ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як на Львівщині ветерани та активісти борються за землі для учасників АТО/ООС

Армія і суспільство Соціальний захист
Прочитаєте за: 5 хв. 6 Квітня 2021, 14:27

У перших роках війни на Донбасі учаснику бойових дій, згідно з пунктами 12, 13, та 14 Закону України «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту», було надано першочергове право отримання земельної ділянки. Причому аж п’яти, з різним цільовим призначенням. Багатьом ветеранам вдалося стати власника земельних ділянок, проте нині чимало учасників АТО/ООС не можуть скористатися своїм правом на землю.  З різних причин бракує юридичної обізнаності щодо цього питання, часто чиновники розводять руками, мовляв, немає вільних земель, чекайте, шукайте…

 

«Краще синиця в руках, аніж журавель у небі», або Як олігархи користуються пільгами ветеранів

Механізм спрощеного отримання земельних ділянок для українських захисників був досить дієвим з самого початку його запровадження, а саме у 2014−17 роках, − розповідає координатор львівської Громадської організації «Закінчимо війну» Ростислав Ковалишин. – Тоді вільних земельних ділянок на території нашої держави було вдосталь. І найбільш проблемним було питання лише у виготовленні документації та переведенні їх під певне цільове призначення. В основному це були земельні ділянки під індивідуальне садівництво та індивідуальне дачне будівництво, рідше – для ведення особистого селянського господарства.

Відтак учасник бойових дій, після надання дозволу сільської чи міської влади на отримання землі, певних бюрократичних формальностей та оплати послуг, отримує на руки Витяг із Реєстру речових прав на право власності нерухомого майна. Це може тривати від двох-трьох місяців до року.

Інша ж ситуація з тими земельними ділянками, котрі не є у підпорядкуванні органів місцевого самоврядування, адже ними розпоряджаються обласні управління Держгеокадастру і дозвіл (наказ) на отримання землі потрібно отримувати саме в них.

– Інформацію про землі, котрі є у розпорядженні обласного управління Держгеокадастру, учаснику бойових дій отримати досить важко, − говорить Ростислав Ковалишин. – На їхньому сайті є лише ті ділянки для учасників АТО/ООС, котрі надані їм інформативно від районних та міських землеупорядників. Проте навіть якщо особисто звертаєшся в Управління за землями іншого цільового призначення, там, як правило, розводять руками та кажуть − шукай землі сам, а вже тоді вони ухвалюють рішення та надають погодження чи відмову. Виникає логічне запитання: як ветеран самостійно може знайти землю?

У таких ситуаціях дуже добре спрацьовували різні ветеранські спілки та громадські об’єднання, котрі мали кваліфікованих юристів та добре підготовлених людей у земельній сфері. На Львівщині, до прикладу, такими були і є  Всеукраїнська громадська організація «Закінчимо війну», ГО «Львівська обласна спілка АТО та сімей загиблих», «Спілка Учасників Бойових Дій в АТО/ООС Добровольців та волонтерів «Побратими Об’єднані» тощо. Завдяки їм, згідно з інформацією Головного Управління Держгеокадастру у Львівській області, лише у 2020 році до Держгеокадастру звернувся 3671 учасник бойових дій з числа учасників АТО/ООС. З них 2279 отримали земельний наділ, решті – майже півтори тисячі – відмовили.

– Уже  цього року такий розподіл повинен змінитися і практично усі земельні резерви повинні повністю перейти до територіальних громад, так би мовити, має запрацювати відкритий ринок землі, − твердить координатор львівської ГО «Закінчимо війну». – Проте всі ті вільні земельні ділянки, котрі були уже роздані, а в кадастровій карті України мало хто розуміється і віднайти вільний клаптик не кожен зуміє. А ще потрібно правильно підготувати та оформити документи. Саме десь на цьому етапі бажання отримати належну земельну ділянку в учасника АТО/ООС відпадає. Цим досить добре користуються окремі підприємства та бізнесмени, котрі планують отримати землю у потрібному місці. Використовуючи своїх фахівців та юристів, організації домовляються з місцевої владою та, власне, самими атовцями, щоб сільська чи міська влада виділила учасникам кілька наділів, а потім підприємство їх скуповує практично за копійки. У цьому випадку українським захисникам нікуди діватись, адже, як їх переконують ті ж ділки: краще синиця в руках, аніж журавель у небі.

 В Україні чимало організацій, котрі допомагають учасникам бойових дій

З учасниками та добровольцями АТО я працюю практично з самого початку війни, − розповідає Ростислав Ковалишин. – Уже тоді я відстоював права ветеранів Афганістану, учасників бойових дій при контингентах ООН, репресованих ветеранів УПА та учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС. Так, було важко боротись з можновладцями, проте ми судились і добивались того, аби захисник держави, накази якої він отримує, мав достойний соціальний пакет.

Ростислав стверджує, що найбільш болючим завжди було питання соціального захисту учасників бойових дій, зокрема, і отримання земельної ділянки, на яку має право кожен, навіть не як пільговик, а громадянин України.

– Спрощений механізм отримання землі почався, як я говорив, у 2014−15 роках, − пригадує Ростислав. – Тоді на патріотичній піднесеній хвилі державні чиновники не те, що йшли назустріч військовим та добровольцям, а й самі допомагали в оформленні документів та шукали вільну землю.

У період з 2014 року організація «Закінчимо війну», в якій працює Ростислав на громадських засадах, допомогла отримати земельні ділянки понад  трьом тисячам громадян пільгових категорій. І продовжує надавати допомогу ветеранам.

– З 2014-го я був активістом та на волонтерських засадах, допомагав добровольцям батальйону «Айдар», − пригадує Ростислав. – Відтоді й до сьогодні ми разом з Михайлом Струтинським та іншими побратимами, котрі воювали у складі цього та інших підрозділів, намагаємося допомагати учасникам бойових дій. Адже вони нині, я вважаю, не мають юридичної кваліфікованої допомоги від держави. Тим паче, що скоро очікуємо на зміни в Земельному кодексі України.

Спільно з іншими рухами та організаціями львівський осередок «Закінчимо війну» створює та розробляє програми для соціальної реабілітації ветеранів, програми активного відпочинку воїнів, засновують  житлово-будівельні, гаражні та сільськогосподарські кооперативи учасників бойових дій, відстоюють їхні права в судах різних інстанцій.

Фото з архіву Ростислава Ковалишина

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна-НАТО у віртуальному форматі

Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна-НАТО у віртуальному форматі

Сьогодні, 19 квітня, відбудеться засідання Ради Україна-НАТО, скликання якого ініціював Президент України Володимир Зеленський для обговорення захисту українського неба й постачання засобів ППО.

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

Ситуація на фронті: 86 боєзіткнень за добу, найбільше ворог атакує на Бахмутському напрямку

Ситуація на фронті: 86 боєзіткнень за добу, найбільше ворог атакує на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби на фронті відбулося 86 бойових зіткнень.

Головнокомандувач ЗСУ: Ми робимо все можливе, щоб повернутись у наш Крим

Головнокомандувач ЗСУ: Ми робимо все можливе, щоб повернутись у наш Крим

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що ЗСУ роблять все можливе, щоб повернутись в тимчасово окупований російськими загарбниками український Крим.

Зброя перемоги: що дає нашому війську мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс» — думка експерта

Зброя перемоги: що дає нашому війську мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс» — думка експерта

В одному зі своїх нещодавніх повідомлень у рубриці «Зброя перемоги» автори офіційної сторінки Міністерства оборони України в соціальній мережі Telegram нагадали про напрочуд вдалу розробку від фахівців вітчизняного оборонного комплексу — мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Біла Церква

Старобільський РТЦК та СП

військова служба в ТрО ЗСУ солдати, сержанти, офіцери. 126 Об ТрО

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

віськова служба за контрактом

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Командир танка, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Кочегар (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 22000 до 122000 грн

Мукачеве, Закарпатська область