ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дрони «рояться» по світу…

Армії світу Лонгрід
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Квітня 2021, 15:28

Зацікавленість військових різних країн світу щодо галузі розвитку безпілотної техніки невпинно зростає. Одним із найперспективніших напрямків, якому приділяється серйозна увага, є так зване ройове застосування безпілотних літальних апаратів. І це й не дивно, адже подібна технологія значно підвищує шанси завдати серйозної шкоди противнику з мінімальними затратами. До того ж ефективних засобів захисту від подібних бойових систем на сьогодні немає.

З першою частиною матеріалу можна ознайомитися за посиланням: https://armyinform.com.ua/2021/04/drony-royatsya-po-svitu/

А тим часом на Туманному Альбіоні…

Концепцію рою активно розвивають і у Великій Британії. Ба більше, її визнало британське Міністерство оборони як технологію майбутнього, яка змінить правила ведення бойових дій.

Нині британці вкладають кошти та активно розвивають як мінімум два проєкти, які передбачають застосування груп безпілотних літальних апаратів. Це проєкти Many Drones Make Light Work та Mosquito. Над першим працює консорціум компаній під проводом Blue Bear Systems Research Ltd та за сприяння британської оборонної науково-технічної лабораторії. Мета проєкту — створити ефективну систему розширеної автономії для дронів, яка дозволить скоротити кількість операторів, терміни їхнього навчання та навантаження на них під час активних бойових операцій. На початку цього року відбулися тести, під час яких рій із 20-ти дронів п’яти різних типів з різним корисним навантаженням продемонстрував свої можливості. Роєм керували всього три оператори. Аби зменшити навантаження на них, у деякі БПЛА інтегрували систему штучного інтелекту від компанії Blue Bear, яка самостійно обробляла дані з датчиків, перш ніж передати інформацію людині.

Відео про проєкт Many Drones Make Light Work

Інший проєкт — Mosquito передбачає створення нового безпілотного літального апарату, дещо подібного на рішення від Boeing (про який ми вже згадували ось тут) але меншого за розмірами. 

 «Легкий доступний новий бойовий літак», або мовою оригіналу — Lightweight Affordable Novel Combat Aircraft (LANCA), має підвищити захист та живучість основних бойових літаків. За задумом, кілька цих безпілотників будуть літати поруч з бойовими літаками (такими як Eurofighter Typhoon чи F-35 Lightning) або трохи випереджати їх і працювати спільно під час виконання завдань, як-от: спостереження, радіоелектронна боротьба, лазерне наведення зброї на цілі, завдавання ударів ракетами «повітря-повітря» або «повітря-земля». Водночас безпілотник може діяти автономно, передаючи дані через головний літак.

Над розробкою прототипу вже працюють компанії Spirit AeroSystems та Northrop Grumman UK, які отримали державний контракт на 30 мільйонів фунтів стерлінгів. Перший прототип має пройти випробування у 2023 році.

Більше = краще, або що таке програма OFFSET від DARPA

Американське агентство передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) вже кілька років проводить тести зі зграями автономних дронів. Програма Offensive Swarm-Enabled Tactics (OFFSET) передбачає можливість одночасної роботи до 250 малогабаритних та відносно бюджетних безпілотних літальних апаратів і наземних роботів, які допомагатимуть американським військовим отримувати розвідувальну інформацію щодо місцевості, у якій перебуває противник.

Наразі DARPA провели вже чотири планові випробування із шести запланованих. Усі вони відбувалися в умовах, що імітували міську місцевість.

За словами представників агентства, одна з причин такої значної кількості одночасно залучених дронів — їх складніше знищити. До того ж для операцій у межах міста, де погана оглядовість, велика група безпілотників зможе дати точне уявлення про те, що відбувається навколо кварталу або навіть окремої будівлі.

Відео з випробувань за програмою OFFSET

Індія не виключає можливості застосування роїв дронів для наступальних військових операцій у майбутньому

На початку 2021 року можливості власного рою дронів продемонстрували індійські військові.

Окрім розвідувальних та ударних місій, безпілотники здійснювали доставку медичних засобів та боєприпасів для піхоти. За офіційною інформацією, рій із 75-ти дронів здатен за один політ доставити близько 600 кілограмів припасів підрозділам, що перебувають у важкодоступних місцях.

Також військові продемонстрували роботу безпілотників-маток, які теж були частиною рою. Кожна з них випустила по чотири дрони меншого розміру, які мали свої окремі цілі.

Як зазначають офіційні джерела, роботу над ройовою системою безпілотних літальних апаратів індійська армія розпочала торік у серпні в партнерстві з компанією NewSpace Research and Technologies. На перших етапах відбувалися випробування систем із одночасним запуском п’яти БПЛА, пізніше їх кількість вдалося збільшити до 75-ти. 

Варто зазначити, що плани в індійських військових доволі амбіційні. Вони планують і надалі розвивати цю технологію та отримати можливість одночасно залучати до виконання тих чи інших місій до 1000 безпілотників. Також вони не виключають можливості застосування роїв дронів для наступальних військових операцій у майбутньому.

Індійські військові демонструють можливості власного рою дронів

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-хімік

від 17000 до 25000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Розвідник-опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командир протитанкового взводу

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Військовослужбовець в Іршаву

Львів

Іршавський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Санітарний інструктор

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Гранатометник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ