ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Полтавському військовому госпіталі не тільки професійно лікують, а й смачно годують

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Квітня 2021, 11:58

Відновлення й розбудова інфраструктури військового відомства, зокрема об’єктів соціального призначення, нині у центрі уваги керівництва МО та ЗСУ. У цьому матеріалі кореспондент АрміяInform розповість про реконструкцію Полтавського військового госпіталю, розташованого на базі однієї з найстаріших будівель обласного центру.

— Не ліками єдиними та процедурами ми повертаємо наших воїнів у стрій, а ветеранів — до активного життя, — каже начальник військового госпіталю полковник медичної служби Олександр Корнета. — Для нас все важливо. Не лише поживність, корисність тих чи інших продуктів, з яких готують страви для наших пацієнтів, майстерність кухарів, а й умови, в яких відбувається приготування та споживання їжі. Іншими словами, вигляд їдальні теж має вплив на наших пацієнтів.

Перевірено, як-то кажуть, і практикою, і часом. Тим більше що порівняти є з чим. Нині у госпіталі підходить до завершення процес ремонтних робіт кухонно-харчового блоку, а нещодавно відновлена їдальня медичного закладу гостинно прийняла перших відвідувачів.

Початок добрих справ, освячених молитовним словом і благочинними діяннями

Будівля Полтавського військового госпіталю була зведена ще в середині ХІХ сторіччя і є архітектурною пам’яткою місцевого значення. Спочатку там був архієрейський будинок Полтавської єпархії, а у роки першої світової війни православні священники передали приміщення для потреб новоствореного військового шпиталю. Саме з цього і розпочалась, як-то кажуть, його вікова історія. Свідок історичних подій, що відбулись на теренах України у різні роки, військовий госпіталь став втіленням її незламного духу та ствердженням ідей гуманізму, вірності присязі Гіппократа й людяності.

Та недарма народна мудрість стверджує, що з роками ніхто й ніщо не молодшає. І колись міцний та привабливий ззовні, під впливом безжального часу та через відсутність достатнього фінансування госпіталь і сам став об’єктом, що потребує допомоги. Але фінансове сприяння з боку обласної, місцевої влади та небайдужих меценатів лише частково розв’язувало проблеми з оновленням матеріально-технічної бази та реконструкції будівлі. З новою силою відродження госпіталю розпочалося торік з виділення цільових державних коштів на проведення відновлювально-ремонтних робіт.

Дбайливий господар і про якість дбає, і кошти заощаджує

Загальна вартість робіт, у яку оцінили проведення ремонту їдальні,  кухонно-харчового блоку та даху військового госпіталю, за даними порталу ProZorro, становила 7,3 млн гривень. Сума чимала. Але слід зазначити, що початкову очікувану вартість визначили на рівні 8,6 млн. Заощадити державні кошти допомогло проведення тендера, участь у якому взяло шість будівельних компаній. Зрозуміло, обрали компанію, яка запропонувала оптимальну ціну.

Згідно з договором весь обсяг робіт планується виконати до середини  грудня 2021 року. Наразі вже зроблено ремонт їдальні, кухні, підсобних приміщень, монтаж обладнання, облаштування вентиляції, опалення, водопроводу, заміну вікон та дверей тощо. Згодом буде відремонтований  та утеплений дах.

— Розширенню обсягу замовлення сприяли, зокрема, й заощаджені у результаті проведення тендера на складання проєктної документації на ремонт будівлі кошти, — зазначив полковник медичної служби Олександр Корнета. — Завдяки зразково-показовій закупівлі за новими правилами та конкуренції серед 15 заявлених учасників удалось замовити проєкт за 170 тисяч гривень замість очікуваної його вартості у 460 тисяч.

Важливо, що підрядник дає щонайменше 10-річну гарантію на виконані роботи.

Відновлене обличчя їдальні сподобалося всім її відвідувачам. Сучасне кухонне обладнання, нові пластикові вікна, ефективна система кондиціонування та зручні меблі створюють у приміщенні затишну й невимушену атмосферу, органічно доповнену доброзичливістю персоналу та смачним і різноманітним меню.

— Останній раз я у госпіталі проходив курс лікування три роки тому, — поділився враженнями ветеран Збройних Сил підполковник запасу Михайло Косач. — Зміни приємно вражають. Дуже слушно, що вище військове керівництво у наш непростий час знаходить можливості не тільки для зміцнення боєздатності війська, а й для поліпшення лікувальної та соціальної бази військових медичних закладів.

— Як учасник бойових дій курс реабілітації прохожу щороку, — розповів гранатометник однієї з механізованих бригад Дмитро. — Востаннє відвідував госпіталь у жовтні минулого року, а кілька днів тому нагадало про себе колишнє поранення і я знову завітав до закладу. Оновлену залу не впізнав. За рахунок майстерно підібраної колірної гами й раціонального використання площі вона видається більшою й затишнішою. Я навіть жартома запропонував медперсоналу на додаток до ароматерапії проводити тут сеанси візіотерапії  для відпочинку очей та заспокоєння нервової системи. Чудове місце не тільки для їди, а і для спілкування.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Пентагон анонсував виділення ще одного пакета допомоги Україні на $1 млрд

Пентагон анонсував виділення ще одного пакета допомоги Україні на $1 млрд

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють ще один пакет оборонної допомоги Україні в розмірі 1 млрд доларів, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Ворог тричі атакував українські позиції на лівому березі Дніпра

Ворог тричі атакував українські позиції на лівому березі Дніпра

На тимчасово окупованій Херсонщині ворог здійснив 3 безуспішні штурми в районі населеного пункту Кринки, але зазнав втрат та відійшов на свої вихідні позиції.

Олександр Яковець став головою Адміністрації Держспецтрансслужби

Олександр Яковець став головою Адміністрації Держспецтрансслужби

Указом Президента України, за поданням Міністерства оборони, на посаду голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту призначено командувача Сил підтримки ЗСУ, бригадного генерала Олександра Яковця.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Майстер-акумуляторник відділення ремонту та зарядки акумуляторних батарей

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Зовнішній пілот, оператор БПЛА

від 50000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Майстер-солдат, вибухотехнік

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Стрілець у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область