фарфорових тарілках. Упродовж дня спрагу воїни вгамують заводською бутильованою водою.

Кореспондент АрміяInform побував на одному з обідів у бригаді ТрО й поцікавився, чим цивільні кухарі порадували захисників та берегинь України.

На вибір того дня було чимало різних страв. Так, на перше – борщ чи суп із квасолі. На друге – запечена курятина або ж тушковане м’ясо з гарніром із кашею гречаною чи рагу овочевим під селянським соусом. Ну і, звісно ж, салати – олів’є чи з капусти, огірка й солодкого перцю. Також пропонували натуральний сік і чай.

Навіть на полігоні їжу подають гарячою

Як повідомили представники фірми, двічі на тиждень вони радують воїнів такими національними стравами, як: вареники, суп із галушками тощо. Також іноді робитимуть солодкі молочні каші з курагою чи родзинками, а на десерт видаватимуть сиркову масу в заводській упаковці.

– Такий широкий харчовий асортимент у наших їдальнях передбачений письмовими домовленостями. Гадаю, що всі, хто прибув на навчальні збори, не відчують великої різниці між домашнім і військовим столом. Принаймні, ми дуже старалися, щоб це було саме так. Щодо пайків на час полігонних занять, то тиловий компонент бригади ТрО вирішив відмовитися від холодної їжі. Адже нормальне забезпечення пальним і транспортом нашої частини дозволяють своєчасно і в гарячому вигляді доправляти їжу до місця проведення стрільб чи виконання вправ із тактичної підготовки, – додав капітан Ігор Нечепуренко.

Воїни нагодовані та задоволені

Дуже задоволений армійськими сніданками, обідами й вечерями стрілець підрозділу управління бригади 35-річний солдат Роман Козарь.

– Я працюю на будівництві зварювальником. Часто на обід у мене буває два-три бутерброди, чай у термосі й печиво. Тут же мене безкоштовно одягли, смачно нагодували й вчать зі зброєю захищати свою державу, про що я давно мріяв. Особливо сподобався тут український борщ, важко відрізнити від домашнього. Дякую всім, хто забезпечує нас такими смачними обідами, – говорить солдат Роман Козарь.

Із товаришем по зброї повністю погоджується інший учасник зборів ‒ 34-річний командир стрілецького відділення старший солдат Володимир Захаров.

– Маю вишу освіту і викладаю менеджмент у одному з харківських цивільних вишів. На нормальні сніданки та обіди ніколи не вистачало часу, бо веду вкрай напружений ритм життя. Завжди кудись запізнююсь, когось доганяю. Тут же, в армії, на зборах все йде за розкладом. Не повірите, я у перші два-три дні знайшов психологічну рівновагу та зосередився на стрільбах, стройовій, копанні окопів тощо. Час тут летить буквально блискавкою. А прийоми їжі виступають своєрідними острівками «насолоди» і довгоочікуваного відпочинку. Наші кухарі – профі. Зі звичайної гречаної чи перлової каші готують дуже смачні страви. Можливо, секрет ховається у приправах?! Та, все ж, думаю, що причиною є чималий досвід перебування біля плити кухарів, – розповів старший солдат Володимир Захаров.

Наостанок капітан Ігор Нечепуренко додав, що харчування одного воїна обходиться у 81 гривню 30 копійок на день.

– Ця команда в кухарських ковпаках добре розуміє, що від всебічної готовності кожного воїна йти в бій, залежить свобода всього Українського народу. Тому роблять все можливе, щоб солдат був нагодований і сказав їм: «Дякую за смачну їжу!» – підсумував капітан Ігор Нечепуренко.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Українські морпіхи підсилилися мінометами

Українські морпіхи підсилилися мінометами

Дві бригади морської піхоти отримали 120-мм міномети від благодійного фонду «Повернись живим».

У Повітряних Силах ЗСУ розповіли, як збивають ракети Х-59

У Повітряних Силах ЗСУ розповіли, як збивають ракети Х-59

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував питання щодо активного застосування російськими окупантами ракет Х-59.

Військовослужбовець рф пішов під суд за жорстоке поводження з українцями під час окупації Київщини

Військовослужбовець рф пішов під суд за жорстоке поводження з українцями під час окупації Київщини

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт відносно російського окупанта, який тероризував мирних жителів за активну громадянську позицію на підтримку України.

Володимир Зеленський назвав дату першого Саміту миру

Володимир Зеленський назвав дату першого Саміту миру

Президент України Володимир Зеленський домовився з президенткою Швейцарії Віолою Амхерд, що перший Саміт миру відбудеться 15–16 червня в Бюргенштоці, поблизу міста Люцерн у Швейцарії.

Українські гармаші зачистили окупантів у Чистий четвер

Українські гармаші зачистили окупантів у Чистий четвер

Артилеристи полку «Цунамі» Об’єднаної штурмової бригади Нацполіції «Лють» завдали ударів по техніці та позиціях росіян.

У Силах оборони розповіли про дедлайн противника щодо Часового Яру

У Силах оборони розповіли про дедлайн противника щодо Часового Яру

Ворог не припиняє спроб захопити місто Часів Яр у Донецькій області на Бахмутському напрямку до 9 травня 2024 року.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Артилерист

від 21000 до 121000 грн

Святогірськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Старший авіаційний технік-інструктор

від 27000 до 30000 грн

Васильків, Київська область

Радіотелефоніст, військовослужбовець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Штурмовик, кулеметник, гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон