ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

П’ятий екіпаж «Айлендів» готовий до відправлення на навчання до США

Важливо Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 9 Квітня 2021, 9:56

В Одесі на базі Військово-морського ліцею імені віцеадмірала Володимира Безкоровайного завершився останній етап підготовки перед відрядженням до Сполучених Штатів Америки п’ятого екіпажу патрульних катерів типу «Айленд».

Курс із посиленої мовної підготовки для військових моряків тривав чотири місяці за участю викладачів ліцею та представників Британської ради. Під час занять слухачі опановували як розмовну англійську мову, так і військово-морську термінологію. Наприкінці кожного тижня моряки проходили тестування, щоб визначити, як кожен засвоїв матеріал і кому у разі потреби необхідно додатково попрацювати. Ба більше, була налагоджена співпраця з викладачами одного з коледжів у Балтиморі.

— За час навчання ми познайомилися з паном Тарасом, українцем, який переїхав у США і тепер працює там викладачем в одному з коледжів. Він радо проводив з нами онлайн-зустрічі в Zoom сам і залучав своїх колег. Це було дуже цікаво, адже ми не лише мали змогу попрактикуватися в навичках говоріння, а й дізнатися чимало цікавого про місто, в яке незабаром відправимося, — розповідає командир патрульного катера старший лейтенант Сергій Тукмачов.

Також, за словами командира, під час курсу військові моряки не лише значно підвищили рівень знання англійської, а й встигли потоваришувати.

— Спільне навчання й постійне перебування разом сприяло налагодженню тісних взаємин у колективі. Це надзвичайно корисно для нас, бо екіпаж — це родина, тому треба, щоб усі працювали злагоджено. Думаю, нам це обов’язково вдасться, — зауважив старший лейтенант Сергій Тукмачов.

Поділяє його думку й офіцер з бойового управління патрульного катера лейтенант Ілля Петраш. Хлопець не з чуток знає, що таке бойове братерство. Свого часу він був серед тих, хто у Військово-морському ліцеї в Севастополі відмовився піднімати над навчальним закладом прапор ворожої країни й разом з іншими ліцеїстами переїхав до Одеси, де і продовжив навчання.

— Народився я в місті Бердянськ. Змалку хотів стати військовим моряком, тому й вступив до Військово-морського ліцею, тоді ще у Севастополі. Після закінчення, довго не вагаючись, вступив до Інституту ВМС. До слова, саме там я здобув непогані знання з англійської, зокрема з морської термінології, тож тепер, так би мовити, лише відновлював те, що знав. Крім того, під час навчання я проходив курси в Польщі, де спілкування відбувалося виключно англійською, — зазначав лейтенант Ілля Петраш.

Також офіцер розповів, що він проходив практику на фрегаті «Гетьман Сагайдачний», на малих броньованих катерах типу «Гюрза-М» і протягом двох з половиною місяців — на патрульних катерах типу «Айленд». Тож він упевнений, що в майбутньому йому вистачить знань і навичок, аби професійно виконувати свої обов’язки.

Також чималий досвід в електрика електромоторної команди патрульного катера Олексія Мамчура. Щоправда, не на військових кораблях. Олексій закінчив одеське Морехідне училище імені О. І. Маринеска НУ «ОМА», де здобув спеціальність «судновий механік». Попри можливість влаштуватися на високооплачувану роботу як в Україні, так і за її межами, Олексій обрав інший шлях — став військовим моряком.

— Життя склалося так, що я встиг попрацювати і на морі на суднах торговельного флоту, і на суші, в Україні й закордоном. Потім строкова служба,  у 2020 році я вирішив підписати контракт і служити у Військово-Морських Силах. Чому? По-перше, тому що бути військовослужбовцем — це престижно, по-друге, наша армія крок за кроком піднімається на все вищий рівень і цьому потрібно сприяти. Тож якщо я маю досвід і знання, які стануть корисними під час служіння Батьківщині, то чому б ні? — ділиться думками Олексій Мамчур.

Він розповів, що англійську вивчав ще до курсів. Зокрема непогані знання з механічної, такелажної та корабельної термінології здобув, коли навчався в училищі. Тому залюбки не лише відновлював забуте, а й допомагав товаришам.

— Рівень знання англійської у кожного був різний, тому велика подяка викладачам, які знаходили час для кожного, і як результат — курс мовної  підготовки, хоча й був надзвичайно складним та насиченим, усі з ним чудово впоралися, — підсумував Олексій Мамчур.

Варто зазначити, що посиленому курсу з вивчення англійської передувала фахова підготовка як на раніше отриманих від США одиницях, де моряки набули важливого досвіду у справі керування катером, так і в Навчальному центрі ВМС, де відпрацьовували питання з веденням бойових дій і боротьби за живучість. За словами командира, екіпаж чудово впорався з усіма етапами підготовки.

Військові моряки вже пройшли військово-лікарську комісію на придатність до служби на кораблях і виїзду за кордон. Тож зовсім скоро вони вирушають для проведення подальшого навчання до Балтимора, штат Меріленд, США.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Всього протягом доби нараховано 12 обстрілів (69 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Бійці підрозділу активних дій ГУР Міноборони на фронті виявили та завдали удару по російському зенітно-ракетному комплексу «стрєла 10».

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Звечора та вночі російські війська тероризували Нікопольський район: його піддали артобстрілу й пʼяти атакам FPV-дронами.

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

Ворожі ракетоносії останнім часом не виходять на бойове чергування, проте це не означає зниження рівня загрози ракетних ударів по території України.

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Війська рф не припиняють терор на суходолі, де не можуть досягти помітних успіхів, які запланували, і компенсують свої невдачі повітряними ударами.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Моторист-електрик, військовослужбовець

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Психолог

від 13000 до 13000 грн

Київ

Державна прикордонна служба України

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Старший сапер-гранатометник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область