ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому армійським CIMIC завжди раді у прифронтовому Золотому

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 30 Квітня 2021, 11:42

— Вони наче справжні миротворці. Завдяки нашій дружбі та співпраці ми краще розуміємо одне одного, — говорить пані Людмила, завідувачка навчальної частини Золотівської багатопрофільної гімназії, розповідаючи про спільні проєкти з групами цивільно-військового співробітництва ОТУ «Північ». — Військові CIMIC у нас часті гості й, повірте, тут їм завжди раді!

У тиждень перед світлим Христовим Воскресінням офіцери об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва з Сєвєродонецька жодного дня не сидять без діла. Ще б пак, треба об’їхати якомога більше підопічних — привітати зі святами та передати гостинці як військовим на передовій, так і мешканцям прифронтових територій.

Місто Золоте — одне з проміжних сьогоднішнього маршруту.

Офіцери ЦВС Ірина та Юрій дістають з багажника автівки декілька коробок. 

— Тут паски. Їх спекли майстрині з Львівщини й Тернопільщини. Хочемо почастувати ними наших друзів з місцевої гімназії, — каже Ірина. — А ще маємо сюрприз для їхнього подвір’я.

Слідом за великоднім частуванням з багажника автомобіля з’являється щось дбайливо замотане у пластикову плівку. Це саджанці декоративних кущів. Після торішніх пожеж, які суттєво нашкодили екосистемі Луганщини, військові CIMIC допомагають відновлювати місцеву флору. Дістають де тільки можна саджанці кущів і дерев. Цього разу — це буде окраса подвір’я гімназії.

Поки військові гості вивантажують подарунки, пані Людмила проводить екскурсію навчальним закладом. Розповідає, що він сильно постраждав від ворожих обстрілів на початку російсько-української війни. 

— У подвір’ї школи розірвався снаряд. Вибуховою хвилею вибило понад сімдесят шибок, — розповідає завідувачка. — Дякувати Богу, волонтерам, гуманітарним організаціям та нашим військовим — заклад відновили. І працюємо далі, виховуємо патріотів України.

Загалом, каже вона, військова агресія РФ та її руйнівні наслідки багатьох місцевих спонукали переосмислити власне ставлення до поняття громадянина та патріота. І учні, і батьки, і вчителі з початку з пересторогою ставилися до українських військових. Але з часом, коли побачили їхнє щире бажання допомогти й захистити місцевих, ситуація кардинально змінилась. Сприяла цьому потеплінню стосунків і робота офіцерів ЦВС, які постійно моніторили потреби та проблемні моменти гімназії й знаходили можливість їх розв’язати.

У навчальному закладі є краєзнавчий музей. Окрім експонатів, які ілюструють історію Золотого, почесне місце тут займають прапори військових підрозділів української армії, різні речі армійського вжитку. А ще… окремий стенд пам’яті про воїнів, що загинули, захищаючи місто від російських бойовиків. Світлини, імена, назви міст і сіл, звідки були родом сучасні Герої України. Коли пані Людмила показує цей куточок експозиції, її голос тремтить… 

— Торік ми з учнями відвідували Львівщину за програмою культурного розвитку. Їздили на запрошення самбірської громади й тамтешніх волонтерів, — розповідає вона. — Так от, коли ми там були, до нас підійшли родичі одного з хлопців, що загинув за наше Золоте. Запитали, чи ми з Луганщини. Далі ми познайомились, разом відвідали місце вічного спочинку героя. Віддали йому останню шану. І нині збираємо інформацію про всіх хлопців-захисників. Щоб пам’ятати, не забувати, навчати дітей! Щоб вони росли українцями!

Шкільний простір в умовах невеличкого прифронтового міста — один з небагатьох майданчиків, де місцеві діти можуть зібратися та робити щось спільно й на користь. Але для цього потрібне безпечне місце! Тож гімназійний підвал, який заодно виконує функцію об’єкта цивільного захисту населення, отримав ще одне призначення — у ньому обладнали креативний хаб, де учні проводять вільний час і займаються громадською й позакласною роботою. В бомбосховищі зробили ремонт: світлі стіни, стінописи-мурали мотиваційного характеру, сучасна мультимедійна апаратура. Тут нам показують аматорський  документальний фільм — частину проєкту, з яким учениця старших класів Золотівської гімназії Дарина цього року здобула приз на обласному конкурсі робіт на тему «Чому я поважаю професію військового». Разом з однокласниками дівчина дослідила життєвий і бойовий шлях одного з воїнів АТО/ООС. Її роботу навіть надрукували в одному з краєзнавчих часописів.

Разом з офіцерами ЦВС спілкуємось зі старшокласниками. Хлопці й дівчата вже готуються до випуску. Хтось віддає перевагу подальшому навчанню за технічними спеціальностями. Є випускники, що підуть здобувати освіту лінгвістів, істориків, дизайнерів і комп’ютерників. А от минулого року декілька випускників гімназії вступили на навчання до військових ВНЗ країни. Втім, і цьогорічні хлопці не виключають планів щодо військової кар’єри.

Зрештою йдемо всі гуртом озеленювати територію гімназійного подвір’я. Нещодавно тут уже висадили кілька десятків саджанців туї. Декоративні кущі саджатимуть на іншій ділянці — там, де більше сонця. Військові працюють разом з дітьми. І от коли останній кущик займає своє місце в рядочку, школярі десь поспіхом зникають. З’являються за декілька хвилин — несуть плакат з великодніми вітаннями воїнам і малюнки-листівки, які виготовили власноруч. Просять передати в підрозділи зі словами подяки й шани від юних мешканців Золотого. Офіцери ЦВС залюбки погоджуються виконати цю почесну місію. Натомість передають учням великодні гостинці зі Львівщини та Тернопільщини. Ну а з викладачами домовляються про наступний візит: організовуватимуть разом заняття у рамках військово-патріотичних ігор «Джура» та «Сокіл».

Фото автора.

Відео: Олег Шипуля, Олександр Мостовий (Військове телебачення України)

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-зв’язківець, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Оператор-топогеодезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Технік служби захисту інформації

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

санітарний інструктор

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Вогнеметник у ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Самбір, Львівська область

Військовий капелан

від 25000 до 55000 грн

Харків, Харківська область