ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У меню авіаторів: від звичайних гарнірів на кшталт пшоняної каші до запеченої червоної риби та бануша

Прочитаєте за: 3 хв. 17 Травня 2021, 17:28

Сто відсотків військових частин Повітряних Сил Збройних Сил України перейшли на харчування за Каталогом. Нова система дала змогу розширити асортимент продуктів, які можуть постачатися для забезпечення військових частин, зробити гнучкішим механізм їх замовлення та урізноманітнити раціон харчування особового складу.

– Сьогодні військовослужбовці можуть залишати свої побажання щодо того, які б страви вони хотіли скуштувати. Залежно від наявного асортименту продуктів можна приготувати практично всі страви: від звичайних гарнірів на кшталт пшоняної чи гречаної каші до запеченої червоної риби та бануша. Суттєво збільшився і перелік овочів, зокрема маємо змогу закуповувати ананаси, ківі тощо, та молочну продукцію, – розповів кореспондентам АрміяInform начальник відділу організації забезпечення ресурсами тилу Командування ПС полковник Олександр Шкляр.

За новою системою харчування кожний командир може спланувати приготування тих страв, які повною мірою забезпечують фізіологічні потреби особового складу залежно від специфіки завдань, які виконує частина. За старою системою забезпечення харчуванням була передбачена норма, скільки має бути м’яса, риби, хліба тощо на одного військовослужбовця. Сьогодні ж прив’язка йде до калорійності: визначено нижню межу калорій, які потрібні для однієї особи, і вартість. Тобто на визначену вартість можна замовити продукти й приготувати страву.

– Наприклад, в авіаційній бригаді, де під час виконання польотів передбачене 4-разове харчування, акцент у меню робиться на різноманітті страв, а не на калорійності. Натомість для військовослужбовців, які виконують  завдання зі збільшеним фізичним навантаженням, наприклад під час польових виходів, навчань тощо, потрібно більше висококалорійних страв, зокрема м’ясних.

Водночас під час переходу на систему харчування за Каталогом виникли й деякі проблеми. Зокрема, перепідготовки потребують молодші фахівці продовольчих служб, адже за новою системою по-іншому здійснюються облік отриманого продовольства та звітність. Окрім того, набагато підвищилися вимоги до професійного рівня кухарів.

– Адже приготувати смачний бануш – це не те саме, що зварити макарони та насмажити котлет, – підсумував полковник Олександр Шкляр. – Смак страв багато в чому залежить від майстерності та підготовки кухаря. Зрозуміло, що одразу все неможливо зробити, щоб все було ідеально. Але рухаємось у напрямку розвитку. Кухарський склад постійно навчається, отже, не стоїмо на місці й з часом вийдемо на високий рівень.

У 2021 році перейшла на систему харчування за Каталогом окрема бригада транспортної авіації. Кореспонденти АрміяInform завітали до частини та скуштували обід у льотній їдальні. У меню були: грецький салат, перша страва на вибір – суп із фрикадельками або суп харчо, друга – зрази з грибами з кашею пшоняною або свинина тушкована з макаронами. Ну, й на додачу виноградний сік. Та, якщо чесно, скуштувати все у кореспондентів не вистачило сил. Але те, що харчо, зрази і салат приготовлені не гірше, ніж у ресторані, вони переконались на собі.

– Я часто спостерігаю, як військовослужбовці заходять до нас сумні, а виходять із гарним настроєм та усміхнені, – поділилася керуюча їдальні Людмила Сороколіта. –  Усі працівники їдальні розуміють, що від смачного сніданку чи обіду залежить здоров’я та настрій наших військових, тож готують завжди з душею.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов прокоментував затримання в Польщі російського агента, який готував замах на Президента України Володимира Зеленського.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець, Комірник (начальник) складів

від 20000 до 24000 грн

Київ, Київська область

Бойовий медик

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Командир відділення військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій-електрик, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Технік РТБ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область