ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Уперше американську систему імітаційного моделювання JCATS випробували курсанти-зенітники

Важливо Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 10 Квітня 2021, 14:10

Уперше з курсантами Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба відбулися практичні заняття з використанням системи імітаційного моделювання JCATS («Об’єднаний імітатор конфліктних і тактичних ситуацій»).

Тож на базі центру імітаційного моделювання університету старшокурсники факультету протиповітряної оборони Сухопутних військ за допомогою цієї системи відпрацювали процедуру ухвалення рішень за стандартами НАТО.

Варто зауважити, що в університеті для проведення занять з імітаційного моделювання використовують імітаційно-тренажний комплекс «Віраж-РД» власної розробки та систему закордонного виробництва Follow Me.

Відтепер навчальний заклад прийняв на «озброєння» сучасну JCATS, створену лабораторією Лоуренса Лівермора, США. Саме її використовують військові НАТО під час імітаційного моделювання.

— Ми провели перше, так би мовити, тестове заняття, залучивши до цього курсантів четвертого курсу. Для проведення розрахунків щодо обрання позицій бойових машин зенітної ракетної батареї ЗРК «Оса-АКМ» використовувалась геоінформаційна система «Аргумент» та елементи імітаційно-тренажного комплексу «Віраж-РД». А ось проведення моделювання бойового застосування підрозділів протиповітряної оборони Сухопутних військ відбулося одночасно з використанням комплексу «Віраж-РД» та нової для нас системи імітаційного моделювання JCATS, що були запущені паралельно одне одному, — розповів начальник центру імітаційного моделювання ХНУПС підполковник Дмитро Антонов. — Ведення радіообміну здійснювалося за допомогою радіостанцій. Ми відпрацювали переведення бойових машин у різні ступені бойової готовності, займалися веденням елементів бойової роботи з прикриття об’єктів від засобів повітряного нападу противника у складі зенітної ракетної батареї ЗРК «Оса-АКМ». Обидві програми показали високі результати й підтвердили можливість ефективно їх використовувати у підготовці курсантів.

JCATS дає змогу змоделювати та прорахувати бойові дії різних підрозділів, зокрема тих, що входять до складу багатонаціональних сил. У неї інтегровані Сухопутні війська, Повітряні Сили та Військово-Морські Сили, тоді як «Віраж-РД» — програма націлена на фахівців Повітряних Сил. Система розподілена та працює у локальній обчислювальній мережі з можливістю залучити одночасно до 500 користувачів. Це дає можливість організувати на відстані масштабні тактичні навчання між курсантами різних вишів, не покидаючи аудиторій.

— Значною перевагою JCATS над «Віраж-РД» є можливість інструктора з головного комп’ютера провести динамічну зміну подій під час виконання сценарію. Тобто вона дає змогу відповісти на запитання: «Що буде, якщо зробити наступним чином?». Наприклад, одна з бойових машин потрапила в засідку, закінчився боєкомплект чи пальне або ж ціль (ворожий літак) несподівано змінив напрямок руху, а в цей час курсант повинен швидко відреагувати й ухвалити правильне рішення. Наприкінці занять викладач вказує на всі помилки, що допустив кожен з курсантів, ухвалюючи те чи інше рішення, — зазначив підполковник Дмитро Антонов. — Також ця програма дає можливість виконати посадку особового складу в бойову машину, пересуватися з тією швидкістю, яка запланована під час маршу та з урахуванням рельєфу місцевості. Наприклад, якщо це спуск чи підйом, машина рухатиметься з відповідною швидкістю, як у реальному житті. Є можливість десантування особового складу з гелікоптерів чи літаків. У цілому програма націлена на тактичну складову.

За словами офіцера, «Віраж-РД» також дозволяє проводити оперативно-тактичні розрахунки, виконувати як індивідуальну підготовку, так і у складі бойових обслуг. Перевагою «Віраж-РД» є те, що на ній є змога посадити курсанта за органи управління чи індикатор бойової машини. Іноземний аналог цього поки що не передбачає. Ба більше, система «Віраж-РД» залишається з відкритим кодом, а отже, науковці університету й надалі зможуть її самостійно покращувати та вдосконалювати під свої потреби. Тож обидві системи знайшли своє місце у підготовці курсантів.

Курсанти старших курсів вишу вже розпочали користуватися системою імітаційного моделювання JCATS, яка має найновіше оновлення. Також планується залучити до навчання на цій системі курсантів льотного факультету та зенітних ракетних військ. Для цих потреб були закуплені потужні комп’ютери на операційній системі Linux та підготовлено кваліфікованих інструкторів і викладачів.

Варто додати, що в університеті молодші курси навчаються на базі системи Follow Me, яка націлена на ефективну підготовку на посадах командирів взводів і рот. На старших курсах, коли курсантам необхідний досвід начальника обслуги або ж командира батареї, вони працюватимуть з «Віраж-РД» та JCATS.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На кластері оборонних технологій Brave1 за рік зареєстрували 1600 розробок

На кластері оборонних технологій Brave1 за рік зареєстрували 1600 розробок

Уже декілька розробок законтрактовані державою та готуються до передачі військовим.

У МОУ відповіли, чи можуть рекрутингові центри замінити мобілізацію

У МОУ відповіли, чи можуть рекрутингові центри замінити мобілізацію

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець прокоментував питання, чи можуть рекрутингові центри замінити процес мобілізації в Україні.

Громадяни з повістками все одно можуть звертатися до рекрутингових центрів — МОУ

Громадяни з повістками все одно можуть звертатися до рекрутингових центрів — МОУ

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець прокоментував питання, чи можуть громадяни, які отримали повістку, звертатися до рекрутингового центру, де триває набір громадян на службу в Сили оборони України.

У Миколаєві «мисливець» за HIMARS отримав 12 років ув’язнення

У Миколаєві «мисливець» за HIMARS отримав 12 років ув’язнення

За матеріалами СБУ засуджено інформатора російського гру, який шпигував за артилерією ЗСУ на Миколаївщині.

У ЗСУ розповіли про найгарячіші точки біля Часового Яру

У ЗСУ розповіли про найгарячіші точки біля Часового Яру

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин прокоментував поточну бойову ситуацію біля міста Часів Яр Донецької області на Бахмутському напрямку.

На Волині затримали братів, які припливли в Україну

На Волині затримали братів, які припливли в Україну

Двоє чоловіків перепливли Західний Буг, аби повернутись на Батьківщину поза пунктами пропуску.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир артилерійського взводу

від 23600 до 123600 грн

Луцьк, Волинська область

Водій-механік танка, танкіст

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Такелажник, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Електрозварник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Головний сержант, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ