ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Протипіхотні міни-близнюки: «Клеймор», МОН, MRUD

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 5 Квітня 2021, 16:45

Останнім часом зі сходу України все частіше надходять тривожні повідомлення про підриви як військових, так і цивільних на мінах, якими ворог нашпигував Донбас. Професійний сапер Василь Глюза в розмові з кореспондентом АрміяInform розповів про історію створення протипіхотних мін МОН та різні модифікації цієї підступної зброї.

За його словами, на початку 50-х років у США розробили протипіхотну міну направленого ураження M18A1 «Клеймор». Її прийняли на озброєння Корпусу  морської піхоти США. З початком бойових дій у В’єтнамі від радянських саперів почали надходити доповіді про високу ефективність американських мін. Після отримання перших зразків як трофеїв, їх вивчили та в найкращих традиціях Союзу скопіювали, назвавши МОН-50. На початку 70-х років М18А1 скопіювали в колишній Югославії. Югославський варіант американської міни  «Клеймор» отримав назву MRUD. 

За декілька років після прийняття на озброєння МОН-50 у Союзі розробили більш потужний варіант міни  МОН-90. Вона стала значно важчою та габаритнішою: МОН-50 має вагу 2 кг та масу вибухової речовини 700 г, а МОН-90 важить 12,1 кг та має 6,2 кг вибухової речовини за значно більших габаритів. 

Міни активно застосовували в Афганістані, і якщо МОН-50 користувалася популярністю у піхоти, якій доводилось сидіти по декілька місяців на блокпостах або здійснювати рейди у горах, то МОН-90 мала, як нині кажуть, високі антирейтинги. Річ у тім, що МОН-90,  крім великої ваги та габаритів, а це мало дуже важливе значення у Афганістані, значно складніше було транспортувати, а на місці призначення замаскувати.

Оскільки у Радянському Союзі була тенденція до модифікації раніше створених мін, згодом, на початку 60-х років, розробили нові  міни МОН-100 вагою 5 кг (2 кг вибухівки) та МОН-200 вагою 25 кг (12 кг вибухівки). МОН-200 виявилася малоефективною, дуже важкою, та й замаскувати  таку громіздку міну стало не просто. Її вкрай обмежено застосовували в Афганістані, оскільки встановити міну у вузькому секторі ураження, де вірогідно з’явиться достатня кількість ворожих бійців, щоб ефективно використати велику кількість вибухівки з дуже вузьким завширшки потоком осколків, виявилось надто складним завданням. МОН-200 обмеженими партіями поставляли в Сирію, до В’єтнаму та Єгипту. Після отримання перших партій мін збройні сили вищевказаних країн від нових поставок відмовлялися.

Василь Глюза зазначив, що підрив мін здійснює оператор з пульта керування, коли противник з’являється в секторі ураження, а також підрив відбувається за допомогою детонатора, який має датчик у вигляді малопомітного тонкого дроту. Спрацювання міни у такому випадку відбувається, коли противник зачіпає дріт.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Пілот БпЛА (літаюче крило)

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Водій-номер обслуги

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Фельдшер медичного пункту, військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Стаpший стpілець, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бухгалтер, військовослужбовець

від 20700 до 20700 грн

Баранівка

31 ОМБр

Помічник гранатометника

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського