ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як харчуються резервісти під час зборів

Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 5 хв. 17 Травня 2021, 18:36

Після важкого ритму ранкових занять на воїнів Харківської окремої бригади територіальної оборони, які проходять двотижневі навчальні збори, чекає смачний обід, приготований професіоналами кухарської справи.

– Перші два дні практичного вишколу пішло на відновлення професійних навичок у місцях зосередження шістьох батальйонів ТрО, – пояснює командир бригади підполковник Андрій Бородін. ‒ Тепер же наші хлопці та дівчата, як кажуть, завантажені на 100% і відпрацьовують такі завдання, як: охорона важливих стратегічних об’єктів, протидія диверсійним діям противника, висування у визначений район для прикриття держкордону, несення служби на блокпостах. У таких умовах просто необхідно нормально харчуватися й мати все необхідне для відпочинку.

Їжу готують у стаціонарних умовах

Варто сказати, що ще до початку проведення призову резервістів та військовозобов’язаних Командування військової частини врахувало найдрібніші моменти тилового забезпечення, тому на старті зборів воїни не відчули жодних проблем.

За словами тимчасового виконувача обов’язків заступника комбрига з тилу капітана Ігоря Нечепуренка, резервістам видали навіть миючі засоби, захисні маски й дезінфектори. Причому кожен отримав одноповерхове ліжко у приміщеннях, де передбачено все, аж до душових кімнат включно.

– Аби харківські тероборонівці нормально харчувалися, наша частина уклала договір із цивільною фірмою, – пояснює капітан Ігор Нечепуренко. – Їжу для двох тисяч осіб вони готують у стаціонарних умовах, і ми ретельно контролюємо цей процес на всіх етапах. Іноді, коли заняття відбуваються на полігонах, то в спеціальних ємностях перевозимо харчі на полігон і організовуємо прийом їжі там. Зауважу, що ми давно відмовилися від залізних казанків і фляг. Натомість їжу подаємо в одноразовому посуді чи фарфорових тарілках. Упродовж дня спрагу воїни вгамують заводською бутильованою водою.

Кореспондент АрміяInform побував на одному з обідів у бригаді ТрО й поцікавився, чим цивільні кухарі порадували захисників та берегинь України.

На вибір того дня було чимало різних страв. Так, на перше – борщ чи суп із квасолі. На друге – запечена курятина або ж тушковане м’ясо з гарніром із кашею гречаною чи рагу овочевим під селянським соусом. Ну і, звісно ж, салати – олів’є чи з капусти, огірка й солодкого перцю. Також пропонували натуральний сік і чай.

Навіть на полігоні їжу подають гарячою

Як повідомили представники фірми, двічі на тиждень вони радують воїнів такими національними стравами, як: вареники, суп із галушками тощо. Також іноді робитимуть солодкі молочні каші з курагою чи родзинками, а на десерт видаватимуть сиркову масу в заводській упаковці.

– Такий широкий харчовий асортимент у наших їдальнях передбачений письмовими домовленостями. Гадаю, що всі, хто прибув на навчальні збори, не відчують великої різниці між домашнім і військовим столом. Принаймні, ми дуже старалися, щоб це було саме так. Щодо пайків на час полігонних занять, то тиловий компонент бригади ТрО вирішив відмовитися від холодної їжі. Адже нормальне забезпечення пальним і транспортом нашої частини дозволяють своєчасно і в гарячому вигляді доправляти їжу до місця проведення стрільб чи виконання вправ із тактичної підготовки, – додав капітан Ігор Нечепуренко.

Воїни нагодовані та задоволені

Дуже задоволений армійськими сніданками, обідами й вечерями стрілець підрозділу управління бригади 35-річний солдат Роман Козарь.

– Я працюю на будівництві зварювальником. Часто на обід у мене буває два-три бутерброди, чай у термосі й печиво. Тут же мене безкоштовно одягли, смачно нагодували й вчать зі зброєю захищати свою державу, про що я давно мріяв. Особливо сподобався тут український борщ, важко відрізнити від домашнього. Дякую всім, хто забезпечує нас такими смачними обідами, – говорить солдат Роман Козарь.

Із товаришем по зброї повністю погоджується інший учасник зборів ‒ 34-річний командир стрілецького відділення старший солдат Володимир Захаров.

– Маю вишу освіту і викладаю менеджмент у одному з харківських цивільних вишів. На нормальні сніданки та обіди ніколи не вистачало часу, бо веду вкрай напружений ритм життя. Завжди кудись запізнююсь, когось доганяю. Тут же, в армії, на зборах все йде за розкладом. Не повірите, я у перші два-три дні знайшов психологічну рівновагу та зосередився на стрільбах, стройовій, копанні окопів тощо. Час тут летить буквально блискавкою. А прийоми їжі виступають своєрідними острівками «насолоди» і довгоочікуваного відпочинку. Наші кухарі – профі. Зі звичайної гречаної чи перлової каші готують дуже смачні страви. Можливо, секрет ховається у приправах?! Та, все ж, думаю, що причиною є чималий досвід перебування біля плити кухарів, – розповів старший солдат Володимир Захаров.

Наостанок капітан Ігор Нечепуренко додав, що харчування одного воїна обходиться у 81 гривню 30 копійок на день.

– Ця команда в кухарських ковпаках добре розуміє, що від всебічної готовності кожного воїна йти в бій, залежить свобода всього Українського народу. Тому роблять все можливе, щоб солдат був нагодований і сказав їм: «Дякую за смачну їжу!» – підсумував капітан Ігор Нечепуренко.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
@armyinformcomua
Командир «Ахмату», Суджа, робота з місцевими: Олексій Дмитрашківський розповів про те, що відбулось на Курщині

Командир «Ахмату», Суджа, робота з місцевими: Олексій Дмитрашківський розповів про те, що відбулось на Курщині

Під час функціонування військової комендатури на території рф була проведена велика гуманітарна та просвітницька робота серед місцевого населення. Окрім того, пресофіцеру військової комендатури довелось поспілкуватись і з деякими екцентричними посадовцями країни-агресора.

Сили оборони України проводять активні дії на Очеретинському напрямку

Сили оборони України проводять активні дії на Очеретинському напрямку

З початку поточного тижня, воїни Сил оборони завдали противнику на Очеретинському напрямку відчутних втрат: знешкоджено 755 окупантів.

Просувала російську пропаганду навіть у СІЗО: шанувальниці окупантів висунуто іще одне обвинувачення

Просувала російську пропаганду навіть у СІЗО: шанувальниці окупантів висунуто іще одне обвинувачення

У Харкові триває судовий розгляд чергового кримінального провадження щодо жінки, яка перебуває в ДУ «Харківський слідчий ізолятор». Її обвинувачують у державній зраді, а також у виправдовуванні, визнанні правомірною та запереченні збройної агресії рф проти України

Ворог 69 разів атакував позиції Сил оборони

Ворог 69 разів атакував позиції Сил оборони

Від російських артилерійських обстрілів постраждали прикордонні райони нашої країни, зокрема населені пункти Бобилівка Сумської області; Сергіївське, Хрінівка Чернігівської області.

Щось пішло не так: на Лиманщині Signum вполювали «імпортозаміщених» Рембо окупантів

Щось пішло не так: на Лиманщині Signum вполювали «імпортозаміщених» Рембо окупантів

Пілоти батальйону Sіgnum працюють безперервно — день і ніч, і інколи серед окупантів трапляються цікаві експонати.

Від княжих часів до сучасних Сил оборони: роль присяги у взаєминах між державою та воїном

Від княжих часів до сучасних Сил оборони: роль присяги у взаєминах між державою та воїном

Від давнини і дотепер у збройних формувань на Українській землі існувала традиція клятви, подібної до сучасної присяги.

ВАКАНСІЇ

Майстер БПЛА, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Оператор протитанкового відділення, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Снайпер (2 категорії), військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Механік-водій

від 50000 до 120000 грн

Бучач

Третій відділ Чортківського РТЦК та СП

Старший навідник механізованого відділення

від 20800 до 190000 грн

Вся Україна

23 ОМБр

Кухар, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

--- ---