ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Тремти, ворожа артилеріє! Українські військові освоюють новітній комплекс артилерійської розвідки «Зоопарк-3»

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Квітня 2021, 19:03

Кореспондент АрміяInform побував на навчаннях обслуги радіолокаційного комплексу артилерійської розвідки, яку спеціалісти іменують як «Зоопарк-3». Іншими словами, це новітній вітчизняний комплекс контрбатарейної боротьби. Забігаючи наперед, скажу, що за словами його виробників, комплекс українського виробництва потужніший за іноземні зразки, які наші військові отримали від партнерів. І це надзвичайно приємно, що українські зброярі досягли такого рівня!

Як розповів головний конструктор контрбатарейних і багатофункціональних радарів КП НВК «Іскра» Олексій Залевський, розроблення цього зразка РЛК на підприємстві почали у 2016 році. У 2019-му були проведені успішні державні випробування. І комплекс був прийнятий на озброєння Збройних Сил України.

— Комплекс артилерійської розвідки дає змогу визначати координати стріляючих позицій мінометів, артилерії, координати точок старту ракетних комплексів залпового вогню та оперативно-тактичних ракет. Наразі ми проводимо роботи з авторського нагляду, спостерігаємо, як працює наш комплекс, дослухаємось до пропозицій військових, — зазначив Олексій Павлович.

За його словами, ця станція має високі тактико-технічні характеристики й розкривати їх зараз не на часі. Головне, що підприємство має замовлення від Міністерства оборони за цим напрямом і працює над його виконанням.

— Цю станцію ми отримали ще торік.  Обслуга,  яка на ній працює пройшла навчання на заводі. А згодом  здійснила марш від заводських воріт до пункту постійної дислокації частини, — розповів командир взводу – начальник радіолокаційної станції. — Це наш перший польовий вихід із залученням обслуги. Ми практично випробовуємо цю станцію, максимально тестуємо її.

За словами офіцера, він може об’єктивно порівняти український комплекс з іноземними станціями, які власне є на озброєнні його підрозділу.

— Наша станція більш автоматизована, вона перевищує наявні іноземні зразки, зокрема за дальністю розвідки. Це дозволить використовувати її не на лінії зіткнення, а подалі в тилу, — розповів офіцер.

Ще однією особливістю комплексу є те, що машина управління може перебувати на значній відстані від самої РЛС.  І таким чином збільшується живучість особового складу, який працює на цій станції.

Навчання обслуги нового радіолокаційного комплексу артилерійської розвідки йде паралельно з польовим вишколом курсантів факультету Ракетних військ та артилерії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Майбутні офіцери-артилеристи для потреб своїх колег з військ і конструкторів державного підприємства виконують вогневі завдання з різних артилерійських систем.

За словами начальника факультету, український радіолокаційний комплекс здатний також підтримувати власну артилерію для більш точного наведення під час контрбатарейної боротьби або просто корегувати вогонь артилеристів.

— Його дальність — колосальна, точність — унікальна, а швидкість — вражає. На певній відстані станції потрібно лише кілька секунд, аби визначити координати стріляючої цілі, — зазначив начальник факультету академії.

За його словами, ефективність застосування й майбутнє роду військ залежатиме саме від таких сучасних розвідувально-вогневих комплексів! Із сучасними засобами розвідки в артилерії  набагато ефективніше та швидше відпрацьовуються  цілі і завдаються удари. Роль артилерії при цьому зросте в рази!

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Пентагон анонсував виділення ще одного пакета допомоги Україні на $1 млрд

Пентагон анонсував виділення ще одного пакета допомоги Україні на $1 млрд

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють ще один пакет оборонної допомоги Україні в розмірі 1 млрд доларів, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Ворог тричі атакував українські позиції на лівому березі Дніпра

Ворог тричі атакував українські позиції на лівому березі Дніпра

На тимчасово окупованій Херсонщині ворог здійснив 3 безуспішні штурми в районі населеного пункту Кринки, але зазнав втрат та відійшов на свої вихідні позиції.

Олександр Яковець став головою Адміністрації Держспецтрансслужби

Олександр Яковець став головою Адміністрації Держспецтрансслужби

Указом Президента України, за поданням Міністерства оборони, на посаду голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту призначено командувача Сил підтримки ЗСУ, бригадного генерала Олександра Яковця.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Оператор БПЛА (пілот дрона)

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Лікар медичного пункту ДО В/Ч А4729

від 21000 до 24000 грн

Київ, Київська область

Лікар сімейної медицини

від 23000 до 23000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Номер обслуги, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ