ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Історія спеціальної зброї психологічного впливу

Лонгрід
Прочитаєте за: 4 хв. 30 Березня 2021, 13:20

Одразу визначимося: психологічна зброя — це засоби впливу на психіку людей в інтересах виконання бойового завдання. На практиці сукупність цих засобів має «призначати» психічній діяльності людини необхідні характеристики для цілеспрямованого управління нею.

Безконтактне залякування

Наскільки це реально та ефективно — справа дискусійна, але потенційна психологічна зброя умовно поділяється на кілька видів:

  • інформаційно-психологічна;
  • лінгвістична;
  • психотронна;
  • психофізична;
  • психотропна;
  • сомато-психологічна зброя.

Кожен вид зброї використовує свої засоби впливу на свідомість, методи створення, виготовлення і поширення. Наприклад, інформаційно-психологічна зброя включає в себе спеціально підготовлену інформацію, яка спонукає об’єкти впливу до необхідних дій завдяки внутрішній структурованості тощо.

Психофізична зброя — використання прихованого фізичного насильницького впливу на людей, психотропна — хіміко-медикаментозного, а сомато-психологічна — застосування комплексу засобів, що викликають зміни в соматичному стані і фізичній активності.

Найбільш, так би мовити, овіяні легендами лінгвістична, а надто — психотронна зброя. Тобто технічні засоби, здатні генерувати і направлено випромінювати електромагнітні хвилі й інші поля, що порушують біоелектричні процеси головного мозку і периферичної нервової системи, викликаючи порушення фізичного стану людини і збій у психічній діяльності.

Зачатки «психологічної зброї» можемо спостерігати ще у тварин, які намагаються залякати противника без застосування фізичної сили. Подібні зародки психологічного впливу на ворога притаманні і людям. Наприклад, саме звідти «ростуть ноги» всесвітньо відомого бойового танцю маорі — гака.

Гака у виконанні гравців у регбі

Сучасна психологічна зброя, яка є комплексом засобів навмисного і організованого впливу на психіку і поведінку військовослужбовців на полі бою, має вирішувати такі завдання:

  • досягати мети бою без завдавання істотної шкоди інфраструктурі, людям, екології;
  • бути менш затратною, ніж традиційні засоби вирішення аналогічних завдань війни;
  • знижувати боєздатність противника на певний час;
  • розширювати психофізичні можливості власних військових;
  • забезпечувати скритність маневрів та інших дій збройних сил;
  • впливати на переміщення противника за допомогою «психологічних загороджень»;
  • уражати особовий склад противника на великих площах;
  • спонукати цивільне населення сприяти збройним силам або до інших потрібних дій.
«Психотронний маяк» із культової гри Red Alert 2

Психотронна зброя

Нарешті ми перейшли до найцікавішого — до вигаданої зброї, яка має неабияк впливати на противника — звідти фізичний дискомфорт, розлад психіки або навіть смерть.

Трохи історії… Психотроника як така зародилася в колишній Чехословаччині, де у 1960-х учені зацікавилися паранормальними явищами настільки, що деякі справжні психологи своїми сумнівними роботами зуміли зацікавити навіть тамтешній уряд.

Хоча результати розслідування відомих учених — Китайгородського й Азарова — і були спрямовані в чехословацьке МВС, а пізніше опубліковані в журналах «Весмір» (ЧРСР) і «Наука и жизнь» (СРСР), проте широкому загалу вони залишилися невідомі.

Самі ж генератори не були забуті. Ними зацікавилися на Заході. У 1975 році Розвідувальне управління Пентагону створило меморандум «Радянські і чехословацькі дослідження в галузі парапсихології», в якому описано генератори Павліти. У меморандумі про психотронну зброю писали як про реальну і за належного доопрацювання в майбутньому здатну вбивати людей. Посилань на матеріали з критичними відгуками радянських вчених з приводу «біогенератора» Павліти тут не було.

Надалі в американській пресі виходили публікації, де стверджувалося, що в СРСР психотронна зброя вже є й до 1982 року ця точка зору в США стала загальновизнаною. На думку Ю. І. Холодного ці публікації мали замовний характер і спрямовувались на формування негативного образу СРСР і ЧРСР, на отримання асигнувань від міноборони США на розробку психотронної зброї й провокування Москви проводити заздалегідь безперспективні дослідницькі роботи з психотроніки.

Що там у Росії?

На початку 1990-х у Росії створена в/ч 10003 (у 1997 році перетворена на управління Генштабу ЗС РФ), яка займалася, зокрема, і розробкою психотронної зброї. Дослідникам виділяли значні кошти, однак будь-яких результатів не отримано. Згодом прихильники психотроніки визнавали, що «90% розробок не давали значних результатів і найчастіше були наслідком помилок, наукової некомпетентності чи просто обману». У 2003 році це управління російського Генштабу (в/ч 10003) ліквідовано.

Підготував Олександр Козубенко

Читайте нас в Telegram
Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Сьогодні, 26 квітня, російська армія обстріляла місто Дергачі Харківського району, внаслідок чого постраждали чотири особи.

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

Протягом останніх кількох днів спостерігається затишшя в нічних атаках російських окупаційних військ по території України. Це може бути пов’язано з підготовкою до більш масштабного обстрілу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Снайпер (2 категорії), Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

розвідник 144 окрема піхотна бригада

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Механік-водій 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Бойовий медик морської піхоти

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського