Бригада використовує тактику, яка дозволяє порушувати противнику намічені наступальні плани та нав’язувати власні правила ведення бою. У черговому матеріалі циклу «Бригада для супергероя» про…
АрміяInform регулярно порушує тему організації харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Втім, у цій царині є ще багато цікавих моментів. Наприклад, більшість чули, що Каталог, за яким замовляються продукти, з яких згодом готуються страви, містить понад 400 найменувань найрізноманітніших продуктів, так! А хто знає, скільки їх треба для приготування одного обіду?! Ще одне запитання – як при такому великому асортименті забезпечити надходження найсвіжіших і найякісніших продуктів на солдатську кухню!
Розібратися у цих цікавих і одночасно важливих питаннях погодилися у продовольчій службі тилу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. А щоб зробити це наочно, запросили на солдатсько-курсантський обід. Отож…
Для приготування одного обіду іде близько 50 найменувань продуктів
Обід у солдатській їдальні того дня був такий: на вибір салат із моркви по-корейськи з горошком або салат із капусти, огірка і перцю болгарського, апельсин. На перше – суп із квасолі. На друге – куряче філе запечене або м’ясо тушковане і гарнір ‒ каша вівсяна або рагу овочеве, соус. І, крім того, традиційно чай, хліб, гірчиця, кетчуп, спеції.
Як розповіла завідувач виробництва Лідія Прут, кожна з цих страв містить чимало інгредієнтів.
– Салат по-корейськи, це не тільки морква, а горошок, часник, олія, сіль, перець та спеціальна приправа. У салат із огірка, капусти й перцю болгарського входять не лише перелічені овочі, а цибулька, олія, сіль, оцет. Суп із квасолі включає картоплю, квасолю, цибулю, моркву, сіль, спеції. Причому він вариться не на воді, а на бульйончику зі свинячих та яловичих реберець та кісточок, які ми для цього спеціально припасаємо. Тоді він смачніший. Каша вівсяна: вода, вівсяна крупа, сіль. Рагу овочеве – картопля, морква, свіжоморожений горошок, кукурудза, болгарський перець, броколі, капуста, кабачок. Із заправками та спеціями сюди входить понад 10 інгредієнтів. Таким чином на приготування одного обіду іде до п’ятдесяти найменувань із Каталогу продуктів, ‒ зазначила Лідія Павлівна.
У переліку сезонних свіжих овочів: редиска, цвітна капуста, кабачок, зелена цибулька
Як доповнив свою колегу начальник їдальні старший сержант Володимир Вижга, у продовольчій службі формують меню страв таким чином, аби забезпечити добову калорійність харчування військовослужбовців на рівні 3500-4000 калорій. Це досягається як різноманітністю страв з м’яса, риби, овочів, так і фруктів.
– Апельсини, яблука, банани, груші, грейпфрути й навіть ананаси. Усе це регулярно і своєчасно, зважаючи на сезон, з’являється на столі військовослужбовців. Уже у червні очікуємо на нашу українську полуницю і черешню! Нині весна. Як кажуть, у цей період організму людини бракує вітамінів. І ми намагаємось забезпечити їх за рахунок сезонних свіжих овочів. У цьому переліку: редиска, білокачанна капуста, цвітна капуста, кабачок, зелена цибулька. Свіжий огірок, помідор і болгарський перець – на столах цілий рік! – зазначив старший сержант Володимир Вижга.
А ще два рази на тиждень, у четвер та п’ятницю, кухарі тішать своїх «експертів» варениками. У неділю варять їм солодкі каші з родзинками та курагою. У четвер подають сирковий десерт. До речі, на Великдень напекли пасок, а на сніданок насмажили відбивних!
Завдяки сучасному обладнанню навіть смажена картопля стала дієтичною їжею
Тил, продовольча служба Академії, кухарі роблять все для того, аби солдатський раціон був смачним і поживним. А що думають про меню самі курсанти?
– Я можу по-чесному охарактеризувати, як сьогодні годують у солдатській їдальні, адже маю з чим порівняти. Починав службу у 2011‒2012 роках у 80-й аеромобільній бригаді. На той час там, як і всюди по Збройних Силах, харчували жахливо. Каша на сніданок, обід і вечерю. Незрозумілий кусок м’яса, який треба було жувати й відгризати від кістки, і підлива на жиру, яку потім було важко навіть з посуду відмити. Згодом, у 2017‒2019 роках, служив у 53-й механізованій бригаді. Уже тоді якість харчування з тією, яка була до війни, не порівняти – готували смачно. А тут в Академії меню вражає розмаїттям, асортиментом фруктів та овочів. Дуже смачно готують! – поділився сержант Максим Регеза.
Як зазначає начальник продовольчої служби тилу Національної академії підполковник Юрій Сльозко, колектив дбає, аби страви були смачними та корисними!
– Окрема тема – це якість приготування їжі. Маємо сучасні пароконвектомати, мультиварки, формувальні машини, овочерізки. Це обладнання дозволяє готувати якісні страви, зберігає цінні харчові властивості продукту. Фактично їжа готується на пару – це майже дієтична їжа! Під час приготування ми застосовуємо мінімум жирів. Лише для того, щоб змастити поверхню, на якій готується та чи інша страва. Навіть смажена картопля, яку в нас готують на сучасному обладнанні, як дієтична, – говорить Юрій Вікторович.
Перевірка якості продуктів включає й огляд автомобіля, який перевозить харчі, щодо чистоти
Питанням руба, яке завжди стоїть на контролі продовольчої служби Академії, – це якість продуктів, які завозяться на склад компанією-постачальником, а згодом потрапляють на солдатський стіл.
– Як перевіряється якість? Починається все з документів. Перед прийомом на склад перевіряються товарно-транспортна накладна, яка має бути у водія, сертифікат якості, протокол випробувань тощо. Водночас перевіряємо медичні документи самого водія, санітарний паспорт автомобіля і навіть чистоту самого автомобіля. Після того оглядаємо товар на пошкодження тари, упаковки, дивимось на сам продукт. Якщо сумнівів не виникає, починаємо розвантаження, – розповів начальник продовольчої служби підполковник Юрій Сльозко.
За його словами, якщо є сумніви по товару, то викликається ветеринарна служба. Вони беруть проби, роблять експертизу. Поки не буде її офіційного висновку, то партія харчів, які викликають сумніви щодо їх якості, відставляється в сторону. Якщо продукти не пройдуть експертизу ‒ фірма-постачальник має упродовж трьох днів їх замінити.
– Від нового року ніяких претензій до нашої компанії-постачальника не було. Усі продукти були якісними, – підсумував офіцер.
Щодо завезеня продуктів, то воно здійснюється за встановленим графіком: завезення продуктів довготривалого зберігання раз на тиждень, «молочка», овочі та фрукти два рази на тиждень, хліб щоденно.
Ціна, яка сьогодні закладена в харчування одного військового, становить 81 гривню 30 копійок.
@armyinformcomua
«Уран» і «Вовк» — батько та син, які ще недавно були цивільними, а нині служать пліч-о-пліч у складі 73-го морського центру Сил спеціальних операцій ЗСУ. Попри різницю у віці, вони виконують бойові завдання на рівних — з відданістю, притаманною справжнім воїнам.
Бригада «Рубіж» оприлюднила свідчення двох російських полонених, захоплених на Покровському напрямку. Військові кажуть, що їхні історії демонструють «порожнечу в очах пересічного солдата рф».
На цей час загальна кількість бойових зіткнень становить 141.
Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» заступнику командира 95-ї бригади ДШВ підполковнику Костянтину Ревуцькому.
Президент України Володимир Зеленський підписав нові, як він зазначив, «особливі рішення» про санкції, які стосуються осіб із урядових структур Кремля.
У складі команди представник ЦСК ЗС України Ігор Коваленко здобув золото на Європейському корпоративному чемпіонаті з рапіду(шахів), який проходив у місті Аньєр‑сюр‑Сен (Франція).
Бригада використовує тактику, яка дозволяє порушувати противнику намічені наступальні плани та нав’язувати власні правила ведення бою. У черговому матеріалі циклу «Бригада для супергероя» про…